Rămâi conectat

Actualitate

LUPTA dintre Kronospan și Primăria Sebeș. Miza: 8 milioane de lei pentru taxe și impozite. Cine a câștigat prima bătălie

Ziarul Unirea

Publicat

în

LUPTA dintre Kronospan și Primăria Sebeș. Miza: 8 milioane de lei pentru taxe și impozite. Cine a câștigat prima bătălie

O dispută juridică cu miză de peste 8 milioane de lei se derulează de peste 5 ani între Primăria municipiului Sebeș și unul dintre principalii investitori din oraș, compania austriacă Kronospan – prin divizia chimică Kronochem.

Obiectul îl reprezintă taxele și impozitele pe care austriecii ar trebui să le plătească la bugetul local pentru fabrica de producție a formaldehidei, substanța folosită în fabricarea plăcilor de PAL și MDF de la Kronospan.

Noua fabrică de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an a fost finalizată în 2015.

Disputa a apărut din cauza fabricii de producție a formaldehidei despre care compania susține că nu este o construcție propriu-zisă, ci o instalație care poate fi demontată oricând.

În 2016, Primăria Sebeş a emis o decizie de impunere prin care s-a recalculat suma pe care societatea trebuie să o plătească în contul eliberării autorizaţiei de construire emisă pentru construcţia fabricii. Kronochem a pierdut, definitv, procesul respectiv, iar instanţa a stabilit, tot cu această ocazie, că respectiva construcţie nu este o instalaţie, aşa cum susţineau reprezentanţii firmei, ci o construcţie, caz în care se încadrează la altă categorie de impozitare.

Ulterior, Curtea de Conturi a obligat Primăria Sebeş să calculeze impozitele pentru fabrica de formaldehidă ca pentru orice construcţie, raportat la valoarea de investiţie de 61.552.517 lei. Ulterior au fost emise ale dispoziții de impunere, care toate au fost contestate în instanță. În total este vorba despre suma de 8,45 de milioane de lei pentru perioada 2014 – 2020.

Doar pentru anii 2019 și 2020, Direcția Venituri a Primăriei Sebeș a calculat impozite totale de 3.036.824 lei, pentru fiecare an. În 18 octombrie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat mai multe decizii de impunere emise de Primăria Sebeș și a exonerat compania austriacă de la plata sumei de 8.450.745,16 lei.

Compania austriacă a avut în 2021 pe principala firmă de la Sebeș, Kronospan Trading SRL, o cifră de afaceri de 2,46 miliarde de lei și un profit net de circa 172 de milioane de lei. Pe platforma industrială lucrează peste 600 de angajați. Investiția totală se cifrează la mai mult 200 de milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O parte dintre pensionari ar putea să returneze ajutorul social primit: Anunțul Casei de Pensii

Bogdan Ilea

Publicat

în

O parte dintre pensionari ar putea să returneze ajutorul social primit: Anunțul Casei de Pensii Anunț îngrijorător, transmis de Casa de Pensii, pentru anumiți pensionari. Aceștia ar putea să fie puși să înapoieze ajutorul social primit, în cazul în care nu respectă anumite obligații. Citește și: Legea pensiilor 2024: Perioadele care nu se iau în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea