Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

“Îngerii de la Spitalul din Aiud” | Recunoștință, ca de la suflet la sufet

Dan HENEGAR

Publicat

în

“Îngerii de la Spitalul din Aiud” | Recunoștință, ca de la suflet la sufet

Nicu Paștiu, antrenorul emerit de box din Alba Iulia, cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Activitatea sa în ring este una extraordinară, iar rezultatele obținute în cele peste 4 decenii de activitate pugilistică excepționale, Nicu Paștiu descoperind talente precum Marinel Tușineanu, Traian Vâjdea, Waldemar Cucereanu sau Andrei Dărămuș, ca să pomenim numai câteva exemple.

Dar nu performanțele sportive ale antrenorului decorat de președintele României cu “Meritul Sportiv Clasa I” fac subiectul acestui articol.

Nicolae Paștiu, împreună cu soția Rodica, au trecut luna trecută printr-o cumpănă a destinului, fiind identificați cu COVID-19. Vârsta (Nicu va împlini 64 de ani în 24 decembrie), dar și alte afecțiuni de sănătate, i-au obligați pe cei doi soți să se interneze la Aiud, la Spitalul de Pneumoftiziologie, timp de peste două săptămâni. Curajoși, deși acuzau probleme din cauza virusului, s-au deplasat cu propriul autoturism de la Alba Iulia la Aiud, unde au dat de “îngerii care i-au salvat”. Nicu și Rodica (65 de ani) s-au temut, firesc, ținând cont de această boală cruntă ce nu i-a ocolit, însă au trăit momente aparte, bucurându-se de implicarea și sprijinul personalului din spitalul aiudean. 17 zile salonul le-a fost casă, însă generozitatea celor din jur le-a fost sprijin.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Nici nu avem cuvinte să explicăm cum am fost tratați, de ce condiții am beneficiat, cum au avut grijă de noi acești oameni”, a spus Nicolae Paștiu.

Nu sunt singurii pacienți care simt să-și exprime în mod public recunoștința față de medicii și restul cadrelor medicale, care au dat dovadă de compasiune, implicare, devotament și respect față de semenii aflați la necaz, dovedind că sunt OAMENI.

Am fost momente dificile, ne-am temut, eu acuzam o stare mai gravă a bolii decât Nicu. La un moment dat vorbeam în salon cu infirmiera Elena Giurgiu. Nu mâncasem de 5 zile și i-am spus că am poftă de banane. Imediat această femeie l-a sunat pe soțul dânseia și într-o jumătate de oră acesta s-a deplasat la spial, pentru noi, persoane necunoscute, ne-a cumpărat banane și le-a adus. Efectiv mi-au dat lacrimile, pentru că doar cine trece prim momente grele înțelege ce înseamnă semnificația unui asemenea gest de suflet”, a povestit Rodica Paștiu.

Cei doi soți Paștiu încearcă prin acest articol să le mulțumească celor care le-au fost alături în momentele dificile petrecute în ultima lună. Lista celor în fața cărora se închină cuprinde următoarele nume: dr. Ioan Căliman – medic de familie, dr. Ligia Lăncrănjan – dispensarul TBC Alba Iulia, alături de angajați ai unitățiii spitalicești din Aiud, respectiv medicii Silvia Săvuț, Corina Pirici, Cristian Rugeanu, asistenții Adi, Cristina Cristea, Magda Dragu, Mariana Răcătău, Dana, Lilia Bogdan, Carmen Alban, Dania Costin, Ileana Fosto, Cosmina Vlad, Neli Maniac, Dana Garcea, Dana Șeulean, Tatiana Moldovan, Ana Maria, Daniela Pasc, Ana Paul și infirmierele Elena Giurgiu, Letiția Târcă, Ana Udrea și Ana Trif.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două mașini pe Calea Moților

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două mașini pe Calea Moților

Un accident rutier a avut loc vineri, 12 august, în jurul orei 11.20, pe Calea Moților din Municipiul Alba Iulia.

Din primele informații coliziunea între cele două autoturisme s-ar fi produs din cauza schimbării benzii de mers fără asigurare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din fericire nu s-au înregistrat victime omenești, doar pagube materiale.

Un echipaj al poliției rutiere este la fața locului pentru a stabili cauzele și pentru a dirija circulația.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensie de invaliditate 2022: Cine poate beneficia și care sunt condițiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensie de invaliditate 2022: Cine poate beneficia și care sunt condițiile

Sistemul pensiilor din România este reglementat de Legea 263/2010, în care se încadrează și pensia de boală sau invaliditate. De acest tip de pensionare pot beneficia doar cei care sunt asigurați la sistemul de asigurări sociale, sistem care este gestionat de Casa Națională de Pensii Publice.

În ce condiții se poate obține pensia de invaliditate

Elit - Gustul Desăvârșit

De pensia de invaliditate, sau de boală, pot beneficia persoanele care și-au pierdut total sau cel puțîn jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

a) accidentelor de muncă și bolilor profesionale;

b) neoplaziilor, schizofreniei și SIDA;

c) bolilor obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu muncă.

De pesnia de invaliditate pot beneficia, în cazul unui accident de muncă sau a bolilor profesionale și elevii, ucenicii și studenții care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a unui accidentel de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza muncii prestate.

Indiferent de stadiul de cotizare realizat au dreptul la pensia de invaliditate cei care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza de accidentelor de muncă și bolilor profesionale precum și neoplaziilor, schizofreniei și SIDA.

Persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și marii mutilați, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluționare din decembrie 1989, care erau cuprinși într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidității din această cauza, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleași condiții în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoingrijire;

b) de gradul ÎI, caracterizată prin pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoingrijire;

c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțîn jumătate din capacitatea de muncă, persoană putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Evaluarea capacității de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, respectiv medicul expert al asigurărilor sociale.

Pentru evaluarea capacității de muncă, cererea și documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competențe, în funcție de domiciliul solicitantului.

În urma examinării clinice și analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacității de muncă și emite decizia medicală asupra capacității de muncă.

Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:

a) prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă;

b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;

c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

Pensionarii de invaliditate, cu excepția celor menționați mai sus, sunt obligați să urmeze programele recuperatorii întocmite de medicul expert al asigurărilor sociale care a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, în vederea reintegrării socioprofesionale.

Neîndeplinirea, din motive imputabile pensionarului, a obligației menționate mai sus atrage suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare constatării. Excepție fac cei care prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă.

Cabinetele de expertiză medicală a capacității de muncă efectuează controlul asupra respectării programelor recuperatorii, pe baza normelor metodologice emise de către Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă.

Suspendarea plății pensiei încetează cu luna următoare reluării sau, după caz, începerii programelor recuperatorii.

La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă și se acordă din oficiu și în cuantumul cel mai avantajos.

Indemnizația pentru însoțitor se menține și pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Pentru stagiul potențial, acordat persoanelor în drept să obțină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;

b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;

c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022

Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport în ziua sărbătorii de Sfânta Maria.

Astfel, luni, 15 august 2022, programul de circulație al Societății de Transport Public S.A. Alba Iulia în Zonele Metropolitane 1-7 va fi program de duminică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Foarte important: autobuzele programate să transporte angajații societăților comerciale vor circula normal, în funcție de programul de lucru stabilit anterior!

Informațiile referitoare la programul de circulație în zona tarifară 1 se pot obține de la dispeceratul STP, la numărul de telefon 0258/812826. Pentru informații legate de programul de circulație în zonele tarifare 2-7, călătorii pot apela Autogara STP, la numărul de telefon 0258/812967. De asemenea, informațiile sunt disponibile și pe site-ul www.stpalba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea