Rămâi conectat

Politică Administrație

Marș al romilor din Alba, la 157 de ani de la “Dezrobirea Romilor”. Au scandat “Rareș Demisia!” în fața primăriei

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi la Alba Iulia, manifestarea consacrată a 157 de ani de la “Dezrobirea Romilor” – 20 februarie 1856, a început cu organizarea unui marș. Peste 100 de participanți „înarmați cu pancarte” au pornit începând cu ora 14.00 din cartierul Lumea Nouă, urmând să se oprească pentru câteva minute în fața Primăriei Alba Iulia și a Prefecturii Alba.

Este de așteptat, având în vedere evenimentele recente, generate de declarațiile consilierului local liberal Rareș Buglea privind sterilizarea femeilor rome care nu își pot întreține copiii, să avem o reacție în acest sens din partea manifestanților.

Potrivit unuia dintre organizatori, Viorel Bumbu, evenimentul dedicat acestei comemorări va continua începând cu ora 15.30 la Casa de Cultură a Studenților, unde sunt așteptați numeroși șefi ai autorităților locale și județene: primarul Albei Iulia Mircea Hava, președintele CJ Alba Ion Dumitrel, managerul Primăriei Nicolae Moldovan, șeful Inspectoratului de Poliție al județului, reprezentanți ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Alba, etc, urmând apoi să aibă loc un spectacol susținut de Tibișor Gheza.

UPDATE 15.15: Ajunși în fața sediului Primăriei Alba Iulia, cei peste 100 de romi participanți la marș, veniți din Sebeș, Ighiu și chiar Roșia Montană – și avându-i în fruntea lor pe liderii Uniunii Democratice a Romilor Alba, Viorel Bumbu și Petrică Bolog – s-au oprit și au solicitat demisia consilierului local PNL Rareș Buglea, strigând timp de un minut „Rareș demisia!”. Aceștia au împărțit și niște fluturași cu fotografia lui Buglea, textul postat de acesta pe facebook care a iscat scandalul și o descriere simplistă cu imagini a intervenții chirurgicale de sterilizare.

A urmat un popas și în fața Prefecturii și a Consiliului Județean Alba unde romii au preferat un protest al tăcerii și s-au aliniat pentru câteva minute în fața instituției arborând mesajele de pe pancartele din dotare.

La Casa de Cultură a Studenților au ajuns doar o parte dintre manifestanți și doar câteva din oficialitățile invitate de organizatori. Din partea CJ Alba a fost prezent Sorin Bumb – managerul instituției, din partea ISJ Alba –  inspectorul școlar general Dorin Sandea și din partea Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba – directorul Horea Timiș. De asemenea a onorat invitația romilor  și Alexandru Dăncilă, primarul Sebeșului.

 

Prima atestare documentară a robiei romilor pe teritoriul românesc datează din 3 octombrie 1385. La 20 februarie 1856 era eliberată ultima categorie de robi, iar proprietarii primeau despăgubiri în baza unui document numit de liderii vremii „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti”. Actul marchează momentul dezrobirii romilor.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea