Curier Județean
Liberalul Cristian Simu vrea să părăsească conducerea spitalului din Cugir, pentru un post de manager la Uzina Mecanică
Managerul Spitalului din Cugir, ing. Cristian Simu se pare că va lăsa în curând fucţia de manager pe care o deţine de mai bine de trei ani la spitalul orăşenesc, pentru un post tot de conducere, dar la Uzina Mecanică Cugir.
Simu n-a confirmat, dar nici n-a infirmat această informaţie, declarând câ are în vedere să plece de la unitatea de sănătate atunci când va exista o soluţie de perspectivă convenabilă, fără a dezvălui motivele care l-au determinat să ia o astfel de decizie. Din discuţiile purtate cu mai mulţi medici ai spitalului aceştia şi-au exprimat regretul că Simu va părăsi conducerea spitalului, caracterizându-l ca pe un manager competent, deschis dialogului cu cadrele medicale şi personalul unităţii, un om care a realizat lucruri semnificative în unitatea pe care a păstorit-o.
Potrivit unor surse, se pare că funcţia de manager va fi preluată tot de un liberal şi anume de către economistul Dorin Dan Herlea, fost administrator al spitalului, cu mai mulţi ani în urmă, iar la ora actuală deţine funcţia de preşdinte al Consiliului de Administraţie al unităţii cugirene de sănătate. (C. P.)
Curier Județean
Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată: Investiție de peste 8 milioane de lei
Alunecarea de teren din satul Lunca va fi consolidată printr-o investiție de peste 8 milioane de lei. APM Alba a dat undă verde pentru realizarea proiectului.
În localitatea Lunca din comuna Valea Lungă, în luna martie 2021, în urma unor ploi abundente, pe malul stâng al văii nenominalizate afluent de ordin I a vai Lodromanului, din satul Lunca, s-au produs alunecări de teren care au afectat malul și parțial partea carosabilă a unei străzi nenominalizate.
În această zonă, valea este largă, iar malurile au înălțimi de până la 15 m și înclinări de până la 35 grade. Pe maluri este vegetație din arbuști și arbori. Alunecarea a dislocat o parte din această vegetație. Pe malul drept nu s-au produs alunecări, dar a fost identificată o zonă de cca 20m lungime cu crăpături longitudinale în asfalt, pe banda dinspre pârâu, ceea ce indică o cedare a malului.
În perioada 02.06.2022 – 08.06.2022 alunecările s-au reactivat. În zona reactivată au apărut crăpături și deplasări de pământ, iar taluzul drumului vicinal este afectat pe mai multe sectoare.
Pentru remedierea drumurilor afectate de alunecare și punerea în siguranță a amplasamentului se propun următoarele lucrări:
– Realizarea în zona alunecată situată în albia văii nenominalizată unei umpluturi de pământ cu înălțimea de până la 15 m, pentru a stabiliza ambele maluri ale văii nenominalizate
– Pentru asigurarea scurgerii apei din valea nenominalizată se propune tubarea văii pe lungimea de 121 m
– Refacerea străzii afectate pe lungimea de 108m
– Corectarea profilului longitudinal al drumului vicinal de acces în câmp pe zona alunecată
– Modernizarea unui drum vicinal de acces în câmp, drum parțial pietruit.
Amplasamentul lucrării este în localitatea Lunca, comuna Valea Lungă, din județul Alba. Se propun lucrări pe strada din localitatea Lunca, pe o vale nenominalizată și drum vicinal de acces în pădure și pășune.
Având în vedere caracterul de calamitate și urgență al acestor fenomene de instabilitate al taluzelor care au afectat strada și drumul, autoritățile locale și cele județene au întreprins demersuri care atestă caracterul de urgență al lucrărilor.
Valoarea investiției este de 8,364,086.89 lei inclusiv TVA, din care 7,357,349.24 lei lucrări de C+M.
Durata de execuție se estimează a fi de 5 luni calendaristice.
Curier Județean
30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE
30 martie| Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin ajunge la Cugir. Toate investigațiile oferite sunt GRATUITE
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă mâine, 30 martie 2023, în judeţul Alba, la Centrul Comunitar Social Cugir (str. Gh. Asachi, nr. 11), începând cu ora 10.00.
În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 64 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.
Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce!
Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.
Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Curier Județean
Municipiul Alba Iulia va vea cinci microbuze nepoluante și cinci stații de încărcare. Finanțare de peste 7 milioane de lei, prin PNRR
Municipiul Alba Iulia va avea cinci microbuze nepoluante și cinci stații de încărcare, finanțate prin PNRR. Acestea vor completa flota de autobuze electrice deja achiziționate.
”Astăzi, la sediul Companiei Naționale de Investiții, am semnat contractul de finanțare, în valoare de 7.322.516,25 lei, pentru achiziția a 5 microbuze nepoluante și 5 stații de încărcare, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în vederea înlocuirii parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziția de vehicule nepoluante, care vor completa flota de autobuze electrice deja achiziționate.
Mijloacele de transport în comun vor avea benzi dedicate și stații de așteptare noi pe principalele străzi din municipiu, pentru a avea un transport public eficient, sigur și accesibil cetățenilor dar și turiștilor care vizitează Alba Iulia”, a anunțat viceprimarul Emil Popescu.
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est
-
Actualitateacum 10 ore
Admitere la Academia SRI 2023: Specializarea „Psihologie” e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
VIDEO| Nenea Sever, bătrânelul simpatic din Apuseni a trecut la cele veșnice: A fost mereu cu zâmbetul pe buze indiferent de greutăți
-
Ştirea Taacum 22 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Zăpada mieilor într-un oraș din Alba: Ninge ca în toiul iernii la sfârșit de martie
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad
-
Ştirea zileiacum 8 ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier la ieșire din Alba Iulia: Trei persoane au ajuns la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme