Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr: 5% din posturile din instituțiile publice vor fi atribuite tinerilor dezavantajați. E una dintre cele mai bune măsuri

Statul oferă temporar locuri de muncă tinerilor dezavantajați, pentru a dobândi abilități și experiență pentru joburile din privat. Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre cele mai bune măsuri luate de Guvern pentru tineri, este cea privind atribuirea a 5%, pentru tinerii dezavantajați, fără experiență, din totalul posturilor din instituțiile publice.  

”Nu numai eu, ci și ALDE și-a propus tot timpul să promoveze tinerii, așa că zilele acestea un proiect inițiat de Ministerul Muncii a fost aprobat de guvern, anume proiectul de ajutorare a tinerilor, să zicem așa, defavorizați, între 16 și 26 de ani, care nu se pot angaja în instituții publice pentru că acolo li se cerea vechime. S-a votat în Guvern, se pot angaja, pe o perioadă de doi ani. Un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului din instituțiile publice va fi atribuit tinerilor dezavantajați. Cu condiția ca aceste posturi să fie vacante. Eu zic că este una dintre cele mai bune măsuri luate pentru ajutorul tinerilor”, a spus Ioan Lazăr.

Măsura a fost inițiată de ministerul Muncii și prevăzută într-un proiect de lege, aprobat de Guvern pe 10 ianuarie.

Statul dorește să integreze pe piața muncii tinerii dezavantajați și le creează, astfel, condiții de lucru adecvate necesităților lor: “Este vorba despre un program de tip “Pasarela”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajaţi, pentru a dobândi “abilităţi transferabile” în joburile din sectorul privat”, se arată în comunicatul Guvernului.

Potrivit proiectului, instituţiile publice locale vor fi implicate în procesul de integrare pe piaţa muncii a tinerilor dezavantajaţi, pentru a-i sprijini să capete experienţe, competenţe şi abilităţi care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească tinerii sunt:

  • vârsta între 16-26 ani;
  • vechime în muncă de cel mult 12 luni;
  • se află în sistemul de protecție a copilului, sau provin din acest sistem, ori au 1 copil în întreținere.

Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...