Rămâi conectat

Ştirea zilei

Grevă și în Sănătate: Sindicaliștii, ultimatum pentru Guvern pentru rezolvarea revendicărilor. Ce spune ministrul Rafila

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Grevă și în Sănătate: Sindicaliștii, ultimatum pentru Guvern pentru rezolvarea revendicărilor. Ce spune ministrul Rafila

Și angajații din Sănătate intră în grevă din iunie, anunță Federația Sanitas, miercuri, într-un comunicat de presă. Inițial, va fi o grevă japoneză stabilită deja pentru 7 iunie și nu va fi întreruptă activitatea, însă ulterior dacă revendicările nu vor fi rezolvate, reprezentanții din sănătate ar urma să intre în grevă generală la finalul lunii. Anunțul vine după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că nu se așteaptă la grevă din partea angajaților din sănătate.

Grevă japoneză în Sănătate și ultimatum pentru Guvern până pe 15 iunie
Update ora 31 mai ora 14:50: Guvernul a anunțat luni că a găsit soluții pentru principalele revendicări ale sindicaliștilor din Sănătate, însă sindicaliștii așteaptă ca acestea să fie puse în practică.

„Consiliul Național a decis că SANITAS va menține o presiune continuă asupra autorităților decidente ca avertisment că membrii noștri nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicările sistemelor de Sănătate și de Asistență socială”, a transmis SANITAS într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii au stabilit o grevă japoneză pentru data de 7 iunie. Este vorba de o „grevă fără întreruperea activității până la rezolvarea revendicărilor SANITAS”, anunță sindicaliștii.

Care sunt principalele revendicări
Deblocarea angajărilor în cele două sisteme;
Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;
Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ;
Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din SĂNĂTATE implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;
Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;
Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Ce spune ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, miercuri, că nu crede că va fi grevă în sănătate.

„Ne-am înțeles asupra majorității punctelor. Avem răspunsuri pozitive începând cu de la ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță care ar putea fi plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cu putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri.

Un lucru care s-a discutat ieri – eliminarea unor discrepanțe care există în actuala lege a salarizării, care va face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au responsabilități mult mai mici în actul medical. Nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă”, a declarat Alexandru Rafila, azi, într-o conferință de presă.

Grevă și în Sănătate, după modelul profesorilor
Știrea inițială:Sindicaliștii din Sănătate au protestat, marți, în fața Ministerului Sănătății și au anunțat că strâng semnături pentru a intra în grevă generală la începutul lunii iunie. Printre revendicări se numără: implementarea Legii unice a salarizării pentru sistemul bugetar în integralitate, dar și, majorarea indemnizaţiei de hrană care este 10 lei pe zi.

Sindicatul SANITAS a protestat azi în fața Ministerului Sănătății, iar reprezentanții au anunțat că zilele următoare urmează greva de avertisment, iar ulteror greva generală.

Federaţia SANITAS din România, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate SĂNĂTATE şi cel de ASISTENŢĂ SOCIALĂ, are peste 100.000 de membri de sindicat.

„Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece! Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!”, au transmis reprezentanții SANITAS.

Totodată, pe 8 iunie este programată o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, între 9:00 şi 11:00.

Care sunt principalele revendicări?
Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.
Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.
Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE și ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
România, printre statele UE care alocă cel mai puţin pentru sănătate
Cheltuielile guvernamentale pentru sănătate au crescut în Uniunea Europeană, în 2020 comparativ cu 2019. Potrivit, Eurostat în 2020, statele membre care au alocat cel mai mult din PIB pentru sănătate au fost: Cehia şi Austria (ambele cu 9,2%) şi Franţa (9%).

La polul opus, statele membre care au alocat cel mai mic procent din PIB pentru sănătate au fost Letonia (4,8% din PIB), Polonia şi Irlanda (ambele cu 5,4% din PIB) şi România (5,5% din PIB).

În cazul României, ponderea în PIB a cheltuielilor pentru sănătate a crescut de la 5% în 2019, până la 5,5% din PIB în 2020, una dintre cele mai mici creşteri procentuale din UE.

sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului Vremea se va schimba drastic în luna ianuarie 2025, iar temperaturile vor scădea considerabil. Iarna își intră rapid în drepturi, iar în multe regiuni din țară zăpada s-a așternut deja. Deși luna decembrie nu va aduce ninsori semnificative în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea