Ziarul Unirea

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Marea majoritate a salariilor din sănătate au crescut substanțial

Marea majoritate a salariilor din sănătate au crescut substanțial. Sunt medici care câștigă în prezent sute de milioane de lei pe lună. Aceasta este realitatea. Acolo unde sunt probleme punctuale, Guvernul și sindicatele vor găsi împreună soluții pentru rezolvarea lor. Îmi pare rău că  o parte din  conducerea Spitalului Județean Alba face politică în loc de sănătate publică și execută comanda venită de la PDL Alba. Conducerea Spitalului uită că PDL a închis spitalele în județul nostru și foarte mulți bolnavi au rămas afară cu paturile în  care erau spitalizați.  Cum pot acum medici și cetățeni de bună-credință să mai aibă încredere în PDL pe tema spitalelor? De fapt, mai poate avea cineva încredere în PDL după ce i-a sărăcit și îmbolnăvit pe români?

Problema de fond nu o reprezintă salariile, care au crescut pentru toți angajații din sănătate. Sunt doar situații punctuale unde au fost scăderi ale veniturilor salariale (adică salarii + gărzi + sporuri + prime). Readuc aminte că Legea salarizării unitare a venit să  echilibreze veniturile și să le raporteze la punctul de salariu. Înainte existau cazuri în care un medic rezident câștiga cât un infirmier, diferența făcând-o cumulul de sporuri si indemnizații.

ELIT

Ministerul Sănătății va emite o circulară pentru toate spitalele ca să acorde stimulente pentru cei ale căror venituri, în februarie, sunt mai mici decât cele din ianuarie. Apoi după ce vor acorda toate salariile la finalul lunii și vor putea fi identificate toate situațiile punctuale unde au avut loc scăderi față de ianuarie, va avea loc o nouă discuție cu sindicatele pentru a se stabili o grilă de sporuri pe categorii de spitale.

Pentru că tot există critici absurde ale PDL cu privire la sistemul de sănătate,  ar fi de menționat faptul că în acest an au fost 4.000 de noi angajări în sistemul de sănătate.

Politica PSD în domeniul sănătății își demonstrează beneficiile. După creșterea remarcabilă a salariilor medicilor, care a oprit exodul acestora din țară, angajările masive – 4000 în ianuarie – încep să rezolve criza acută de personal lăsată de guvernările anterioare.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Salariile de debutanți pentru noii angajați este una din cauzele scăderii mediei salariilor din sănătate în februarie, față de ianuarie.

Cei mai mulți dintre cei 4000 de noi angajați din ianuarie sunt tineri. Practic ei primesc salarii de debutanți, adică salarii mai mici, fapt care la nivelul întregului sistem sanitar a determinat firesc, în condițiile în care februarie are și cele mai puține zile lucrătoare  (8 față de 11 ianuarie) și o scădere a mediei salariale în februarie față de ianuarie ( -2,1% potrivit INS). Celor 4000 de noi angajați din ianuarie li s-a adăugat un număr aproximativ similar în februarie.

Pe de altă parte, creșterile consistente de salarii pentru medici și asistenți intrate în vigoare începând cu luna martie au determinat o reducere masivă a solicitărilor de plecare din țară ale acestora.

Astfel s-a redus cu 40% numărul de solicitări depuse la Colegiul Medicilor de persoane care doresc să profeseze în altă țară.

Simultan cu majorările salariale și noile angajări în sistem s-au făcut dotări masive cu aparatură medicală de înaltă specializare (12 CT, 21 RMN, 277 aparate de anestezie) și investiții în renovarea, dotarea a zeci de Unități de Primiri Urgențe și secții de spital în toată țara.

Este în derulare un program de înnoire a parcului de ambulanțe – vor fi cumpărate peste 2000 de ambulanțe.

De asemenea, prin acordul cu Banca Mondială se vor construi secții noi ATI și UPU, centre de mari arși, blocuri operatorii. Amplul proiect de redresare a  sistemului de sănătate va fi completat prin construcția spitalului republican și a spitalelor regionale.

Ca un element de noutate, anunț în premieră că se poartă discuții pentru finanțarea Spitalului Județean de Urgență Alba în  vederea dotării tuturor secțiilor cu aparatură de specialitate de ultimă generație și extinderea specializărilor,  a blocului operator și a capacității de internare.  Există foarte multe persoane, la nivelul executivului și al Parlamentului,  care își doresc să facă din spitalul de la Alba unul de rang regional.

Ioan Dîrzu

Deputat

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: „România are nevoie de un nou premier: responsabil, puternic și bun profesionist”

România are nevoie de un nou premier: responsabil, puternic și bun profesionist, astfel încât să poată gestiona criza sanitară și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

dolfi 14 aprilie 2018 at 12:58

Inainte cautam pe internet Benny Hill, Stan si Bran, sau Mr. Bean. Acuma astept cu nerabdare s-apara compunerile de Dîrzu si Roman

Sapte categorii de profesii uitate.. 14 aprilie 2018 at 20:59

(Dă-i naibii, că d’ăștia se găsesc oricând! Doar nu au nevoie de studii ca să șteargă la fund bolnavii, să curețe prin saloane sau să împingă targa!), categorii de personal medical care nu au fost desconsiderate în gândirea bucății medicale din Legea salarizării. Au fost, mai grav, UITATE! Ceea ce înseamnă o desconsiderare și mai mare! E vorba despre FARMACIȘTII, BIOLOGII, CHIMIȘTII, PSIHOLOGII CLINICIENI și KINETOTERAPEUȚII din spitale. Le-am scris denumirea meseriei cu majuscule pentru că merită toată considerația noastră. Și a medicilor curanți, dar, mai ales, a pacienților!”,

Sport 15 aprilie 2018 at 9:19

Dârzu ăsta la ce film se uită ? Bag de seama ca voi aveti realitatea voastra si Romania are realitatea ei.

nedarzu 16 aprilie 2018 at 13:22

Tovasașe dârzu, aștept cu nerăbdare să ajungeți pe mâna celor din sănătate cărora le-ați crescut salariile. Sunt convins că o să fiți tratat porceș.. ăăă regește.

Comentariile sunt oprite