Rămâi conectat

Curier Județean

Gheorghe Feneșer: ”Vrem să ne asigurăm că se iau toate măsurile necesare pentru curăţarea văilor şi a pâraielor”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Instituţia Prefectului a început verificarea curăţeniei pe cursurile de apă din judeţ

În baza ordinului emis la începutul lunii martie, de către prefectul Gheorghe Feneşer, a fost demarată acţiunea de verificare a modului în care sunt salubrizate cursurile de apă şi a felului în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi.

Scopul major al acţiunii de control al autorităţilor este acela de a preveni pe cât posibil inundaţiile, cauzate de obturarea şanţurilor şi a rigolelor din localităţi şi de blocajele produse pe cursurile de apă, din cauza depozitelor necontrolate de deşeuri, după cum se precizează într-un comunicat de presă emis de Prefectura Alba.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Ada Rus, comisia care efectuează verificările dispuse de prefectul judeţului Alba este formată din funcţionari ai Instituţiei Prefectului, din reprezentanţii Comisariatului Judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu, cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, dar şi ai ISU Alba.

De precizat faptul că printr-o notificare transmisă tuturor primăriilor, în data de 5 martie 2013, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba le-a reamintit autorităţilor locale că au obligaţia, potrivit legii, de a desfiinţa depozitele necontrolate de deşeuri din albiile şi de pe malurile cursurilor de apă. Totodată, printre altele, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ia măsuri pentru interzicerea lucrărilor de barare sau traversare a cursurilor de apă care pot constitui obstacole în curgerea naturală a apelor, dar şi pentru interzicerea depozitării în albii sau pe cursurile de apă a materialelor de orice fel. Nu în ultimul rând, conform legislaţiei în vigoare, proprietarii/administratorii de poduri au obligaţia să asigure secţiunea optimă de scurgere a apelor.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care trebuie să asigure salubrizarea şi igienizarea cursurilor de apă, ale malurilor şi ale cursurilor de apă, precum şi asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor. Prin controlul dispus de către prefectul judeţului Alba, prin Ordinul nr. 112/2013, se verifică modul în care sunt îndeplinite aceste obligaţii şi, iniţial, se solicită remedierea deficienţelor, acolo unde este cazul. Dacă, la o nouă verificare, se constată că nu au fost luate măsurile care se impun, se va trece la sancţionarea celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile.

Având experienţa anilor trecuţi, am demarat acest control, deosebit de important inclusiv în prevenirea inundaţiilor, cu trei săptămâni înainte ca Guvernul României să ne solicite să efectuăm acţiunile de verificare a modului în care cursurile de apă, rigolele şi şanţurile din localităţi au fost curăţate de către consiliile locale, respectiv primari, aşa cum prevede legea. Intenţia noastră nu este să recurgem la amenzi, care sunt foarte mari de altfel, pentru că bugetele locale sunt destul de împovărate şi fără ele. Vrem însă să ne asigurăm că toate deficienţele se remediază şi că se iau toate măsurile necesare pentru curăţarea văilor şi a pâraielor, în aşa fel încât să nu avem surprize neplăcute şi să ne trezim cu inundaţii, în caz de precipitaţii mai abundente. Până acum, cu excepţia câtorva localităţi, nu au fost identificate probleme deosebite. Sper ca, până la sfârşitul lunii aprilie, când se finalizează controlul nostru, toate problemele să fie rezolvate. Am încredere, şi din acest punct de vedere, în simţul de responsabilitate de care dau dovadă primarii din judeţ, mai ales că unii dintre ei au fost grav afectaţi de inundaţiile anilor anteriori”, a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea