Slujba de Înviere de la Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia oficiată de arhiepiscopul Gergely Kovács
Citește și: Mesaje de PASTE. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant
În acest sfârșit de săptămână, credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele. În noaptea de sâmbătă spre duminică, aceștia vor lua parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.
Vigilia Paștelui începe la ora 21:00 cu o sfințire în piața din fața catedralei. Liturghia festivă, a cărei consacrare a apei și reînnoirea promisiunilor de botez sunt o parte importantă, este sărbătorită de arhiepiscopul Gergely Kovács împreună cu preoția centrală.
Vigilia pascală, descrisă ca o „priveghere în cinstea domnului” (cf. Cărții Exodului 12,42), se celebrează în tradiția romano-catolică în noaptea dinaintea duminicii Paștelui, duminică care deschide ciclul octavei pascale. Vigilia pascală face parte din Triduumul Pascal și cuprinde patru părți: lucernarium sau ceremonia luminii, liturgia cuvântului, liturgia Botezului și liturgia euharistică.
Cuvântul „vigilie” provine din limba latină și se traduce: veghe, strajă, santinelă. La romani, în antichitate, reprezenta fiecare dintre cele patru diviziuni egale în care era împărțită noaptea, în funcție de schimbarea străjilor, intervalul de timp cât făcea de gardă o strajă.
Anul acesta, Paștele catolic este sărbătorit cu aproape o lună înaintea celui ortodox, care pică în data de 2 mai. Aproximativ un milion de cetățeni români catolici sărbătoresc Învierea Domnului în acest sfârșit de săptămână, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania.