Rămâi conectat

Politică Administrație

Ilustrare artistică a gâlcevei politice dintre Mircea Hava și Florin Roman pe tema demolării caselor din Oarda, marca I.Baic

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Situația tensionată iscată de perspectiva demolării unor case din cartierul Oarda al municipiului Alba Iulia și alimentată de declarațiile politice ale liderilor PNL Alba respectiv a celor din PDL, l-a inspirat pe talentatul artist plastic Ionuț Baic la realizarea unei caricaturi care îi ilustrează satiric pe primarul municipiului, Mircea Hava și pe vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

Desenul îi prezintă pe cei doi șefi din administrația locală având asupra lor mai multe case. Artistul nu sugerează, așa cum s-ar putea crede, că primarul ar deține 8 case, iar Roman doar una, ci faptul că, în versiunea transmisă de primărie locuitorilor din Oarda construirea viitoarei Autostrăzi Sebeș-Turda presupune demolarea a 8 imobile, iar în versiunea prezentată de vicele CJ Alba, cea oficială, actualul traseu al autostrăzii implică demolarea unei singure case locuite.

Prima variantă a fost stabilită pentru proiectul realizat în 2008 pentru construirea drumului expres Sebeș-Turda, reînviat în acest an și transformat în autostradă. Spre deosebire de prima variantă, care ar fi rupt localitatea în două, actualul proiect al traseului prevede realizarea unui pod care să traverseze Oarda.

În momentul de față există un demers al câtorva sute de localnici din Oarda care solicită găsirea unor variante alternative pentru traseul viitoarei autostrăzi care să nu le afecteze proprietățile. Șansele ca proiectul să fie din nou modificat în sensul celor solicitate sunt însă foarte mici, întrucât întrega procedură pentru realizarea investiției se află deja în criză de timp. În următoarele zile se așteaptă eliberarea certificatului de urbanism pentru autostradă, de către CJ Alba, iar apoi finalizarea Studiului de Fezabilitate și începerea procedurilor de licitație. Termenul limită de rambursare a ultimei facturi pentru lucrările la acest tronson, este potrivit Comisiei Europeane, luna mai 2016. Acest lucu înseamnă că tot atunci Autostrada Sebeș-Turda să fie finalizată.

Ionuț Baic este din Alba Iulia, a absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, apoi Universitatea de Arta Ioan Andreescu Cluj Napoca și a ocupat timp de mai mulți ani funcția de Art Director în cadrul Universității București.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea