Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Indicatorul în limba maghiară de la intrare în județul Alba, montat fără avizul Poliției. Consiliul Județean Mureș, sancționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP) Mureş, Marius Paşcan, a anunțat, într-un comunicat de presă, că în urma unei solicitări adresate Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) i s-a răspuns că indicatorul bilingv montat de Consiliul Judeţean la ieşire către judeţul Alba, în care numele judeţului Alba este scris în limba maghiară, nu deţine aviz de la Poliţia Rutieră.

„Printr-o adresă care mi-a fost transmisă la cabinetul parlamentar, în urma solicitării mele oficiale, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş – prin Serviciul Rutier, mă informează că nu a avizat instalarea vreunui indicator cu inscripţionare bilingvă pe teritoriul judeţului Mureş, la graniţa cu judeţul Alba. Mai mult, în urma verificărilor efectuate în teren de către poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Mureş, rezultă că indicatorul de informare instalat la ieşirea din judeţul Mureş, spre judeţul Alba, nu este instalat cu avizul poliţiei rutiere, fapt pentru care s-a luat măsura sancţionării administratorului drumului. Vă reamintesc că, peste noapte, a fost instalat un astfel de indicator de către reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mureş, din dispoziţia preşedintelui acestei instituţii, Peter Ferenc. Consiliul Judeţean Alba şi-a exprimat la rândul său indignarea şi protestul în urma acţiunii nelegale şi provocatoare etnic. Iată, aşadar, poliţiştii nu se lasă intimidaţi politic sau administrativ, chiar dacă acţiuni de încălcare a legislaţiei în vigoare sunt provocate de către însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc”, a arătat Paşcan, într-un comunicat de presă.

În luna februarie, preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc, anunţa pe o pagină de socializare că inscripţionarea bilingvă este legală şi este un semn de normalitate, după ce deputatul Florin Roman acuza că instalarea plăcuţelor bilingve de la limita dintre judeţul Mureş şi judeţul Alba ar fi ilegală.

„În primul rând, indicatorul în discuţie se află montat pe raza teritorială a judeţului Mureş şi, conform Legii 215 a administraţiei publice locale, autoritatea judeţeană are obligaţia de a folosi inscripţionări bilingve atunci când populaţia care aparţine unei minorităţi naţionale depăşeşte 20% din numărul locuitorilor. În al doilea rând, îi atragem atenţia domnului deputat că distrugerea indicatoarelor de semnalizare rutieră reprezintă o infracţiune. Românii şi maghiarii din judeţul Mureş au arătat că pot convieţui împreună, că se apreciază reciproc şi că pot depăşi evenimentele de tristă amintire din primăvara anului 1990 şi considerăm că cetăţenii judeţului Mureş s-au săturat ca acest subiect, al inscripţionării bilingve, să fie mereu folosit în lupta electorală a partidelor politice. Consiliul Judeţean Mureş comunică bilingv nu doar pentru a respecta o obligaţie legală, ci pentru că acesta este un semn de respect la adresa oricărei minorităţi etnice. Pe această cale îi îndemnăm şi pe ceilalţi preşedinţi de Consilii Judeţene să urmărească exemplul nostru şi să procedeze la fel”, se arăta în mesajul preşedintelui CJ Mureş.

Potrivit adresei IPJ Mureş, pentru inexistenţa avizului pentru indicatorul respectiv, administratorul drumului a fost sancţionat potrivit art. 105, alin 1, pc. 2 din OUG nr. 195/2002, care prevede aplicarea de la 21 la 100 de puncte-amendă, adică între 3.045 lei şi 14.500 lei, scrie Agerpres.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea