Locuitorii județului Alba, eroi în salvarea pădurilor! 136 de transporturi ilegale de lemn depistate în urma apelurilor la 112

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Numeroși locuitori ai județului Alba au dovedit că au conștiință civică și că sunt dispuși să se implice în lupta pentru stoparea defrișărilor de pădure, a “jafului de aur verde”, care se petrece în România de 25 de ani încoace.

radarul-padurilor-620x400Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la implementarea “Radarului pădurilor” în octombrie 2014, cele mai multe transporturi ilegale au fost depistate în judeţele Braşov (180), Prahova (147), Cluj şi Alba (136) şi Hunedoara (135).

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

În total, la nivelul întregii țări, până în prezent au fost făcute 7.666 de apeluri la 112 pentru a sesiza transporturi de lemn suspecte. Aproape 1.800 dintre acestea s-au dovedit a fi ilegale. În urma depistării acestor transporturi de lemn tăiat ilegal, au fost dispuse sancţiuni de Poliţie, personalul silvic fiind solicitat doar în 245 de cazuri. În același timp personalul silvic, prin propriile controale, a depistat 62 de infracţiuni şi a dat amenzi de peste 11 milioane de lei.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Cum funcţionează Radarul Pădurilor

Dacă până în octombrie 2014  rolul de paznic al pădurilor revenea exclusiv autorităților cu competențe în acest domeniu (Poliție, Ocoale Silvice, Garda de Mediu, Garda Financiara etc), din 8 octombrie 2014, fiecare dintre noi putem face acest lucru.

Oricine poate cere verificarea legalităţii unui transport de lemn, apelând 112 şi indicând numărul maşinii, în urma impementării sistemulului de control pentru prevenirea tăierilor ilegale, cunoscut ca “Radarul pădurilor”.

Acest instrument poate fi utilizat cu mai mare eficiență de localnicii din zonele vulnerabile. De exemplu, în județul Alba – Munții Apuseni și Munții Sebeșului, transporturile ilegale urmează rutele binecunoscute deja, DN 74 și DN 75 în cazul Apusenilor și DN67C, în cazul Văii Sebeșului.

Nu uita, că pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac îi trebuie 70 de ani. Iar pădurea sau “aurul verde” înseamnă în primul rând sănătate, într-un mediu tot mai poluat.

 

Ziarul Unirea un aprig susținător al sistemului “Radarul pădurilor”

Campania ziarului “Unirea” de promovare a sistemului “Radarul pădurilor, respectiv de mobilizare a cetățenilor în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure, a înregistrat un succes notabil.

De exemplu, articolul “Fii eroul pădurilor! Când vezi un transport de lemn în trafic, verifică la 112 dacă este legal!” a fost accesat de peste 300 de mii de ori, fiind apreciat cu “like” și “share” de peste 33 de mii de români.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

11 Comentarii

TB 28 aprilie 2015 at 11:53

Oare cate dintre ele ii apartineau lui Corneliu Olar ?

padurarul verde 28 aprilie 2015 at 12:08

legea e prea permisiva si se vede ca multi dintre ”legiuitaori” au profitat de pe urma lemnului, actual fiind indulgenti cu sanctiunile in domeniu- daca prinde un camion cu lemn furat, sa se confiste camionul si cel care a comandat transportul sau cel care l-a initiat ilegal, sa fie pus pe langa amenda sa planteze cateva sute de puieti pe cheltuiala proprie; asa, fura 10 camioane si pe unul il prinde politia si amenda e amortizata cu inca 2 transporturi-deci avantaj ei, clar

realist 28 aprilie 2015 at 14:44

Sant de semanalt 2 aspecte

1 Ce interese au fost la mijloc ca numai ce au fost masiv defrisate padurile din tara, vezi cazul VERESTAY ATILLA din secuime, Timis in maramures etc precum si legile facute cu concursul lui ILICI ILIESCU PTR INCURAJAREA EXPORTULUI DE BUSTENI DIN TARA , \
2Asa santem noi , f harnici cand barfim reclamam pe acest sindrom a fost creat nr f mare de turnatori la secu, militie in regimul trtecut exact cum tot pe aceasta slabiciune omenesca a fost mentinut nazismul lui Hitler si dictatura lui Dej SI URMATORUL.
Ne bucuram daca putem turna dar santem f religiosi,,,,,,,

Radu 28 aprilie 2015 at 15:34

Nu esti „realist” deloc. E vorba doar de participarea societatii civile si/sau a fiecare persoana in parte atunci cand e vorba de propria noastra sanatate, in general de lucruri care ne privesc pe toti…E vorba de constiinta civica si nu de barfa si turnatorie.

realist 28 aprilie 2015 at 19:09

Radule, daca citeai atent si prima parte din cele notate de mine intelegeai/?/ la ce faceam aluzie. Ai dsreptate ca natura in sine este viata dar eu chiar faptul ca in mod barbar desfrisarile si inleznirile de distrugerea padurilor reclamam , Sant acum inteles?

Mircea 28 aprilie 2015 at 21:06

Verificati si la Aiud toate transporturile de lemn care coboara din Ramet si din Valisoara , doar la ore destul de tarzii sau devreme , dimineata , cand nu sunt controale . Politistii de aici cred ca sunt mana in mana cu patronii de cherestea din oras . Va rog sa faceti controale la orele respective …Suntem pur si simplu dezamagiti de autoritati care „inchid ochii la aceste distrugeri voite”…

unu de la valisoara 29 aprilie 2015 at 10:24

si la valisoara trebuie verificate si cabanele, deoarece majoritatea nu au autorizatii de constructie.
unele sunt proprietatea unui primar celebru in zona……care ar trebui sa cunoasca legea.

Popa 28 aprilie 2015 at 22:55

Ati auzit ca Iohanis a refuzat promulgarea Noului Cod Silvic !!! L-a trimis inapoi in Parlament pe motivul ca ar diminua activitatea operatorilor economici !!! Se pare ca nu are nici o legatura cu Romania, doar e nemat!! Romania are un blestem de a alege cei mai jalnici conducatori! Sunt tare dezamagit si mahnit ca-mi vine sa-i strang de gat pe toti de la patron pana la ala care are drujba in mana !!!

contribuabilu` 29 aprilie 2015 at 1:07

Am auzit sefule ! Rusine lui !!! Da`…ce credeati ca sasu` nu va tine cu austriecii care ne taie padurile pe…degeaba ??? Si acum e…turist de turist, impreuna cu nevasta prin Italia….etc

Popa 28 aprilie 2015 at 23:00

Dezaprob turnatoria , chiar o condamn, insa cand indemn sa sune oamenii la 112 fac acest lucru din iubire pentru natura, aer curat , sanatate , vitorul noilor generatii si din disperare ca sunt neputincios si e singura forma de dezaprobare, ca alta chiar nu stiu !!!

Satan 29 aprilie 2015 at 15:14

Asa si? crezi ca spagile n-au ajuns unde trebuie? crezi ca nu se taie la fel …sau poate mai bine…cand o sa vedem oameni politici si CEO-i de companii forestiere arestati atunci poate mai avem o speranta…pana atunci amenda pe care o da Garcea la soferul caraus de lemne nu prea ma incalzeste…

Comentariile sunt oprite