Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Mărșăluitoarea Ana Rodean (CS Unirea Alba Iulia), în 2021, iarăși în vârful topului județean: “A fost un premiu surpriză”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Atleta Ana Rodean a fost desemnată sportiva anului 2021 la secțiunea sporturi olimpice, fiind pentru a 5-a oară în carieră când sportiva legitimată la CS Unirea Alba Iulia cucerește această onorantă distincție. Antrenată de Gabriel Avram, unirista a fost prezentă în 2016 la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, însă la Olimpiada din Japonia, concursul major al acestui an nu a reușit să se califice.

“Acesta este marele regret din 2021, marea neîmplinire. Am știut încă de la Balcaniada din martie 2020, din Ucraina, când am abandonat, că va fi extrem de dificil să realizez o calificare la Tokyo. Baremul fixat de IAAF este extrem de dur, iar pentru a acumula puncte în rankingul mondial eram obligată să bifez două competiții internaționale, în numai câteva luni, asta în condițiile în care noi în România nu avem un traseu omologat, pentru a primi puncte bonus”, a spus unirista în vârstă de 37 de ani. Premiul-surpriză din 2021 se adaugă celor adjudecate în 2003, 2011, 2016 și 2018, atleta prelunând ștafeta de la Mihaela Acatrinei, colega sa de club, laureata anului trecut.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

*Recordul național la 35 de kilometri, decisiv

Ana Rodean a avut în acest an 7 curse, între care trei competiții internaționale, Campionatul European de marș (în mai, în Cehia, la Poděbrady) – unde a terminat pe locul al 13-lea și a stabilit recordul național al probei de 35 de kilometri, Balcaniada din Turcia (martie, locul 5) și Grand Prix în Ungaria, la Békéscsaba (locul 7). În cele 6 concursuri în care a luat startul împreună cu Mihaela Acatrinei, Ana Rodean a terminat în față în două dintre acestea (la Campionatul Național de alergare pe șosea, respectiv în iunie, la Pitești, când a devenit campioană națională pe distanța de 20 kilometri.

Am mai spus că a fost un premiu surpriză și pentru mine, întrucât mă așteptam să câștige Mihaela”, a explicat laureata anului 2021, determinantă în stabilirea ierarhiei fiind abordarea noii probe a marșului feminin, aceea pe distanța de 35 de kilometri.

Atletele Ana Rodean, Mihaela Acatrinei (ambele CS Unirea Alba Iulia) și Mihaela Blaga (CSȘ Blaj/ AC “Mica Romă” Blaj) au fost sportivele care s-au bătut până la final pentru locul întâi la sporturi olimpice în topul județului Alba. Cele trei au totalizat câte 35 de puncte pentru cea mai valoroasă performanță (primul criteriu), iar departajarea s-a făcut, conform organizatorilor, abia după ce s-a luat în calcul un alt criteriu, respectiv toate punctele obținute în 2021 la toate competițiile.

În prima parte a anului, deși pregătirea a decurs foarte bine, nu am fost mulțumită de timpii realizați, nu atât de locurile ocupate, și am decis să fac o schimbare. De acum 2 ani mi-am propus să abordez proba de 50 de kilometri, la care între timp s-a renunțat, pentru că simțeam că stagnam pe distanța de 20 kilometri”, a dezvăluit Ana Rodean.

După competiția din Cehia, Ana Rodean se situează pe locul al 16-lea în topul mondial al probei de 35 de kilometri și are șanse majore să se califice la competițiile majore ale anului ce urmează. Unirista și-a propus să fie prezentă la cele 3 evenimente sportive din 2022: Campionatul Mondial de marș (4-5 martie, în Oman). Campionatele Mondiale de atletism (iulie, în SUA) și Campionatele Europene de atletism (august, la Munchen), alături de Campionatele Balcanice și, o noutate, Campionatul Național de marș al României, pe distanța de 35 de kilometri (în Slovacia, la Dudince).

Ca sportiv, nu am avut probleme în acest an în privința pregătirii, comparativ cu 2020 când au existat multe restricții sanitare, plus bluversarea calendarului competițional din cauza pandemiei. Mai greu a fost ca antrenor, cu elevii mei. Normal că un asemenea premiu, sportivul anului, te stimulează, e onorant, îți dă curaj să mergi mai departe”, a conchis brava atletă din Cetatea Marii Uniri, pregătită de reputatul antrenor Gabriel Avram.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

În Vinerea Mare, etapă în cel de-al 3-lea eșalon | Vezi programul conjudețenelor

Dan HENEGAR

Publicat

în

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 18.00, se dispută o nouă etapă în eșalonul terț, două dintre conjudețene evoluând acasă (CSU Alba Iulia și Industria Galda de Jos), iar celelalte două pe terenuri străine (CSM Unirea Alba Iulia și Metalurgistul Cugir). *CS Universitar Alba Iulia (locul 4, 34 de puncte) – ACS Mediaș […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea