Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Închisoare cu executare pentru un bărbat din Alba, care a fost prins beat la volan. Cum a încercat să dea vina pe ginerele mătușii sale

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Închisoare cu executare pentru un bărbat din Alba, care a fost prins beat la volan. Cum a încercat să dea vina pe ginerele mătușii sale

Un bărbat trimis în instanță, dupa ce a condus un autoturism având o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool în aerul expirat, a încercat să inducă în eroare instanța, astfel declarațiile sale erau total opuse de declarațiile polițistei care l-a testat cu aparatul etilotest.

În data de 20 martie 2021, ora 18:50, inculpatul a fost depistat de organele de poliţie în timp ce conducea autoturismul Opel Vectra, pe DC66, în localitatea Pirita, iar cu ocazia testării cu aparatul alcooltest s-a constatat că avea o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Judeţean Alba Iulia şi i-au fost recoltate două mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din procesul-verbal de constatare a infracţiunii din data de 20.03.2021 reiese că în data de 20.03.2021, ora 18.50, organele de poliţie efectuau serviciul de control şi supraveghere trafic rutier pe DC 66, context în care au observat cum autoturismul Opel Vectra care circula din sens opus a virat dreapta, a ieşit parțial de pe carosabil şi a oprit brusc în faţa echipajului de poliţie la o distanţă de aproximativ 5-6 metri, iar de la volanul autoturismului a coborât inculpatul, care se afla singur în autoturism.

Ulterior, în prezenţa martorului asistent a fost testat cu aparatul alcooltest şi a declarat că a consumat în intervalul orar 10.00-14.00 băuturi alcoolice, respectiv 200 ml ţuică şi 3 beri cu alcool de 500 ml.

Din buletinele de analiză toxicologico-alcoolemie eliberate de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba la data de 22.03.2021, rezultă faptul că în momentul recoltării primei probe biologice de sânge, respectiv la data de 20.03.2021, orele 19.51, inculpatul avea o alcoolemie de 2,21 gr/l alcool în sânge, iar în momentul recoltării celei de-a doua probă, respectiv la ora 20.51, inculpatul avea o alcoolemie de 1,96 g/l alcool pur în sânge.

Declarațiile inculpatului

Fiind audiat în calitate de suspect, inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptei, sens în care a arătat că în data de 20.03.2021, a fost plecat pentru a ajuta la sacrificarea unui porc.

În aceeași zi, în jurul orelor 16-17, s-a întors la domiciliu, iar autoturismul marca Opel Vectra a fost condus de ginerele mătușii sale.

Inculpatul arată că acesta a fost cel care a condus autoturismul de la locul în care se afla, unde are un grajd în care ţine animale. Conform inculpatului, bărbatul a întors autoturismul, iar apoi a venit soţia lui pentru a-l lua acasă.

În continuare, inculpatul arată că el a rămas acolo pentru a hrăni animalele şi pentru a descărca din autoturism mai mulţi saci cu porumb. În jurul orelor 18:50, se afla lângă autoturism, când a venit lângă el un echipaj de poliţie care i-a cerut actele sale şi ale autoturismului, iar acesta s-a conformat, după care a fost testat cu aparatul etilotest şi condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge.
Inculpatul susţine că el nu a condus autoturismul, nu a fost oprit de către organele de poliţie, iar autoturismul se afla în poziţia în care a fost lăsat de ginerele mătușii sale.

Relatarea inculpatului a fost contrazisă de martorii care au fost audiaţi în cauză atât în cursul urmăririi penale şi în faţa instanţei de judecată.

Declarația unei polițiste care a lămurit cazul

În vederea lămuririi situației de fapt, în cursul judecăţii, instanţa a dispus suplimentarea probaţiunii, fiind audiată o martoră, organ de poliţie, care l-a observat pe inculpat în timp ce conducea pe drumurile publice.

Martora a declarat că se afla în timpul serviciului împreună cu colegul ei, iar după ce a terminat procedurile în trafic cu un conducător auto de sex feminin, a observat că un autoturism marca Opel se îndreptă către echipajul lor.

În momentul în care conducătorul auto al respectivului autoturism a observat echipajul de poliţie, a oprit brusc la circa 5 metri distanţă de aceştia, cu jumătate de maşină pe carosabil, iar cu cealaltă jumătate în şanţ.

Fiindu-le atrasă atenţia de comportamentul inculpatului, martora a arătat că s-a deplasat către el, conducătorul auto s-a dat jos din autoturism, fiind identificat în persoana inculpatului.

Astfel, în dezacord cu inculpatul, instanţa reţine că din materialul probator administrat în cauză rezultă că în data de 20.03.2021, a condus autoturismul Opel Vectra pe drumurile publice, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Hotărârea instanței

„În temeiul art. 336 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpat la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

În baza art. 38 alin. 1 Cod penal, constată că infracţiunea care face obiectul prezentului dosar este concurentă cu infracţiunea pentru care i s-a stabilit inculpatului pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare.

În baza art. 88 alin. 3 teza I Cod penal, revocă amânarea aplicării pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare stabilită în sarcina inculpatului şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei de 1 an şi 3 luni închisoare.

În baza art. 88 alin. 3 teza a II-a Cod penal coroborat cu dispoziţiile art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 3 luni închisoare, la care adaugă un spor fix şi obligatoriu de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite, respectiv de 5 luni, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 8 luni închisoare în regim de detenţie”, se arată în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea