// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, intră pe ”terenul” baronului de Teleorman. Vrea să restaureze casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești

Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Județean Alba, vrea să restaureze casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești (Teleorman)

Arătându-i-se un articol apărut pe internet prin care se critica faptul că în Siliştea Gumeşti din judeţul Teleorman, localitatea în care a văzut lumina zilei Marin Preda, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai României, casa acestuia stă să se dărâme, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, ne-a declarat că va întreprinde unele acţiuni prin care această casă să fie restaurată.

„Este o ruşine. Nu ştiu şi nici nu vreau să ştiu cine este actualul proprietar al clădirii. Nu-mi vine să cred acest lucru. Voi încerca să iau legătura cu conducerea Uniunii Scriitorilor din România pentru a găsi o soluţie rapidă de reabilitare a clădirii. Dacă se poate, consider că ar fi bine să ni se dea nouă, Consiliului Judeţean Alba, în custodie acea clădire”, ne-a declarat preşedintele Ion Dumitrel.

Potrivit articolului respectiv, actualmente casa scriitorului Marin Preda ar aparţine binecunoscutului realizator de televiziune şi om de cultură Marius Tucă, dar se pare că acesta nu ar avea fondurile necesare pentru a o restaura. În anul 1995, pe peretele din faţă al edificiului a fost amplasată o placă comemorativă prin care se atesta faptul că scriitorul Marin Preda s-a născut în acea clădire, apoi autorităţile au lăsat-o aşa şi se pare că nimeni nu s-a mai interesat de ea.

„Sincer, nu ştiu de ce arată în halul ăsta. Poate că Tucă nu are bani, poate că nu vrea să o restaureze acum. Lipsa de bani, procese pe rol… habar nu am. Cert e că mai are puţin şi se prăbuşeşte. Iar noi stăm într-o pasivitate distrugătoare şi admirăm cum ne mai moare un simbol. Suntem o ruşine… avem conducătorii aleşi de noi, care nu dau doi bani pe valorile naţionale, iar noi nu suntem în stare să facem turism nici când avem totul sub nas”, afirmă Silviu Iliuţă în articolul semnat de dânsul.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Răspunsuri la Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, intră pe ”terenul” baronului de Teleorman. Vrea să restaureze casa lui Marin Preda din Siliștea Gumești

 1. Gicu 19.08.2017 la 19:42

  Ar fi bine sa dea la schimb drumul catre Sureanu.
  Astfel Teldrum il va repara, iar casa lui Marin Preda va ramane in continuare la fel, talentul de gospodar al d-lui Dumitrel facandu-si din nou datoria.

 2. 53 de grade in umbra santurilor 19.08.2017 la 21:52

  Sa intelegem ca in judetul Alba toate problemele sunt rezolvate si acum I.D. isi cauta de treaba prin alte judete?

  • Stef 20.08.2017 la 19:03

   Nu are decat sa „restaureze”, si casa lui Dragnea, dar sa se transfere inapoi pe unde so-a facut „cei 7 ani de acasa”, ca pe aici a terminat sa protejeze CRONOSPAN, SI PE ELENA UDREA!

 3. ineptul 19.08.2017 la 22:17

  …se prea poate. Intreb si eu, daca nu ma tine de ce nu o fac donatie celor care sunt cu stare si care pot purta grija casei ?. Nu ar trebui sa bagam baronii intr-o astfel de ecuatie ,ei nu prea o au cu Morometii, cu Silistea Gumesti. Dumnealor sunt cu banii, preocupati si purtati in actiune, de cu totul alte interese , …nu sunt impresionati de mostenirea de patrimoniu cultural, …totusi sunt Romani cu suflet mare, le multumesc pentru gindurile lor bune!,…

 4. OZN 20.08.2017 la 10:54

  Dumitrele fa reparatia casei lui Marin Preda din banii tai si a sotiei de la CTTApa….ca castigati destul,nu pe banii Consiliului Judetean Ab .Deci i judetul nostru are totul perfect de cand il conduci oltene…!

 5. Dorin Iacob Cornel 20.08.2017 la 21:04

  Acum că s-au rezolvat toate problemele județului Alba investim banii contribuabililor in Teleorman ? Părerea mea că mai avem încă de lucru aici !!!

 6. Pisticoaie 21.08.2017 la 12:48

  Sângele apă nu se face!!! Să nu uităm că Ion Dumitrescu este totuși… Oltean!!!! Nu știu de unde aveți informația și presupunând că, este reală nu văd cu ce vă deranjează!!! Oricum acei care ați luat țara la pas, ar trebui să recunoașteți că suntem la multe capitole peste multe județe din țară. Numai că noi avem eterna meteahna cu…. capra !!! Deschideți ochii și încercați să fiți obiectivi (atât cât vă permite partidul) si mulțumiți celui de sus că nu ați avut parte de … ciuma roșie la conducerea județului!!! Până și primarii PSD recunosc că este un om cu care se poate colabora!!!!