Rămâi conectat

Actualitate

Inflația „atacă” dur: Prețul unei pizza în Uniunea Europeană și România s-a majorat cu 16%, anul trecut. Datele Eurostat

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Inflația „atacă” dur: Prețul unei pizza în Uniunea Europeană și România s-a majorat cu 16%, anul trecut. Datele Eurostat

În luna decembrie a anului 2022, o pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult cu 15,9%, față de luna decembrie a anului 2021, conform datelor Eurostat cu ocazia Zilei Internaționale a Pizzei.

În rândul statelor membre, cele mai mare creşteri anuale de preţuri la pizza s-au înregistrat în Ungaria (46%), Lituania (39%) şi Bulgaria (37%). La polul opus, cele mai mici creşteri de preţuri au fost înregistrate în Luxemburg (7%), Italia (10%) şi Franţa (13%).

În cazul României, preţurile la pizza au crescut cu 15,9% în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, o creştere similară cu cea înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

Anterior, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut cu 9,2% în luna decembrie, cu un avans de 13,8% la categoria produselor alimentare, alcool şi ţigări.

Ziua de 9 februarie a fost desemnata ca fiind Ziua Internaţională a Pizzei.

Analiza mâncării prin excelență din Napoli este dezvăluită de noul indice lunar Pizza Margherita al Bloomberg, care își propune să ofere o perspectivă asupra șocului costului vieții pentru italieni prin evaluarea componentelor pregătirii uneia dintre cele mai cunoscute și mai simple mese din țară.

Folosind date de la institutul național de statistică și de la Ministerul de Finanțe din Italia, indicatorul urmărește creșterea prețurilor ingredientelor de bază – făină, roșii, brânză mozzarella și ulei de măsline. De asemenea, s-au luat în calcul consumul de energie electrică necesar pentru a găti o pizza cu un cuptor electric de casă.

Costul pentru a face o astfel de pizza acasă a crescut mult mai rapid decât a versiunii gata pregatită. Prețul pentru acest produs a crescut cu doar 9,9%.

În afară de energie, cea mai abruptă creștere a costurilor din indice a fost pentru mozzarella – cu aproape 27% în aceeași perioadă – și făină, care a crescut cu puțin sub 22%. Acestea și celelalte ingrediente sunt elemente destul de comune în coșul de cumpărături al unei gospodării obișnuite, chiar dacă nu toată lumea își face timp să facă pizza acasă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Servicii medicale dentare gratuite pentru persoanele cu dizabilități: Proiectul de lege, aflat în dezbatere în Parlament

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Servicii medicale dentare gratuite pentru persoanele cu dizabilități: Proiectul de lege, aflat în dezbatere în Parlament Potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere la Parlament, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit la serviciile medicale oferite în cabinetele de medicină dentară, inclusiv la medicamentele și dispozitivele medicale stomatologice. Această inițiativă vine în contextul în care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare