Investitorii privaţi din Alba – pe penultimul loc în topul ratei absorbţiei de fonduri europene din Regiunea Centru

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Privații din Alba au atras pe POR 2007-2013 circa 17 milioane de lei față de cei din Sibiu, care au absorbit de la UE circa 81 milioane de lei

Pe baza datelor solicitate de la ADR Centru, ziarul Unirea a întocmit un top al ratei de absorbție a fondurilor europene pe Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013 de către investitorii privați din Regiunea 7 Centru. Privații din Regiunea Centru au optat pentru domeniile de intervenție majoră: DMI 4.1 Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală, DMI 4.3 Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor și DMI 5.2 Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale și pentru creșterea calității serviciilor turistice.

USR - Alegeri parlamentare 2020

fonduri europeneÎn cazul DMI 4.3 ”Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, categoriile de beneficiari eligibili au fost: societăți comerciale sau societăți cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor, localizate în mediul urban, care își desfășoară activitatea în domeniul producției, serviciilor sau construcțiilor. În cazul DMI 4.1 Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanță regională și locală, solicitanți eligibili au fost: Unitățile administrativ-teritoriale (autoritate a administrației publice locale, APL) din mediul urban sau rural; l Unități administrativ-teritoriale (APL) în parteneriat; lCamere de comerț (și industrie); Asociații care reprezintă mediul de afaceri (AS); Societăți comerciale.

În cazul DMI 5.2 ”Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale și pentru creșterea calității serviciilor turistice”, solicitanții eligibili au fost: lpentru infrastructura de turism de utilitate publică: Unități Administrativ-Teritoriale (UAT), Asociații de Dezvoltare Intercomunitară – definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, liderul parteneriatului între unități administrativ-teritoriale (autorități ale administrației publice locale), pentru infrastructura de turism publică / privată, care intra sub incidența regulilor ajutorului de stat: unități administrativ-teritoriale (UAT), Asociații de Dezvoltare Intercomunitară – definite conform prevederilor Legii nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, liderul parteneriatului între unități administrativ-teritoriale (autorități ale administrației publice locale), IMM din domeniul turismului și activități conexe, în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN), parteneriat între unități administrativ-teritoriale (autorități ale administrației publice locale) și ONG-uri, având lider o unitate administrativ-teritorială (autoritate a administrației publice locale).

În acest top al ratei de absorbție pe POR 2007-2013, investitorii din Alba ocupă locul 5, cu circa 17 milioane de lei absorbiți, pe DMI 4.3 (15.384.028,28 de lei) și DMI 5.2. (1.491.179,81 de lei). Pe DMI 4.1 nu au fost absorbite fonduri. Pe locul 1 la rata fondurilor absorbite de privați este județul Sibiu, cu circa 81 de milioane de lei: pe DMI 4.1 – 54.464.535,33 de lei, pe DMI 4.3 – 8.677.901,62 de lei și pe DMI 5.2 – 18.444.386,07 de lei. Pe locul 2 se situează investitorii din Brașov, cu circa 66 de milioane de lei absorbite, pe locul 3 județul Mureș cu aproape 53 de milioane de lei, pe locul 4 județul Covasna cu circa 18 milioane de lei, pe 5 județul Alba cu circa 17 milioane de lei iar pe ultimul loc județul Harghita cu 16 milioane de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419