Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

InfoCons: Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, iar produsele proaspete (din carne, legume/ fructe, ouă, brânzeturi /lactate, gătite etc.) sunt cele care par a fi cel mai puțin risipite, potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor – InfoCons.

”Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Dacă privim din punct de vedere financiar, având în vedere că cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodăriilor (consumatorilor din mediul urban), în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franța – 14%, Elveția – 10%)”, precizează sursa citată.

În Uniunea Europeană sunt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20% din totalul alimentelor produse). Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deșeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor, sunt țările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) și Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta și România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) și Republica Cehă (81 kg).

Începând cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/ 2016) va intra în vigoare și, potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale etc.

Pentru a aduce în atenția consumatorilor români problema risipei alimentare, InfoCons, împreună cu alte 6 organizații din Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Croația și Bangladesh implementează proiectul co-finanțat de Uniunea Europeană ”Global learning approach on food waste în non-formal education” (Abordarea globală privind risipa alimentară prin educație non-formală). Obiectivele proiectului vizează creșterea gradului de educare și informare a consumatorilor cu privire la interconexiunile determinate de risipă alimentară, în condițiile în care informarea la nivel mondial cu privire la acest aspect este una foarte scăzută, sensibilizarea grupurilor țintă asupra interdependenței globale și a problemelor de mediu și dezvoltare socială, promovarea posibilităților de evitare a creării de deșeuri alimentare prin prezentarea de modele de consum ce pot fi modificate la nivelul gospodăriilor contribuind, la rândul lor, la reducerea impactului asupra mediului și a impactului soc
ial la nivel global.

La sfârșitul proiectului, mai mult de 2 milioane de cetățeni la nivelul UE vor cunoaște și vor aplica aptitudinile dobândite în cadrul acestui proiect cu privire la consumul durabil, înțelegând că un consum de alimente mai bine gestionat poate deschide posibilități de consum pentru alte categorii de persoane.

Potrivit comunicatului, InfoCons, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers Internațional, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 iulie: Se stingea din viață Regina Maria, femeia care a influențat cel mai mult istoria României Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine! Nepoată atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea