Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Marcel Boloș, despre plafonarea TVA la unele alimente de bază: „Sunt așteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marcel Boloș, despre plafonarea TVA la unele alimente de bază: „Sunt așteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”

În cursul acestei dimineți, Marcel Boloș a venit cu mai mult explicații privind proiectul de ordonanță referitor la plafonarea adaosului comercial la unele alimente de bază.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Obiectivul final este ieftinirea produselor alimentare, prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%. Este proiectul mult așteptat de către toți românii, care urmează să fie implementat pe o perioadă de 3 luni. Sunt așteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare“, a spus ministrul Boloș.

Oficialul a mai explicat că: ”Trebuie să fim atenți ca această ieftinire să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor, să poată să fie implementată așa cum a fost discutat și susținut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază, pe care le folosesc toți românii. Perioada de implementare este de 3 luni, după aceea se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-a avut în ceea ce privește prețul la produsele alimentare, iar apoi se vor lua deciziile în ceea ce privește consecințele produse de măsuri la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare”.

Boloș a mai adăugat că: ”Este de văzut dacă după cele trei luni de zile prețurile au scăzut sau dacă prețurile au rămas tot la fel. E o măsură care în alte state membre ale Uniunii Europene au produs și au avut efect colateral pe anumite categorii de riscuri. E prematur să spunem ce vom face mai departe. Trebuie să vedem modul în care va produce efecte și în funcție de acest lucru să luăm mai departe măsurile necesare. Dacă prețurile vor scădea, e clar că această măsură produce efecte și trebuie continuată”, a punctat nimistrul Finanțelor.

Însă, în faimosul document care precizează, de la bun început că măsurile prevăzute au un caracter temporar ”de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare” lista alimentelor este una scurtă și cel puțin curioasă, din aceasta lipsind unele alimente de bază, precum orezul.

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui*
10. Carne proaspătă porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg

Și pentru ca lucrurile să fie cât mai clare, iată și precizările de rigoare:

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os și fără os, spată de porc

***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea