Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Dîrzu: „În Alba doar PSD este reprezentantul legitim al Uniunii Social Liberale”

Publicat

în

Deputatul Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, reacţionează dur la acuzaţiile aduse de către colegii de alianţă, senatorul Teodor Atanasiu, Florin Roman, vicepreşedinte CJ Alba şi purtător de cuvânt al PNL Alba şi consilierul local Rareş Buglea. Aşadar şirul replicilor „picante” continuă în sânul USL Alba.

În cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută a organizaţiei PNL din judeţul nostru, principalele ţinte ale atacurilor au fost social-democraţii Ioan Dîrzu şi Ovidiu Jidveian. “Sunt neserioși! Pinochio politicii albaiuliene! Vă rog să îl ignorați pentru că nu poate fi băgat în seamă! (referitor la deputatul Ioan Dîrzu)! Jidveian și Crișan au rupt USL-ul în Consiliul Local Alba Iulia!”“Vrem să refacem ABC-ul opoziției!”; “În unele locuri, colaborarea scârțâie, și scârțâie rău!”, au fost doar câteva dintre referirile liberlilor la adresa liderilor PSD Alba.

Într-un comunicat de presă, deputatul Ioan Dîrzu răpunde acuzaţiilor:

Elit - Gustul Desăvârșit

Spre deosebire de adjunctul lui Ion Dumitrel de la Consiliul Judeţean, nu voi folosi acest prilej pentru a critica atitudinea colegilor liberali care speram să înţeleagă că viziunea, valorile şi principiile USL nu se negociază. În calitate de deputat PSD ales cu sprijinul Uniunii Social Liberale, şi mai ales de reprezentant ales în Camera Deputaţilor cu cel mai mare număr de voturi din judeţul Alba, nu pot să mă îndepărtez de promisiunile făcute în timpul campaniei care ne-au permis nouă să câştigăm aceste alegeri. Mă refer aici la dorinţa oamenilor de a scăpa de PDL, Boc, Blaga şi Traian Băsescu şi de a vota pentru altfel de politicieni care au făcut ceva în viaţă şi sunt dornici să lupte la Bucureşti pentru interesele judeţului Alba. Din câte ştiu eu şi domnul senator Teodor Atanasiu a fost ales cu acelaşi mesaj, iar dacă la alegerile locale ar fi făcut tandem cu un candidat PSD la Primăria Alba Iulia ar fi câştigat Consiliului Judeţean. Acum că văd aceste atacuri se pare că se confirmă faptul că unii oameni din tabăra liberală au fost direct interesaţi ca domnul Atanasiu să piardă alegerile locale,  fiind mai degrabă interesaţi de propriile funcţii şi de lupte sterile şi fără argumente cu aliaţii politici.

Deputatul mai spune că atacurile fără precedent lansate de liberali au survenit ulterior alegerii noii conduceri a PSD Alba ca urmare a mai multor critici adresate de liderii social democraţi faţă de modul în care administraţia publică locală din Alba Iulia şi judeţeană alege să îşi exercite atribuţiile.

PSD Alba nu are stăpâni în politică. Noi ascultăm doar de voinţa alegătorilor. Pentru că oamenii îşi doreau un USL puternic şi unit în Alba am renunţat la orgoliile politice pentru binele Uniunii. De asemenea la alegerile organizaţiei judeţene a PSD am căutat să aducem toţi colegii în aceeaşi echipă şi se pare că am atins aici unele interese externe care îşi doreau un PSD divizat. Vreau să le spun clar acestora că PSD Alba ştie să aibă grijă de proprii primari, de aceea PSD şi-a mărit numărul de primari faţă de alegerile din 2008 reuşind să câştige în plus chiar şi două oraşe şi un municipiu. Din păcate în ciuda eforturilor domnului Atanasiu, colegii săi au reuşit să piardă o primărie faţă de 2008 conducând la propria sa înfrângere. Acum îmi dau seama de ce adjunctul de la Consiliul Judeţean nu a susţinut deloc USL în acea campanie.

De asemenea, vreau să le spun celor care ne ameninţă că nouă social democraţilor din Alba nu ne este teamă de adversarii noştri. De aceea am căutat personal să mă supun mereu votului uninominal tocmai pentru a putea să vorbesc în numele cetăţenilor care m-au votat. Alţii în schimb se ascund în spatele unor sigle de partid.

În final, Ioan Dîrzu face apel către liderul liberalilor din Alba: ” Fac un apel la colegul meu, preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, să revină în legalitate şi să respecte protocolul USL. Am toată încrederea că la experienţa sa politică nu va lăsa nişte profitori să manipuleze miile de membrii PSD, PNL şi PC din judeţ”.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare