Rămâi conectat

Politică Administrație

La mulți Ani DGA Alba! Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba împlinește 8 ani! SJA este spaima polițiștilor corupți!

Bogdan Presecan

Publicat

în

DGAJoi, 30 mai, Direcţia Generală Anticorupţie sărbătoreşte opt ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba a realizat o sinteză a principalelor rezultate obţinute în această perioadă.

“Reiterăm cu această ocazie faptul că, prin Legea nr. 161 din 30 mai 2005 privind stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost înfiinţată Direcţia Generală Anticorupţie, ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fiind subordonată direct ministrului.

Direcţia Generală Anticorupţie promovează în activitatea pe care o desfăşoară legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul.

Societatea civilă, şi nu numai, are dreptul dar şi obligaţia civică să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul M.A.I., în scris (Bucureşti, Şos. Olteniţei, nr.390A, sector 4), prin e-mail ([email protected]) sau la linia telefonică gratuită TelVerde (0800.806.806), care a fost lansată odată cu operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie şi s-a dovedit un instrument de lucru foarte util în relaţia cu cetăţenii.

La nivel local, Direcţia Generală Anticorupţie este reprezentată prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, al cărui sediu principal se află în mun. Alba Iulia, adresa B-dul Ion I.C. Brătianu, nr. 1, telefon/fax  0258/806161 int. 20229, e-mail  alba.dga@mai.gov.ro.

În cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba funcţionează un birou de audienţe, situat la parterul clădirii, unde ofiţerii desemnaţi participă la programul de audienţe, în fiecare zi de miercuri între orele 1200 -1500.

Dorim cu această ocazie să vă adresăm sincere mulţumiri pentru modul în care aţi colaborat cu instituţia noastră, prin mediatizarea cazurilor soluţionate de D.G.A. – S.J.A. Alba, sub coordonarea unităţilor de parchet, prin modul în care aţi expus opiniei publice mesajele cu caracter preventiv iniţiate de D.G.A. şi să vă asigurăm de  o largă deschidere şi transparenţă în relaţiile cu mass-media, în limita competenţelor conferite de lege, considerând că doar printr-un efort comun corupţia poate fi evitată şi combătută, în condiţiile în care toţi se simt răspunzători şi au ca obiectiv comun ”un serviciu lipsit de corupţie”.

Precizăm faptul că, în perioada 2005-2013, S.J.A. Alba a desfăşurat activităţi de prevenire şi combatere a corupţie în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, punând accent pe  derularea unor campanii în vederea informării cetăţenilor şi funcţionarilor M.A.I. cu privire la pericolul reprezentat de fenomenul corupţiei.

Întrucât prioritatea de acţiune a Direcţiei Generale Anticorupţie este activitatea de prevenire a faptelor de corupţie, aceasta s-a concretizat în desfăşurarea unui număr însemnat de activităţi de informare şi instruire ce au beneficiat de participarea consistentă a cadrelor din structurile M.A.I. Ca urmare a acestor activităţi, în perioada 2005 -2013 la nivelul S.J.A. Alba au fost înregistrate 11 desistări ale faptelor de corupţie din partea personalului M.A.I.

Referitor la activitatea de combatere, vă prezentăm două exemple de cazuri instrumentate la nivelul S.J.A. Alba, având ca finalitate condamnări ale instanţelor de judecată.

 

Exemple de cazuri instrumentate la nivelul S.J.A. Alba, în anul 2012:

1. La data de 26.09.2012 Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care fostul contabil al I.P.J. Alba – comisar şef C.M., agent de poliţie C.A. şi adminsitratorul societăţii unei societăţi din. Baia Mare au fost judecaţi pentru fapte de corupţie în dosarul impermeabilelor pentru poliţişti.

Comisarul şef C. M. a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de „abuz în serviciu contra intereselor publice”, „uz de fals”, „instigare la fals intelectual”, „instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Agentul de poliţie C.A. a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani,  pentru săvârşirea infracţiunilor de „complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice”, fals intelectual” „uz de fals”.

J.V.I., administratorul societăţii din Baia Mare, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de „abuz în serviciu contra intereselor publice”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

2. La data de 19.11.2012 în dosarul nr. 8499/107/2012,  Tribunalul Alba a hotărât condamnarea inculpatului D.Ş. la o pedeapsă de 2 ani închisoare şi a dispus suspendarea condiţionată a executării acesteia, pentru comiterea infracţiunilor de „trafic de influenţă” .

La data de 01.08.2012, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba a fost înregistrat denunţul numitului N. L. care a sesizat faptul că, în cursul lunii iulie 2012, D.Ş., angajat în calitate de referent în cadrul Primăriei Municipiului Aiud i-a pretins suma de 200 lei, afirmând că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Primăriei Municipiului Aiud şi consilieri din cadrul Consiliului Local Aiud şi că îi va facilita atribuirea unei parcele de teren prin concesiune, din proprietatea primăriei, în vederea construirii unei locuinţe familiale.

Tot la data de 01.08.2012, la Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba a fost înregistrat denunţul numitului K. A. care a sesizat faptul că, în luna aprilie 2012, numitul D. Ş., în aceleaşi împrejurări, a pretins şi primit suma de 50 euro. Ulterior, lui K. A. i-a fost repartizată o parcelă de teren, fiind emisă o hotărâre a Consiliului Local Aiud în acest sens.

Anterior, la data de 26.07.2012, concubina denunţătorului P. F. a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie la telefonul TelVerde 0800806806, modalitate prin care a fost identificat denunţătorul.

În data de 02.08.2012, pe baza informaţiilor obţinute, ofiţerii anticorupţie de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba, sub coordonarea procurorului competent de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, au organizat o acţiune de prindere în flagrant, angajatul Primăriei Municipiului Aiud fiind prins în timp ce primea suma de 200 lei mită de la denunţătorul N.L. pentru a facilita atribuirea unei parcele de teren prin concesiune, din proprietatea primăriei, în scopuri private”, se arată într-un comunicat remis presei de SJA Alba.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Transport GRATUIT pentru pensionarii din comuna Sântimbru pe mai multe rute ale companiei de transport local STP Alba, din județ: Noi localități s-au alăturat Asociației AIDA-TL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transport GRATUIT pentru pensionarii din comuna Sântimbru pe mai multe rute ale companiei de transport local STP Alba, din județ: Noi localități s-au alăturat Asociației AIDA-TL Pensionarii din comuna Sântimbru beneficiază de transport gratuit pe mai multe rute ale companiei de transport local STP Alba, din județ după ce noi localități s-au alăturat Asociației AIDA-TL. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea