Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

”Luminația” – ziua când se pomenesc morții

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Ziua Morților se celebrează în 1 noiembrie la creștini

Ziua Morţilor sau Luminaţia. Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul ortodox ca zi de pomenire a morţilor. În această zi, creştinii îşi cinstesc şi îngrijesc mormintele şi amintirile celor trecuţi în nefiinţă. Credincioşii merg la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii. Se spune că de Ziua Mortilor porţile Tărâmului de Dincolo se deschid iar morţii vin să-i viziteze pe cei dragi.

Ziua Morţilor este un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani. Deşi, la origine, este o sărbătoare catolică, occidentală, Luminaţia – cum mai este numită Ziua Mortilor – a fost adoptată şi în Transilvania, indiferent de confesiunea religioasă a locuitorilor (ortodocşi, catolici sau protestanţi). La început era sărbătorită pe 2 noiembrie, prima zi a lunii fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, însă, cu timpul, credincioşii au început să o sărbătorească cu o zi mai  devreme, odată cu Ziua Tuturor Sfinţilor. În această zi, preoţii vor oficia slujbe de pomenire a sufletelor celor trecuţi în nefiinţă, iar cei vii vor da de pomană în memoria oamenilor dragi şi pierduţi.

În noaptea de 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de  lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate.

Noaptea de 1 noiembrie stă sub semnul luminii. În seara de Luminatie, credincioşii merg la mormintele celor adormiţi pentru a se ruga pentru sufletele lor şi pentru a aprinde lumânări. Astfel, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii: învelite în lumina tremurândă a candelelor, crucile par nişte porţi spre lumea de dincolo. O sărbătoare pioasă, care, de sute de ani, înseamnă un  refuz al uitării.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii. De Ziua Morţilor, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depăşeşte tristeţea comemorării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii La 18/30 aprilie 1848 a avut loc, la Blaj, în ciuda opoziţiei autorităţilor, o primă adunare reprezentativă a românilor, la care au participat aproximativ 4000 de persoane, majoritatea ţărani, sub conducerea lui Avram Iancu, Papiu Ilarian, Ioan Buteanu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea