Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cupru Min intră la privatizare cu profit record la insistenţele FMI

Publicat

în

    Cupru Min, care deţine drepturile pentru exploatarea celui mai mare zăcământ de cupru din România, de la Roşia Poieni, reprezentând circa 60% din totalul rezervelor naţionale de metal roşu, va fi scoasă în curând la privatizare, preţul de pornire vehiculat al licitaţiei fiind de 200 mil. lei (circa 46,5 mil. euro).
Compania a avut parte, potrivit „Ziarului Financiar”, în prima jumătate a anului de cel mai bun semestru din ultimii ani, raportând un câştig brut de 26 mil. lei (6,1 mil. euro) după ce vânzările au urcat la 75 mil. lei (17,6 mil. euro), potrivit reprezentanţilor Cupru Min.
Anul trecut, firma a încheiat cu un câştig brut de 36 mil. lei (8,5 mil. euro) şi o cifră de afaceri de 130 mil. lei (30,6 mil. euro). Totuşi, din cauza datoriilor acumulate în anii precedenţi, când în anumite perioade exploatarea a fost sistată, firma a intrat în atenţia FMI, care a cerut anul trecut statului să o privatizeze. Statul a decis să scoată Cupru Min la privatizare la insistenţele FMI. În condiţiile în care firma are datorii istorice de circa 60 mil. lei, în special către furnizorul de energie Electrica. Totodată, compania trebuie să investească aproximativ 16 – 18 mil. euro pentru a-şi rezolva probleme de mediu existente şi a se conforma condiţiilor impuse de UE.
lMinisterul Economiei ignoră privatizarea pe bursă
Ministerul Economiei a decis să urmeze o hotărâre de guvern din 2006 pentru a vinde Cupru Min Abrud la licitaţie cu strigare, ignorând practic Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011 – 2013, document aprobat de Guvern în luna aprilie din acest an, în care se precizează că firma Cupru Min Abrud va fi privatizată prin bursă în semestrul al doilea din acest an.
Reprezentanţii ME nu au dorit să facă public numele firmei care s-a ocupat de evaluarea Cupru Min, precizând doar că este membru al ANEVAR. Potrivit lichidatorului exploatării de cupru Moldomin Moldova Nouă, care a fost vândut recent către elveţienii de la Mineco, rezervele de cupru exploatate de companie nu se iau în calculul preţului de vânzare al companiilor din domeniu.
Potrivit site-ului propriu, exploatarea de la Roşia Poieni pentru care Cupru Min deţine licenţa de exploatare are rezerve de peste un miliard de tone de minereu, cu o concentraţie de 0,36% cupru şi 1,8% sulf. În cifre, cantitatea de cupru, care ar putea fi extrasă din zăcământ s-ar putea ridica la 3,6 milioane de tone de cupru, cu o valoare de 20 mld. euro la preţul existent în prezent pe piaţă, de circa 7.600 $/tonă.
lVânzările ar putea depăşi 100 de milioane de euro
Totuşi compania nu poate să extragă anual decât o cantitate limitată de cupru, maximum 6.000 de tone cu echipamentele existente şi în jur de 21.600 de tone după investiţii estimate de conducere la 120 mil. euro. După investiţii, compania şi-ar putea tripla producţia şi vânzările, care ar ajunge la circa 118 mil. euro anual. Anul trecut, Cupru Min a extras 5.000 de tone de cupru şi anul acesta va extrage, o cantitate similară.
„Rezervele de cupru nu ştiu dacă trebuie luate în considerare la evaluare pentru că exploatarea este în proprietatea statului şi cel care exploatează plăteşte o redevenţă de circa 2-5% din vânzări. Oricât de mare sau de mică ar fi rezerva de cupru sunt implicate nişte costuri. În plus noi nu avem o exploatare de cupru în România care să funcţioneze în condiţii de maximă eficienţă. La evaluarea Moldomin s-au luat în calcul echipamentele de producţie şi activele fixe”, a precizat Răzvan Zăvăleanu, managing partner al RTZ & Partners, lichidatorul Moldomin.
Statul a încercat şi în anul 2008 să privatizeze Cupru Min însă procesul a fost suspendat la solicitarea Comisiei Europene, care a considerat că anumite beneficii acordate cumpărătorului ar putea fi considerate ajutor de stat.
În 2008 exploatarea zăcământului de la Roşia Poieni a fost sistată de Cupru Min după ce preţul la cupru a coborât puternic pe fondul recesiunii mondiale, care făcea imposibilă exploatarea în condiţii de profitabilitate. Un an mai târziu activitatea a fost reluată după ce preţul la cupru a urcat vertiginos, ajungând la începutul anului 2010 la 7.600 de dolari/tonă şi în debutul acestui an a atins maximul istoric, de 10.000 $/tonă.
În prezent, o tonă de cupru se tranzacţionează pe bursa din Londra la un preţ de circa 7.600 de dolari/tonă.
Printre firmele interesate de Cupru Min se numără compania canadiană Barrick, cel mai mare producător de aur din lume, şi Mineco, care a cumpărat de curând Moldomin, cealaltă mare companie de exploatare a cuprului din România. Cupru Min este controlată integral de stat prin intermediul Ministerului Economiei. (Z.F.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

INFORMARE| Amendament la documentul de Ofertă Publică de Preluare Obligatorie a PREBET S.A. Aiud aprobat prin decizia A.S.F nr. 634 din data de 25.05.2022

Publicat

în

APROBAREA AMENDAMENTULUI  NU ARE VALOARE DE GARANŢIE ŞI NICI NU REPREZINTĂ O ALTĂ FORMĂ DE APRECIERE A A.S.F. CU PRIVIRE LA OPORTUNITATEA, AVANTAJELE SAU DEZAVANTAJELE, PROFITUL ORI RISCURILE PE CARE LE-AR PUTEA PREZENTA TRANZACŢIILE DE ÎNCHEIAT PRIN ACCEPTAREA OFERTEI PUBLICE OBIECT AL DECIZIEI DE APROBARE. DECIZIA DE APROBARE CERTIFICĂ NUMAI REGULARITATEA DOCUMENTULUI DE OFERTĂ ÎN PRIVINŢA EXIGENŢELOR LEGII ŞI ALE NORMELOR ADOPTATE ÎN APLICAREA ACESTEIA.

Preambul

Principalul scop al acestui document este să furnizeze date actualizate în legătură cu unele informații prezentate în Documentul de Ofertă și trebuie citit doar împreună cu Documentul de Ofertă și în contextul Ofertei descrise în Documentul de Ofertă. Ofertanții și/sau intermediarul nu au actualizat nicio altă informație  decât cea prezentată în cuprinsul acestui amendament, celelalte informații prezentate în documentul de ofertă fiind corecte și complete la data Documentului de ofertă. Astfel, nici ofertanții și nici Intermediarul nu își asumă nicio responsabilitate privind acuratețea și caracterul complet al informațiilor prezentate în documentul de Ofertă, cu excepția datelor prezentate în acest amendament, la o dată ulterioară datei Documentului de ofertă.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Publicarea Amendamentului

Prezentul Amendament este pus la dispoziția investitorilor după aprobarea sa de către A.S.F. prin publicarea unui anunț conform aceleiași proceduri utilizate pentru publicarea Documentului de Ofertă.

Amendamentul la Ofertă va fi disponibil în același mod în care este și Documentul de Ofertă astfel:

  1. În format electronic de pe website-ul Intermediarului GOLDRING SA (goldring.ro) și al Bursei de Valori București (www.bvb.ro) .
  2. pe suport de hârtie, la cererea investitorilor adresată GOLDRING SA la sediul acesteia (Tg. Mureș, str. Tudor Vladimirescu nr. 56A, jud. Mureș).

Ofertanții au convenit la modificarea Documentului de ofertă după cum urmează:

Paragraful de la punctul 6: „Impetum Investmens S.A. va achiziționa cu prioritate în cadrul Ofertei un număr maxim de 1.822.122 acțiuni, Anodin Assets S.A. va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, Ges-Green Energy Specialists SRL  va achiziționa un număr de 5.225.000 acțiuni, restul de 5.227.560 acțiuni vor fi achiziționate de Acord Construct ALT S.R.L.”

se modifică astfel:

Ofertanții vor achiziționa cu prioritate în următoarea ordine precum și în limitele maxime precizate, în funcție de numărul de acțiuni ce vor fi subscrise în cadrul ofertei, după cum urmează:

  • Impetum Investmens S.A. – 5.236.819 acțiuni,
  • Anodin Assets S.A. – 4.087.620 acțiuni,
  • Ges-Green Energy Specialists SRL – 4.087.620 acțiuni și
  • Acord Construct ALT S.R.L – 4.087.623 acțiuni”

Potrivit prevederilor art. 28 (3) din Legea nr. 24/2017, ale art. 54 (4) din Regulamentul 5/2018 și ale Documentului de Ofertă,  investitorii care au acceptat să subscrie în oferta publică de cumpărare înaintea publicării amendamentului pot să îşi retragă acceptul în termen de două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului, respectiv în perioada 27.05.2022 – 30.05.2022.

Celelalte prevederi ale Anunțului și ale Documentului de Ofertă rămân neschimbate.

Prezentul amendament  este întocmit în conformitate cu Legea nr. 24/2017 și Regulamentul ASF nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, cu modificările si completările ulterioare

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare