Rămâi conectat

Ştirea zilei

Grevă pe un şantier de construcţii din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De două zile, pe strada Detunata din Alba Iulia, în cadrul şantierului organizat aici pentru construirea a trei blocuri ANL, aproximativ 70 de muncitori ai SC Start Construct SRL au încetat lucrul, deoarece nu şi-au mai primit salariile de două luni de zile. Pentru a afla mai multe amănunte despre situaţia acestora ne-am deplasat la faţa locului unde am stat de vorbă atât cu muncitorii în cauză cât şi cu dl. ing. Ludovic Biro, directorul tehnic al SC Start Construct SRL. Pe scurt, problemele ar fi următoarele: în anul 2010, în cadrul unei licitaţii organizate de către ANL Bucureşti, SC Victor Construct din Botoşani şi-a adjudecat construcţia a trei blocuri ANL cu trei etaje (subsol, parter, 2 etaje şi mansardă) în municipiul Alba Iulia. Firma din Botoşani a început încă de anul trecut lucrările la construcţia acestor blocuri reuşind să le ridice la nivelul de structură şi închidere cu zidărie, fără acoperiş (şarpantă). De la această fază a lucrărilor, la solicitarea antreprenorului, execuţia celor trei tronsoane de bloc a fost preluată – în sistem de subantrepriză – pe baza unui contract de prestări servicii încheiat între părţi, de către SC Start Construct din Alba Iulia. Firma albaiuliană a preluat aceste lucrări din noiembrie 2010. De la această dată, firma albaiuliană a continuat construcţia blocurilor realizând lucrări de compartimentare interioară (ziduri interioare), ziduri exterioare, construcţia celor trei şarpante ale blocurilor, finisaje şi tâmplărie exterioare, precum şi instalaţii electrice interioare. Potrivit d-lui Biro, „din valoarea contractului SC Start Construct SRL Alba Iulia a realizat circa 60 la sută, fiind executate chiar şi lucrări suplimentare faţă de cele prevăzute iniţial în contract”.
Din păcate, în aceste zile s-a ajuns la un moment de impas, din cauza neplăţii de către antreprenor a lucrărilor efectuate de către SC Start Construct SRL. Practic, 68 de salariaţi ai acestei firme nu şi-au mai primit drepturile salariale de două luni de zile, neavând de unde să mai pună copilaşilor lor o pâine pe masă. Aşa după cum ne-a declarat dl. Biro, „antreprenorul din Moldova a sistat cu de la sine putere plăţile către firma albaiuliană. Conducerea SC Victor Construct susţine că nu are de unde să ne plătească deoarece nici societatea lor nu a primit banii de la beneficiar, în speţă de la ANL Bucureşti”. Din cauza acestei situaţii echipa de muncitori constructori din Alba Iulia a hotărât să întrerupă lucrul începând de acum două zile şi, potrivit declaraţiilor muncitorilor cu care am stat de vorbă, nu vor mai relua lucrul până când nu-şi vor primi salariile restante. Conform celor spuse de către dl. Biro, „practic în această situaţie, antreprenorul a pus societăţii SC Start Construct SRL nişte condiţii inacceptabile, respectiv că va emite un bilet la ordin sau o filă CEC cu contravaloarea lucrărilor efectuate, cu o scadenţă la 6 luni! Ceea ce pune firma din Alba Iulia în situaţia de a nu-şi mai putea plăti oamenii şi chiar de a ajunge în situaţia de faliment!!”. Oare cine va interveni pentru rezolvarea acestei situaţii? Oricum, în zilele următoare noi vom cere lămuriri şi de la ANL Bucureşti şi din partea SC Victor Construct Botoşani cu privire la rezolvarea acestui conflict de muncă, respectiv între cele două firme de construcţii aflate în litigiu.

Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea