Îngrijorați, apicultorii vor studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultima generatie asupra albinelor

Apicultoii români membri în Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania impreuna cu Autoritatea Nationala Fitosanitara intentioneaza sa realizeze un studiu privind efectele nocive ale pesticidelor de ultima generatie asupra albinelor din Romania.

miere albineDemersul vine după ce în iarna acestui an apicultorii s-au confruntat cu depopulari si mortalitati de albine in peste 33 de judete.

ELIT

„Speram sa gasim o posibilitate ca, impreuna cu Autoritatea Nationala Fitosanitara din subordinea Ministerului Agriculturii, sa facem un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru ca in Romania nu s-au facut astfel de cercetari, desi in Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru ca in aceasta iarna s-au inregistrat depopulari si mortalitati de albine. Am primit din 33 de judete astfel de semnale si asteptam ca, dupa ce se mai incalzeste vremea, la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lunii aprilie, sa facem un inventar si sa vedem cum stam. Este posibil ca aceste depopulari sa apara din cauza rapitei si a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide. Desi efectele acestor pesticide nu sunt imediate, ele apar in timp, sunt efecte subletale asupra puietului si a generatiilor urmatoare”, a declarat pentru presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Cetatean 30 martie 2015 at 17:44

Sa fie ingrijorati si de cantitatea mare de zahar ce se gaseste in miere! Cumperi miere crezind ca e naturala si cind colo e numai zahar platit de 3-4 ori mai mult! Si asta e o problema!

Așa zis-a Burebista 30 martie 2015 at 22:45

La nivel mondial este același efect. Vinovații se cunosc: Monsanto Co, DuPont, Syngenta AG, Bayer AG și alții. Asta se vrea de la centru. E bun studiul pentru a confirma și la noi cele ce se vehiculează peste tot în lume.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...