Rămâi conectat

Politică Administrație

Legea alegerilor locale a fost adoptată miercuri, 6 mai, de plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Principalele noutăți aduse prin actul normativ vizează introducerea posibilității cetățenilor Uniunii Europene să candideze inclusiv pentru funcția de primar, până acum aceștia aveau dreptul de a candida doar pentru funcția de consilier. România, Bulgaria și Grecia fiind singurele țări care aveau această restricție, în acest fel țara noastră aliniindu-se majorității țărilor din UE.

Una dintre cele mai importante prevederi este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu. Înainte de exercitarea votului, fiecărui alegător i se va scana cartea de identitate, iar sistemul va verifica secția de votare la care este arondat, precum și faptul ca nu a mai votat în altă secție.

Conform prevederilor actualei legi, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene din rândul consilierilor prin vot indirect. PNL nu a fost de acord cu aceste prevederi, susținând alegerea lor în două tururi de scrutin, având amendamente în acest sens.

Am votat pentru adoptarea acestei legi, cu toate că alegerea primarului într-un singur tur nu este corectă față de cetățean, în primul rând. Comunitățile locale au nevoie de un primar reprezentativ, nu de un primar care participă la un concurs și se califică la un moment dat, fără o competiție reală. Reprezentativitatea nu poate fi asigurată prin alegerea edilului într-un singur tur. Eu și Partidul Național Liberal am votat împotriva acestui articol, dar am făcut un compromis și am votat legea în integralitate pentru că sistemul electoral românesc trebuie neapărat reformat ,iar acest proiect de lege cuprinde reglementări importante care trebuie aplicate la viitoarele alegeri locale din 2016. PNL va susține, pe viitor, necesitatea alegerii primarilor în două tururi de scutin ca o condiție esențială pentru o democrație reprezentativă.” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea