Rămâi conectat

Curier Județean

La Serviciul Arhivelor din Alba Iulia, în cursul anului 2015 au fost ordonate și inventariate peste 15.800 de dosare și registre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cursul anului 2015, la Serviciul Arhivelor Alba au fost ordonaţi şi inventariaţi 41,90 metri liniari, reprezentând 15.880 dosare şi registre, potrivit datelor statistice transmise de Dana Zecheru, directorul instituției.

cladire-arhive-nationale-alba-iuliaPentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost planificate 46 de controale de fond şi 24 controale de revenire la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind executate 46 controale de fond, 24 controale de revenire şi 103 controale tematice (96 pentru verificarea lucrărilor de selecţionare, 7 pentru diferite alte aspecte). În urma controalelor au fost acordate 15 avertismente.

La Comisia de Selecţionare a serviciului au fost înregistrate 145 lucrări (71 nomenclatoare şi 78 lucrări de selecţionare), cu 49% mai multe decât în anul 2014. Au fost soluţionate 68 nomenclatoare (32 confirmate, 36 respinse) şi 96 lucrări de selecţionare (54 aprobate integral, 20 aprobate parţial, 22 respinse).

Numărul cererilor depuse de persoane fizice sau juridice a crescut faţă anul 2014 cu 21%, fiind înregistrate 458 solicitări (faţă de 379 solicitări), menţinându-se problematica deosebit de variată, soluţionarea necesitând un timp îndelungat. Dintre cele 392 cereri soluţionate, 32 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 137 cereri s-au dat negaţii, iar 180 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 43 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 1308 dosare şi registre şi 637 inventare, fiind pregătite pentru eliberare 221 acte (18 certificate, 197 copii şi 6 extrase)

Deşi nu este principala atribuţie a Arhivelor, activitatea culturală este acel aspect al activităţii instituţiei care prezintă publicului larg munca arhiviştilor şi arhivarilor.

La sala de studiu a serviciului s-au prezentat 133 cercetători, care au avut 462 prezenţe, li s-au pus la dispoziţie 3285 dosare şi registre şi 53 publicaţii.

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (06-10 aprilie 2015), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 255 copii preşcolari şi şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.

La biblioteca documentară au fost înregistrate şi fişate 75 publicaţii, toate primite prin donaţie.

În cadrul Târgului de carte Alba Transilvana – ediţia a VIII-a, desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Arhivele Naţionale au fost reprezentate printr-un stand propriu.

Pentru anul 2015 a fost planificată realizarea a 7 expoziţii. Au fost realizate 8 expoziţii: „Timotei Cipariu în documente de arhivă”, „Being a Jew”, „Călător de acum un veac. Cărţi poştale ilustrate”, „Jandarmeria Alba în documentele vremii”, „1945. Calvarul despăgubirilor de război”, „Asociaţia foştilor graniceri călăreţi din Teiuş şi şcoala românească”, „Gimnaziul Român Sebeş în documente”, „Protopopiatul ortodox Blaj în colecţii şi documente”.

Au fost restaurate 6330 file document. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 49.232 file dosare şi registre. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea