Rămâi conectat

Ştirea zilei

Grevă și în Sănătate: Sindicaliștii, ultimatum pentru Guvern pentru rezolvarea revendicărilor. Ce spune ministrul Rafila

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Grevă și în Sănătate: Sindicaliștii, ultimatum pentru Guvern pentru rezolvarea revendicărilor. Ce spune ministrul Rafila

Și angajații din Sănătate intră în grevă din iunie, anunță Federația Sanitas, miercuri, într-un comunicat de presă. Inițial, va fi o grevă japoneză stabilită deja pentru 7 iunie și nu va fi întreruptă activitatea, însă ulterior dacă revendicările nu vor fi rezolvate, reprezentanții din sănătate ar urma să intre în grevă generală la finalul lunii. Anunțul vine după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că nu se așteaptă la grevă din partea angajaților din sănătate.

Grevă japoneză în Sănătate și ultimatum pentru Guvern până pe 15 iunie
Update ora 31 mai ora 14:50: Guvernul a anunțat luni că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, însă sindicaliștii așteaptă ca acestea să fie puse în practică.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Consiliul Național a decis că SANITAS va menține o presiune continuă asupra autorităților decidente ca avertisment că membrii noștri nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicările sistemelor de Sănătate și de Asistență socială”, a transmis SANITAS într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii au stabilit o grevă japoneză pentru data de 7 iunie. Este vorba de o „grevă fără întreruperea activității până la rezolvarea revendicărilor SANITAS”, anunță sindicaliștii.

Care sunt principalele revendicări
Deblocarea angajărilor în cele două sisteme;
Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;
Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ;
Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din SĂNĂTATE implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;
Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;
Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Ce spune ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, miercuri, că nu crede că va fi grevă în sănătate.

„Ne-am înțeles asupra majorității punctelor. Avem răspunsuri pozitive începând cu de la ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță care ar putea fi plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cu putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri.

Un lucru care s-a discutat ieri – eliminarea unor discrepanțe care există în actuala lege a salarizării, care va face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au responsabilități mult mai mici în actul medical. Nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă”, a declarat Alexandru Rafila, azi, într-o conferință de presă.

Grevă și în Sănătate, după modelul profesorilor
Știrea inițială:Sindicaliștii din Sănătate au protestat, marți, în fața Ministerului Sănătății și au anunțat că strâng semnături pentru a intra în grevă generală la începutul lunii iunie. Printre revendicări se numără: implementarea Legii unice a salarizării pentru sistemul bugetar în integralitate, dar și, majorarea indemnizaţiei de hrană care este 10 lei pe zi.

Sindicatul SANITAS a protestat azi în fața Ministerului Sănătății, iar reprezentanții au anunțat că zilele următoare urmează greva de avertisment, iar ulteror greva generală.

Federaţia SANITAS din România, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate SĂNĂTATE şi cel de ASISTENŢĂ SOCIALĂ, are peste 100.000 de membri de sindicat.

„Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece! Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!”, au transmis reprezentanții SANITAS.

Totodată, pe 8 iunie este programată o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, între 9:00 şi 11:00.

Care sunt principalele revendicări?
Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.
Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.
Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE și ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
România, printre statele UE care alocă cel mai puţin pentru sănătate
Cheltuielile guvernamentale pentru sănătate au crescut în Uniunea Europeană, în 2020 comparativ cu 2019. Potrivit, Eurostat în 2020, statele membre care au alocat cel mai mult din PIB pentru sănătate au fost: Cehia şi Austria (ambele cu 9,2%) şi Franţa (9%).

La polul opus, statele membre care au alocat cel mai mic procent din PIB pentru sănătate au fost Letonia (4,8% din PIB), Polonia şi Irlanda (ambele cu 5,4% din PIB) şi România (5,5% din PIB).

În cazul României, ponderea în PIB a cheltuielilor pentru sănătate a crescut de la 5% în 2019, până la 5,5% din PIB în 2020, una dintre cele mai mici creşteri procentuale din UE.

sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare