Rămâi conectat

Ştirea zilei

Locuitorii județului Alba, eroi în salvarea pădurilor! 136 de transporturi ilegale de lemn depistate în urma apelurilor la 112

Bogdan Presecan

Publicat

în

Numeroși locuitori ai județului Alba au dovedit că au conștiință civică și că sunt dispuși să se implice în lupta pentru stoparea defrișărilor de pădure, a “jafului de aur verde”, care se petrece în România de 25 de ani încoace.

radarul-padurilor-620x400Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la implementarea “Radarului pădurilor” în octombrie 2014, cele mai multe transporturi ilegale au fost depistate în judeţele Braşov (180), Prahova (147), Cluj şi Alba (136) şi Hunedoara (135).

În total, la nivelul întregii țări, până în prezent au fost făcute 7.666 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte. Aproape 1.800 dintre acestea s-au dovedit a fi ilegale. În urma depistării acestor transporturi de lemn tăiat ilegal, au fost dispuse sancţiuni de Poliţie, personalul silvic fiind solicitat doar în 245 de cazuri. În același timp personalul silvic, prin propriile controale, a depistat 62 de infracţiuni şi a dat amenzi de peste 11 milioane de lei.

Cum funcţionează Radarul Pădurilor

Dacă până în octombrie 2014  rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.

Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.

Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.

 

Ziarul Unirea un aprig susținător al sistemului “Radarul pădurilor”

Campania ziarului “Unirea” de promovare a sistemului “Radarul pădurilor, respectiv de mobilizare a cetățenilor în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure, a înregistrat un succes notabil.

De exemplu, articolul “Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!” a fost accesat de peste 300 de mii de ori, fiind apreciat cu “like” și “share” de peste 33 de mii de români.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Gest de umanitate la Alba Iulia: Recipiente cu apă pentru animalele străzii, amplasate de o femeie în fața magazinului unde lucrează. ”Și ele sunt suflete și au nevoie de apă” Și animalele suferă cumplit în perioada de caniculă și nu sunt afectate de temperatuirle sufocante de afară, nu doar oamenii. Pe Bulevardul Transilvaniei din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea