Rămâi conectat

Curier Județean

LISTA| Cele cinci centre de sacrificare a mieilor din județul Alba, cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2022. Precizări din partea DSVSA

Ziarul Unirea

Publicat

în

LISTA| Cele cinci centre de sacrificare a mieilor din județul Alba, cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2022. Precizări din partea DSVSA

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a început activitățile specifice din perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și pentru a asigura cetățenilor un comerț civilizat, cu alimente sigure.

Sacrificarea mieilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar și pentru sacrificarea de ovine.

La nivelul județului Alba există cinci abatoare care sunt autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru sacrificarea mieilor, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj și Comcarn Productie Si Manufactura SRL.

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate în condițiile legii și amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile de igienă pentru alimente și privind protecția animalelor în timpul transportului, prevăzute de legislația națională și europeană.

Decizia privind organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor se va realiza în baza unei analize detaliate în ceea ce privește capacitatea de sacrificare a abatoarelor din județ (care prestează aceste servicii) și oportunitatea amenajării acestor locuri speciale, numai în cazul în care este absolut necesar și situația o impune, ținând cont de următoarele aspecte:

– Distanțele mari față de abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare;
– Numărul mare de miei destinați sacrificării în această perioadă, care trebuie să fie peste capacitatea de sacrificare proiectată a abatoarelor autorizate sanitar veterinar din vecinătate;
– Asigurarea la nivel local a numărului suficient de personal sanitar veterinar permanent care să realizeze controlul ante-mortem și post-mortem al animalelor și care să poată dispune măsuri în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare.

Funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic) respectiv, în perioada 9-23 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 7:00 – 17:00.

În cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere și următoarele aspecte:

– Controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități indemne de boli transmisibile;
– Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor, inclusiv verificarea modului de completare a formularelor de mișcare;
– Transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloacele auto autorizate sanitar-veterinar, iar animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.

Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Recomandăm cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea