Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Marea majoritate a salariilor din sănătate au crescut substanțial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marea majoritate a salariilor din sănătate au crescut substanțial. Sunt medici care câștigă în prezent sute de milioane de lei pe lună. Aceasta este realitatea. Acolo unde sunt probleme punctuale, Guvernul și sindicatele vor găsi împreună soluții pentru rezolvarea lor. Îmi pare rău că  o parte din  conducerea Spitalului Județean Alba face politică în loc de sănătate publică și execută comanda venită de la PDL Alba. Conducerea Spitalului uită că PDL a închis spitalele în județul nostru și foarte mulți bolnavi au rămas afară cu paturile în  care erau spitalizați.  Cum pot acum medici și cetățeni de bună-credință să mai aibă încredere în PDL pe tema spitalelor? De fapt, mai poate avea cineva încredere în PDL după ce i-a sărăcit și îmbolnăvit pe români?

Problema de fond nu o reprezintă salariile, care au crescut pentru toți angajații din sănătate. Sunt doar situații punctuale unde au fost scăderi ale veniturilor salariale (adică salarii + gărzi + sporuri + prime). Readuc aminte că Legea salarizării unitare a venit să  echilibreze veniturile și să le raporteze la punctul de salariu. Înainte existau cazuri în care un medic rezident câștiga cât un infirmier, diferența făcând-o cumulul de sporuri si indemnizații.

Ministerul Sănătății va emite o circulară pentru toate spitalele ca să acorde stimulente pentru cei ale căror venituri, în februarie, sunt mai mici decât cele din ianuarie. Apoi după ce vor acorda toate salariile la finalul lunii și vor putea fi identificate toate situațiile punctuale unde au avut loc scăderi față de ianuarie, va avea loc o nouă discuție cu sindicatele pentru a se stabili o grilă de sporuri pe categorii de spitale.

Pentru că tot există critici absurde ale PDL cu privire la sistemul de sănătate,  ar fi de menționat faptul că în acest an au fost 4.000 de noi angajări în sistemul de sănătate.

Politica PSD în domeniul sănătății își demonstrează beneficiile. După creșterea remarcabilă a salariilor medicilor, care a oprit exodul acestora din țară, angajările masive – 4000 în ianuarie – încep să rezolve criza acută de personal lăsată de guvernările anterioare.

Salariile de debutanți pentru noii angajați este una din cauzele scăderii mediei salariilor din sănătate în februarie, față de ianuarie.

Cei mai mulți dintre cei 4000 de noi angajați din ianuarie sunt tineri. Practic ei primesc salarii de debutanți, adică salarii mai mici, fapt care la nivelul întregului sistem sanitar a determinat firesc, în condițiile în care februarie are și cele mai puține zile lucrătoare  (8 față de 11 ianuarie) și o scădere a mediei salariale în februarie față de ianuarie ( -2,1% potrivit INS). Celor 4000 de noi angajați din ianuarie li s-a adăugat un număr aproximativ similar în februarie.

Pe de altă parte, creșterile consistente de salarii pentru medici și asistenți intrate în vigoare începând cu luna martie au determinat o reducere masivă a solicitărilor de plecare din țară ale acestora.

Astfel s-a redus cu 40% numărul de solicitări depuse la Colegiul Medicilor de persoane care doresc să profeseze în altă țară.

Simultan cu majorările salariale și noile angajări în sistem s-au făcut dotări masive cu aparatură medicală de înaltă specializare (12 CT, 21 RMN, 277 aparate de anestezie) și investiții în renovarea, dotarea a zeci de Unități de Primiri Urgențe și secții de spital în toată țara.

Este în derulare un program de înnoire a parcului de ambulanțe – vor fi cumpărate peste 2000 de ambulanțe.

De asemenea, prin acordul cu Banca Mondială se vor construi secții noi ATI și UPU, centre de mari arși, blocuri operatorii. Amplul proiect de redresare a  sistemului de sănătate va fi completat prin construcția spitalului republican și a spitalelor regionale.

Ca un element de noutate, anunț în premieră că se poartă discuții pentru finanțarea Spitalului Județean de Urgență Alba în  vederea dotării tuturor secțiilor cu aparatură de specialitate de ultimă generație și extinderea specializărilor,  a blocului operator și a capacității de internare.  Există foarte multe persoane, la nivelul executivului și al Parlamentului,  care își doresc să facă din spitalul de la Alba unul de rang regional.

Ioan Dîrzu

Deputat


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea