InfoCons: Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare
Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, iar produsele proaspete (din carne, legume/ fructe, ouă, brânzeturi /lactate, gătite etc.) sunt cele care par a fi cel mai puțin risipite, potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor – InfoCons.
”Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Dacă privim din punct de vedere financiar, având în vedere că cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodăriilor (consumatorilor din mediul urban), în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franța – 14%, Elveția – 10%)”, precizează sursa citată.
În Uniunea Europeană sunt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20% din totalul alimentelor produse). Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor, sunt țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).
Începând cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/ 2016) va intra în vigoare și, potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale etc.
Pentru a aduce în atenția consumatorilor români problema risipei alimentare, InfoCons, împreună cu alte 6 organizații din Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Croația și Bangladesh implementează proiectul co-finanțat de Uniunea Europeană ”Global learning approach on food waste în non-formal education” (Abordarea globală privind risipa alimentară prin educație non-formală). Obiectivele proiectului vizează creșterea gradului de educare și informare a consumatorilor cu privire la interconexiunile determinate de risipă alimentară, în condițiile în care informarea la nivel mondial cu privire la acest aspect este una foarte scăzută, sensibilizarea grupurilor țintă asupra interdependenței globale și a problemelor de mediu și dezvoltare socială, promovarea posibilităților de evitare a creării de deșeuri alimentare prin prezentarea de modele de consum ce pot fi modificate la nivelul gospodăriilor contribuind, la rândul lor, la reducerea impactului asupra mediului și a impactului soc
ial la nivel global.
La sfârșitul proiectului, mai mult de 2 milioane de cetățeni la nivelul UE vor cunoaște și vor aplica aptitudinile dobândite în cadrul acestui proiect cu privire la consumul durabil, înțelegând că un consum de alimente mai bine gestionat poate deschide posibilități de consum pentru alte categorii de persoane.
Potrivit comunicatului, InfoCons, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers Internațional, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
Ziua monedei naționale • Istoria leului ca monedă națională Istoria leului românesc începe cu secolul al XVII-lea când în Principatele dunărene se foloseau ca monedă taleri olandezi, löwenthaler, care aveau gravat pe ei un leu rampant, locuitorii denumindu-l generic “leu”. Această monedă a fost folosită în Țările Române până în a doua jumătate a secolului […]
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi În 16 septembrie, în fiecare an este marcată „Ziua europeană de prim ajutor”, desemnată în anul 2.000 de către forurile coordonatoare ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru a atrage atenţia, prin manifestările […]
16 septembrie: Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, marcată anual încă din anul 1995
16 septembrie: Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, marcată anual încă din anul 1995 Începând cu anul 1995, anual, data de 16 septembrie este marcată ca Ziua Internațională pentru protecția stratului de ozon, un scut format din gaz, care protejează Pământul de acțiunea dăunătoare a razelor ultraviolete emise de Soare. Prin proclamarea acestei zile […]