Rămâi conectat

Actualitate

GHID OMS: Sfaturi pentru a trece cu bine sărbătorile de iarnă în timpul pandemiei de coronavirus

Ziarul Unirea

Publicat

în

Organizația Mondială a Sănătății a elaborat un ghid, în contextul pandemiei de coronavirus, cu sfaturi pentru indivizi, comunități și guverne în vederea trecerii cu bine a sărbătorilor de iarnă.

„Sărbătorile de iarnă sunt pentru momente împreună cu familia și comunitatea, însă în acest an, mai mult ca niciodată, în regiunea europeană OMS, oamenii își doresc să se adune împreună și să reflecteze asupra unui 2020 deopotrivă extraordinar și dificil.

În fiecare an avem în Europa o creștere masivă a adunărilor de oameni de toate vârstele, inclusiv în familii, grupuri religioase și grupuri de prieteni. Anul acesta, astfel de întâlniri aduc cu el un risc semnificativ de transmitere a Covid-19.

În ciuda progreselor fragile, ritmul de transmitere a coronavirusului în regiunea europeană rămâne răspândit și intens. Exista un risc semnificativ de revenire puternică a pandemiei în primele săptămâni și luni ale lui 2021 și este de datoria noastră să lucrăm împreună pentru a preveni acest lucru”, au transmis cei de la Organizația Mondială a Sănătății.

OMS face o pledoarie și sfătuiește cetățenii europeni să fie vigilenți și să țină minte că pot ajuta la încheierea crizei chiar și prin efort individual:

  • Toți putem avea un rol în oprirea unui alte accentuări a crizei epidemice
  • Deciziile noastre individuale în această perioadă de sărbători nu vor avea consecințe doar pentru noi și persoanele apropiate nouă, ci vor impacta și comunitatea în ansamblu
  • Nu trebuie să subestimăm importanța deciziilor noastre, ca indivizi, ca familii sau comunități în influențarea cursului viitor al acestei pandemii
Sfatul OMS pentru guverne în ce privește stațiunile de schi

În Europa sunt peste 1000 de stațiuni de schi. La 11 luni de la începutul pandemiei, știm că stațiunile de schi au jucat un rol semnificativ în accentuarea pandemiei peste tot de-a lungul Europei, iar întâlnirile sociale au reprezentat cheia acestei accentuări în timpul și după vară.

Schiatul efectiv nu răspândește coronavirusul, însă stațiunile arhipline cu turiști o pot face. În timpul sărbătorilor ce urmează să vină, OMS recomandă țărilor să analizeze cu atenție cum pot adapta mai bine activitățile de sezon pentru a elimina posibilitatea aglomerării, mai ales în spații închise.

Sfaturile oferite de OMS pentru autorități:

Să evalueze felul în care se vor desfășura întâlnirile în grupuri mari, fie ele pentru evenimente sportive, de recreație sau religioase și să stabilească care ar putea fi riscurile asociate acestora. Autoritățile trebuie să ia în considerare amânarea, limitarea sau anularea evenimentelor cu potențiale major de transmisie
Ajustarea și comunicarea eficientă și timpurie a regulilor de călătorie, în funcție de felul în care se răspândește virusul intern și internațional și prevenirea situației în care cei bolnavi de Covid-19 sau contacții acestora călătoresc.
Autoritățile trebuie să ia măsuri pentru decongestionarea transportului public și centrelor de majore de transport

Petreceri, întâlniri, evenimente religioase și călătorie – recomandările pentru indivizi și comunități
Procesiuni religioase

În ciuda riscurilor, există câteva simple măsuri pe care indivizii și comunitățile le pot lua pentru a face ca sărbătorile de iarnă să se desfășoare în siguranță.

Comunitățile din toată Europa trebuie să se gândească serios la decizia de a organiza sau nu procesiuni religioase, târguri de crăciuni și alte evenimente de celebrare religioasă. În țările în care transmisia virusului este larg răspândită, amânarea sau limitarea acestor evenimente poate fi o soluție.

Indiferent de unde se desfășoară, evenimentele religioase trebuie să aibă loc într-o formă diferită în acest an. Ele ar trebui să se țină afară acolo unde este posibil, iar acolo unde nu este posibil să fie limitate și reduse în ce privește durata și dimensiunea. Distanțarea fizică, igiena mâinilor și purtarea măștii sunt, de asemenea reguli importante de respectat, alături de ventilația adecvată a spațiilor.

Întâlnirile în spații închise

Întâlnirile în spații închise, chiar și cele mici, pot fi riscante mai ales dacă persoanele din grup sunt din familii diferite, tineri și bătrâni.

Întâlnirile ar trebui să aibă loc tot afară, dacă este posibil, iar participanții ar trebui să poarte măști și să menține distanța fizică. Dacă ele nu se pot petrece decât în spații închise, atunci limitarea numărului de participanți și asigurarea ventilației corespunzătoare sunt măsuri-cheie pentru reducerea riscului de infectare.

Purtarea măștii și distanțarea ar putea să fie incomode, mai ales în apropierea prietenilor sau rudelor, însă aceste decizii dificile trebuie luate pentru a îi proteja pe ei, pe noi și pe ceilalți membri ai comunității.

Călătoriile

Pentru unii dintre noi, doar călătorind putem fi aproape de familii și prieteni. Sfatul pentru ei este să evite orice mijloc de transport care ar putea fi aglomerat. Unele țări solicită un test negativ la coronavirus înainte de a permite accesul, iar altele solicită o perioadă obligatorie de caratină. OMS îi încurajează pe toți cei care călătoresc să urmeze și să respecte regulile adoptate de țările în care merg.

Sărbătorile din acest an vor arăta diferite, însă încă putem să ne bucurăm de ele și o putem face în siguranță și să începem noul an sănătoși.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea