Rămâi conectat

Politică Administrație

Infracțiuni și contravenții legate de procesul de votare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În contextul organizării alegerilor locale din acest an, MAI desfășoară o campanie de informare a cetățenilor cu privire la principalele prevederi legale referitoare la exercitarea dreptului de vot. Astfel, alegătorii primesc recomandări utile în raport cu procesul electoral și cu privire la principalele prevederi legislative din domeniu.

votInfracțiunile electorale sunt prevăzute în Codul Penal, Titlul IX la articolele 385 – 393. Dintre acestea, enumerăm: – oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepție fac bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat – se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu interzicerea exercitării unor drepturi; împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani; – utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani; – fapta persoanei care votează, fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Contravențiile legate de procesul alegerilor locale sunt prevăzute la Capitolul V din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice. Dintre acestea exemplificăm: – prezența mai multor persoane în cabina de vot (cu excepția situațiilor prevăzute de lege), precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot – se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei; – distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală – se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei; – comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice, în ziua votului, pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare – se sancționează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea