Ziarul Unirea
 

Majoritatea covârșitoare a românilor susține familia formată din femeie și bărbat, conform unui sondaj de opinie realizat de CURS

SONDAJ DE OPINIE. Majoritatea covârșitoare a românilor susține familia formată din femeie și bărbat, asociind, totodată, căsătoriile între persoane de același sex cu diferite efecte negative pentru societate .

Peste 90% dintre români privesc căsătoria drept uniune între femeie și bărbat cu scopul de a procrea, crește și educa copii, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) pentru Coaliția pentru Familie (CpF) .

Sondajul, realizat în perioada 1 – 15 octombrie la nivel național, relevă faptul că majoritatea covârșitoare a românilor este atașată puternic de concepția tradițională a căsătoriei, respingând, totodată, în proporții la fel de covârșitoare, formele alternat ive de căsătorie sau parteneriat civil.

De asemenea, majoritatea respondenților asociază căsătoria între persoane de același sex cu efecte nedorite pentru societate, cum ar fi afectarea perpetuării speciei, educația și creșterea copiilor. În plus, majorități largi susțin rolul pozitiv pe care Bis erica îl are în privința creșterii copiilor și relațiilor sociale pozitive în societate.

O înțelegere tradițională a supra căsătoriei

Astfel, 91% din respondenți a u fost de acord cu afirmația „Căsătoria trebuie definită ca o uniune tradițională dintre bărbați şi femei cu scopul de procreare, de creştere şi educare a copiilor”, doar 6% respingând o astfel de înțelegere a căsătoriei. Mai mult decât atât, 90% din respondenți au fost de acord cu af irmația „Dumnezeu a creat bărbatul şi femeia pentru a fi împreună ca o familie, pentru a se înmulți , iar nimeni şi nimic nu poate schimba această rânduială.”

Totodată, la întrebarea ”Dvs sunteţi pentru sau împotriva definirii căsătoriei ca uniunea dintre două persoane indiferent de sexul acestora?” , 87% din respondenți a u fost împotrivă.

În cazul în care problema căsătoriei s-ar vota, o majoritate la fel de largă s-ar pronunța împotriva legalizării căsătoriilor dintre persoane de același sex. La întrebarea ”Dacă ar fi să votaţi, dvs aţi fi pentru sau împotriva legalizării căsătoriilor dint re două persoane de acelaşi sex?”, 83% din respondenți au răspuns că ar vota împotrivă.

În ceea ce privește parteneriatul civil, fără a fi precizat dacă e și pentru cuplurile de același sex, 65% au răspuns negativ la întrebarea ”Sunteţi de acord cu legali zarea parteneriatelor civile?”

87% din respondenți resping, de asemenea, adopția de copii pentru cuplurile de același sex, răspunzând negativ la întrebarea „Cuplurile formate din persoane de același sex ar trebui sa aibă dreptul să adopte copii ? ”

Efecte nedorite ale căsătoriilor între persoane de același sex

În ceea ce privește efectele căsătoriilor sau parteneriatelor civile încheiate între persoane de același sex, 80% au răspuns pozitiv la întrebarea „Căsătoria şi familia între două persoane de același sex afectează negativ perpetuarea speciei umane şi creșterea copiilor”, iar 78% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între persoane de același sex va avea efecte nedorite în domenii precum cel al educației ș colare sau juridic.”

De asemenea, 80% au răspuns pozitiv la întrebarea „Legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex va avea efecte nedorite, pe termen lung, asupra moralei societăţii.”

Un aspect interesant îl constituie faptul că majoritatea respondenților face distincția între relațiile afective, sentimentale și relațiile maritale. Astfel, 71% din respondenți au răspuns pozitiv la întrebarea „Nimeni nu opreşte homosexualii să se iubească unul pe altul sau să aibă relaţii între ei dar, aceasta nu înseamnă că se pot ca sători.”

Biserica – un rol pozitiv în educarea copiilor și în menținerea păcii sociale

Majoritatea respondenților consideră că valorile creștine sunt definitorii pentru România, 87% dintre aceștia fiind de acord cu afirmația „Promovarea valorilor creștine în societatea românească înseamnă respectarea tradițiilor istorice definitorii pentru România” .

De altfel, 82% din respondenți au fost de acord cu afirmația „Biserica are un rol pozitiv în ceea ce privește educația copiilor”, iar 85% cu afirmația „Biserica are un rol pozitiv în ceea ce privește respectarea relațiilor de conviețuire pașnică între oameni . ”

În ceea ce privește educația sexuală, este de remarcat faptul că 83% nu o consideră necesară în școli.

O direcție greșită

Potrivit cercetării realizate de CURS, 74% din respondenți consideră că România se îndreaptă într – o direcție greșită, deși doar 43% se declară nemulțumiți de situația economică a propriei gospodării.

Eșantion și metodologie

Cercetarea CURS a fost realizată între 1 – 15 octombrie 2017 pe un eșantion de 1067 de respondenți, votanți în vârstă de 18 ani ș i peste. Tipul de eșantion a fost probabilist, multistadial, cu selecție aleatoare a secțiilor de votare, a gospodăriilor în cadrul secției de votare ș i a respon denților în cadrul gospodăriilor. Modul de intervievare a fost față – în – față la domiciliul respondenților, iar marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/ – 3% la un nivel de încredere de 95%.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

20 Comentarii

numaratorul 29 martie 2018 at 17:23

Aia….normali sustin familia ! Iar ne-normalii…..nu !

dolfi 29 martie 2018 at 18:19

nu ma intereseaza ce fac niste adulti cu corpurile lor in viata lor privata. cat despre a face referendum ptr a modifica constitutia pe baza discriminarii unei minoritati, se deschide un precedent groaznic. Ce urmeaza? Referendum pentru eliminarea pensionarilor?

ZAU 29 martie 2018 at 21:41

Renaște evul mediu
Pe când sa ii ardem pe rug pe cei care au alte opțiuni decât cele ale majorității
Nație îndobitocită de popi și politicieni populisti

mike 30 martie 2018 at 7:42

Indobitociti sunt acei ce nu traiesc -Normal- Nu popii nici politicienii au creiat -familia ci Dumnezeu– Adam si Eva– mai zaule– Afla ca te-ai nascut datorita iubirii intre –Tatal tau si Mama ta –nu din doi barbati sau din doua femei — Nu va pune nimeni pe gratar — ce faceti voi in dormitor e treaba voastra — Dar nu infectati societatea — Nu va luati dupa Papa de la roma — Id exista cu desavarsire acolo vor merge toti acei ce se impotrivesc –LEGILOR LUI DUMNEZEU — nu pentru ca asa vor unii.

Reka 3 aprilie 2018 at 12:24

daca era voie la casatorii homosexuale, poate ca multi politruci nu s-ar fi nascut deci vedeti si partea buna a lucrurilor

Eu 30 martie 2018 at 11:56

Stimate Dolfi,ce legatura este intre pensionari si homosexuali sau lesbiene?Aici problema se pune clar-in constitutie sa scrie clar ca o familie din Romania familia o formeaza o femeie si un barbat.Clar.Ce fac “minoritatile”in pat e treaba lor.Dar nu familie si fara a infia copii.

dolfi 30 martie 2018 at 20:58

E simplu. In cazul de fata, minoritatea secsuala este “cauza” unor “interdictii” trecute direct in constitutie, facute pe baza unui REFERENDUM! Ce opreste pe viitor alt partid majoritar (care o fi el) sa ajunga sa convina oameni sa semneze o propunere de genul: “pensionarii trebuie sa dispara fizic pentru ca nu sunt bani?” (tot o minoritate, dar pe criterii de varsta) Nu sunt (inca) de acord cu infierea copiilor de cate fitescine, dar nici cu “productia” lor pe banda ca apoi sa fie abandonati. Orice copil ajuns la orfelinat este traumatizat in diverse moduri si de repetate ori.

PSD nu face decat sa arunce “praf” in ochi fraierilor ca sa poata sa-si treaca ei legile favorabile lor(JUSTITIE, ETC). In cardasie cu popii fac valuri cu treaba asta cu familia. Pana la urma BANUL dicteaza, o sa vedeti in 10, 15 ani cum se va modifica iar constitutia. Deunazi PAPA ar fi zis ca nu exista IAD ci ca sufletele care fac rau se “dizolva”. De ce oare? Bani!
Am mai zis-o si cu alte ocazii. Pentru banci, avocati, notari si bugete nationale e mult mai profitabil ca “familia” sa cuprinda si minoritatile secsuale. De ce? mai multe taxe/onorarii pe casatorii/divorturi/mosteniri/etc.

analistu` perfect 30 martie 2018 at 12:03

Baih …nea dolfi & ZAU, se vede treaba ca nu cunoasteti care este INDATORIREA primara a oricarui organism pe Pamantu`, lasat si noua usor….ganditorilor (oare ???) de….Dumnezeu, Allah, Yehova, Buda si restu`zeilor si zeitatilor ! Adicatelea….SA SE INMULTEASCA !!! Ori minoritatile astea, nu prea pot ca….n-au cu cine, ori cu…ce ! Si-o sa se stinga odata cu indivizii astia ! N-are nimeni treaba cu ei , numa“….m-apuca scarba cand ma gandesc ce idiotenii murdare pot ei face, acum cand exista atatea femei si barbati NORMALI !Chiar daca la unii le-a cam trecut…..timpul, imbatranind frumos dupa de-au crescut macar unu`, doi, trei, ori mai multi copii !

dolfi 30 martie 2018 at 21:01

Prietene, si organismele astea minoritare, cine le produce? nu cumva… majoritarii? Nu sunt nascuti de o femeie in urma unei relatii normale (hetero)? Sau astia apar ca buruienile si n-or fi oameni?
Nu doresc nimanui sa-i vina copilul acasa si sa-i zica: “Sunt pe Invers”.

analistu` perfect 31 martie 2018 at 16:48

Sa…stea in banca lor ! Si sa nu ceara dreptul de a infia ! Atat !!!

analistu` perfect 31 martie 2018 at 16:51

Da`….crezi ca pot ? Ca nesimtitii trebuie neaparat sa se faca de minune zbierand pe toate canalele mediatice cat de “prigoniti” is ei de …lume ! Ca…de Dumnezeu, n-au frica !!!

Majoritatea normala 30 martie 2018 at 14:06

Nimic mai firesc decat normalitatea. Minoritatea(in cazul acesta-sexuala) nu este prigonita de nimeni, se poate bucura in intimitate de preferintele ei, dar sa nu aiba pretentia de a fi considerata fireasca si egala celor normali. Nu e firesc sa confunzi cu buna stiinta r.ectul cu v.aginul(doua organe cu functii complet diferite) si apoi sa pretinzi sa ti se spuna ca esti normal si ca ai dreptul la casatorie si infieri de copii..

Marius 30 martie 2018 at 14:06

Acest referendum este facut de PSD in scopul atragerii de votanti. Termenul de familie exista de mult. Dintodeauna PSD-isti au avut ideea de familie care inseamna pentru omul de rand armonie si fericire iar pentru PSD-isti inseamna sa ne ajutam intre noi, adica furt, lasa ca merge si asa, mita, hotie intr-un cuvant ‘coruptie’. Cat de nesimtiti pot fi? Nu le ajunge cat au furat pana acum?

dolfi 30 martie 2018 at 21:04

Nu le ajunge cat au furat. Vor sa se asigure ca vor fura in continuare si ei si generatii de urmasi de-ai lor. Vorba aia: “cainele nu se duce de bunavoie din usa macelariei.”

Singura speranta a acestei tari? Educatia. Si nu aia “oficiala”, de stat c-aia ii praf, ii in urma cu 30-40 de ani. Si nici “educatia” prin mass-media (goliciune, manele, adulter, injurii, violenta, etc. la ore de maxima audienta).
E de datoria noastra a celor care dorim o TARA dezvoltata bazata pe principii solide, sa educam pe cei din jurul nostru.

@dolfi 31 martie 2018 at 9:47

‘Deunazi PAPA ar fi zis ca nu exista IAD ci ca sufletele care fac rau se „dizolva”. ‘ @dolfi, asta a fost traducerea lui EugenioScalfi, reporterul ateu de 93 de ani care a luat interviul papei fara reportofon. Cand a publicat apoi articolul a transcris vorbele papei asa cum ar fi vrut el sa fie spuse: ca nu exista iad, etc. Vaticanul a dezmintit, evident, spusele reporterului. Dar sigur, pe tine nu te-a interesat adevarul, te-ai agatat de minciuna ateului, asa cum psd-ul se agata de majoritatea normala a acestei tari doar ca sa mai castige niste voturi, nu din convingere.

psd-ist de psd-ist 31 martie 2018 at 16:53

Nu ne trebe` altii bre ! Avem destui votanti, nu ca voi ! Da`…PSD-istii nu-s pidosnici ….ca unii dintre voi !

Bre, @psd-ist de psd-ist 31 martie 2018 at 17:22

Esti in urma: luni(26.03. 2018), președintele PSD și Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat că vrea să analizeze ”oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil” pentru minoritățile sexuale.

Heterosexual 1 aprilie 2018 at 23:18

Doar pentru ca heterosexuali sunt covarsitor majoritari nu trebuie sa incalce drepturile elementare ale unei minoritati.Parteneriatul civil de exemplu nu se refera la sex.Homosexualii sau lesbienele vor face sex in continuare indiferent daca noi suntem de acord sau nu.Aici e vorba de altceva….situatii medicale in care se cere acordul ceelei mai apropiate persoane,mostenire in caz de deces al unia din cuplu,asigurare de viate si conditia de beneficiar….etc.Sa supunem unui referendum soarta unei minoritati evidente si cu indemnul fatis al bisericii e total nedemn.E ca si cum am provoca la bataie un copil de 2-3 ani.E corect?

Heterosexual 1 aprilie 2018 at 23:21

ceva greseli de tastare…scz

Paradox cu oameni in suferinta 2 aprilie 2018 at 13:03

Daca unul se crede Napoleon, e luat si dus la psihiatru, eventual internat in ospiciu. Daca altul sustine ca r.ectul = v.agin, e considerat minoritate si, in consecinta,poate cere drepturi egale cu majoritatea. Noi, cei normali, nu prigonim pe nimeni, manifestam compasiune si dorim sincer vindecare celor in suferinta.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...