Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Indemnizație viageră lunară, de până la 1000 de lei, pentru mamele care au născut mai mulți copii și titlul de ”Mamă eroină”. PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un deputat PSD propune indemnizație pe viață și titlul de ”Mamă eroină” pentru femeile care au născut mai mult de trei copii. Potrivit proiectului de lege depus de acesta la Parlament, femeile care au născut cel puțin trei copii ar putea să primească o indemnizație viageră lunară, pentru toată viața, iar cele care au cinci copii sau mai mult să primească și medalia de „Mamă – eroină”. Aceste „pensii speciale” sunt cuprinse între 30 și 50 % din salariul mediu net pe economie, adica între 630 si 1000 lei.

„Se acorda o indemnizație viageră lunară pentru mamele care au născut și crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii. Indemnizatia viageră se acordă în fiecare lună, după cum urmează: pentru mamele care au trei copii se acorda indemnizatie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii se acorda 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci – 50%. Pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acorda titlul si medalia de Mama- eroina. Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiționată de obtinerea unui alt venit și nu se impozitează”, se arată în proiectul de lege al deputatului PSD, Ninel Peia depus luni la Parlament, potrivit Agerpres.

În expunerea de motive, Peia afirmă că, în ultimii 25 de ani, în Romania, s-a instalat ”un vrăjmaș insidios care ne amenință serios devenirea”. El adaugă ca profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de cercetari demografice al Academiei Române, a ajuns, în urma unui studiu, la un deznodământ sumbru: populația României, în 2050, va fi de 16 milioane de locuitori. Potrivit studiului amintit, în anul 1990 s-au născut în țara noastră 314.746 de copii, în 2011 – 196.242 de copii, iar în 2013 – 176.000. Altfel spus, subliniază inițiatorul, natalitatea a scăzut la jumătate.

„Concluzia este înfiorătoare: romancele nu mai fac copii. Viața grea, eventualitatea luării căii străinătății la un moment dat, așteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argumente pentru orice femeie din România pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibilă maternitate. Dacă nu vom adopta acum măsurile de mare și urgentă necesitate, avem toate șansele să ne diluăm ca popor în masa tot mai mare de migranți, de venetici, ce vor găsi aici și pâine bună și conditii minunate față de locurile lor de proveniență. O voi numi ‘legea Mamelor-eroine’ pentru că nu mă tem de cuvinte. O femeie care se dedică creșterii și educatiei a trei sau mai mulți copii poate fi numită, fără îndoială, a fi mamă-eroină. Sacrificiul ei de acum garantează viitorul nostru, al tuturor, al românilor si al patriei lor”, mai scrie Peia în expunerea de motive.

Sotia deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar în această situație, pentru că cei doi au împreună trei copii. Deputatul a precizat că îi va cere soției sale să nu solicite această indemnizație, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Totodată, deputatul PSD a spus că se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, în așa fel încât și bărbații care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulți copii, să beneficieze de indemnizație.

sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea