Rămâi conectat

Curier Județean

Galeria de mină Larga-Haneş va fi transformată în muzeu minier

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

galerie minaConsilierii locali din Zlatna au aprobat achiziţionarea unui studiu de fezabilitate având ca obiect transformarea Galeriei Larga – Haneş, în muzeu cu specific minier

Prin HG 245/2012, au fost trecute în proprietatea Primăriei Zlatna, galeria subterană transversală de la Haneş (fostă mină de aur), casa maşinii de extracţie din puţul Haneş inferior, linia de cale ferată Haneş-Larga în lungime de 2780 m şi maşina de extracţie din puţul Haneş inferior. Pe banii Băncii Mondiale, minele Haneş şi Larga au fost curăţate şi au fost zidite intrările în mine.
Primarul Silviu Ponoran intenţiona, cam de vreo 7 ani, din mandatul trecut, ca minele Haneş şi Larga să le transforme în obiective turistice. Între intenţia Consiliului Local Zlatna din 2006 şi hotărârea de guvern din 2012 a trecut ceva timp, astfel că cei 2,8 km de linie ferată între Haneş şi Larga au cam… dispărut, gurile de mină au fost zidite iar maşina de extracţie, datând din 1936, de pe vremea lui Stalin, a fost descompletată. Cel mai probabil, toate acestea au fost “colectate” de hoţii de fier vechi care îşi făcuseră într-o vreme un stil de supravieţuire mai ales din scormonirea printre ruinele mamutului industrial Ampelum Zlatna.
Primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, ne-a explicat că Galeria Haneş – Larga se pretează  la transformarea în obiectiv turistic deoarece este o mină cu aeraj natural, încă rezistentă după zeci de ani de exploatare. Pe traseul de 3100 m turiştii ar fi urmat să se deplaseze cu un trenuleţ.
Încă un pas spre îndeplinirea acestui deziderat s-a consumat zilele trecute când consilerii locali au aprobat, în şedinţă ordinară, achiziţionarea unui studiu de fezabilitate având ca obiect transformarea Galeriei Larga – Haneş, în muzeu cu specific minier şi modernizarea porţiunii de drum Bloria – Larga.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea