Rămâi conectat

Actualitate

Indemnizație viageră lunară, de până la 1000 de lei, pentru mamele care au născut mai mulți copii și titlul de ”Mamă eroină”. PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un deputat PSD propune indemnizație pe viață și titlul de ”Mamă eroină” pentru femeile care au născut mai mult de trei copii. Potrivit proiectului de lege depus de acesta la Parlament, femeile care au născut cel puțin trei copii ar putea să primească o indemnizație viageră lunară, pentru toată viața, iar cele care au cinci copii sau mai mult să primească și medalia de „Mamă – eroină”. Aceste „pensii speciale” sunt cuprinse între 30 și 50 % din salariul mediu net pe economie, adica între 630 si 1000 lei.

„Se acorda o indemnizație viageră lunară pentru mamele care au născut și crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii. Indemnizatia viageră se acordă în fiecare lună, după cum urmează: pentru mamele care au trei copii se acorda indemnizatie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii se acorda 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci copii sau mai mult de cinci – 50%. Pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acorda titlul si medalia de Mama- eroina. Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiționată de obtinerea unui alt venit și nu se impozitează”, se arată în proiectul de lege al deputatului PSD, Ninel Peia depus luni la Parlament, potrivit Agerpres.

În expunerea de motive, Peia afirmă că, în ultimii 25 de ani, în Romania, s-a instalat ”un vrăjmaș insidios care ne amenință serios devenirea”. El adaugă ca profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului de cercetari demografice al Academiei Române, a ajuns, în urma unui studiu, la un deznodământ sumbru: populația României, în 2050, va fi de 16 milioane de locuitori. Potrivit studiului amintit, în anul 1990 s-au născut în țara noastră 314.746 de copii, în 2011 – 196.242 de copii, iar în 2013 – 176.000. Altfel spus, subliniază inițiatorul, natalitatea a scăzut la jumătate.

„Concluzia este înfiorătoare: romancele nu mai fac copii. Viața grea, eventualitatea luării căii străinătății la un moment dat, așteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argumente pentru orice femeie din România pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibilă maternitate. Dacă nu vom adopta acum măsurile de mare și urgentă necesitate, avem toate șansele să ne diluăm ca popor în masa tot mai mare de migranți, de venetici, ce vor găsi aici și pâine bună și conditii minunate față de locurile lor de proveniență. O voi numi ‘legea Mamelor-eroine’ pentru că nu mă tem de cuvinte. O femeie care se dedică creșterii și educatiei a trei sau mai mulți copii poate fi numită, fără îndoială, a fi mamă-eroină. Sacrificiul ei de acum garantează viitorul nostru, al tuturor, al românilor si al patriei lor”, mai scrie Peia în expunerea de motive.

Sotia deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar în această situație, pentru că cei doi au împreună trei copii. Deputatul a precizat că îi va cere soției sale să nu solicite această indemnizație, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Totodată, deputatul PSD a spus că se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, în așa fel încât și bărbații care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai mulți copii, să beneficieze de indemnizație.

sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziarul Unirea

Publicat

în

Masa de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ATENȚIE la excesul de sare și zahăr din mâncare. Ce cantitate avem voie să consumăm

Ziua de 1 Decembrie aduce cu sine nu doar spiritul sărbătorii naționale, ci și o atenție sporită la ceea ce alegem să punem pe masă în această zi de sărbătoare.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Un avertisment vine din partea specialiștilor, indicând că un român poate consuma până la 68 de aditivi alimentari, 164,7 grame de zahăr și 23,48 grame de sare pentru fiecare 100 de grame de produs într-o masă tradițională de 1 Decembrie.

Mâncărurile specifice acestei zile, precum fasolea cu cârnați sau micii cu muștar, sunt de obicei nelipsite de pe mesele românilor de 1 Decembrie. Cu toate acestea, chiar și în mijlocul bucuriei sărbătorii, se impune prudența în privința conținutului nutrițional al meselor.

Potrivit informațiilor, într-o simplă masă de 1 Decembrie, consumul poate ajunge până la 68 de aditivi alimentari, printre cei mai obișnuiți fiind E330, E300 și E950. Acest aspect ridică semne de întrebare în privința impactului asupra sănătății a unui astfel de aport ridicat de substanțe chimice în alimentație.

În plus, se subliniază că un meniu tradițional de 1 Decembrie poate furniza până la 164,7 grame de zahăr pentru fiecare 100 de grame de produs. Această cifră este de 6 ori mai mare decât cantitatea zilnică recomandată de 25 de grame de către Organizația Mondială a Sănătății, punând sănătatea consumatorilor în pericol.

De asemenea, nivelul de sare poate ajunge la 23,48 grame pentru fiecare 100 de grame de produs într-o astfel de masă festivă, depășind considerabil recomandarea zilnică de 5 grame a OMS. Consumul excesiv de sare este cunoscut pentru impactul său negativ asupra tensiunii arteriale și sănătății inimii.

Pentru a aborda aceste provocări, se recomandă conștientizarea și controlul asupra consumului de zahăr și sare, chiar și în cadrul sărbătorilor. O atitudine responsabilă față de alimentație poate contribui la menținerea unei stări de sănătate optime în timp ce sărbătorim cu bucurie și mândrie Ziua Națională a României. La mulți ani, cu grijă și sănătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare