Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Fumatul pasiv, o amenințare asupra sănătății. La ce riscuri te expui

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Fumatul secundar are efecte dăunătoare asupra sănătății, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puțin un fumător și care fără voia lor sunt expuși atmosferei viciate de fumul de tutun, atrag atenția specialiștii Agenției Naționale Antidrog.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANA, există un risc crescut pentru acești copii de a deveni ei înșiși fumători.

ANA menționează că, prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, folosește acest prilej pentru a derula, la nivel național, activități de informare-sensibilizare-conștientizare în mediul școlar, familial și în comunitate asupra riscurilor consumului de tutun și de formare de abilități de viață sănătoasă.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, conform ANA, care citează date ale Societății Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din țara noastră și-ar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori și ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuși fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea crește la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic și asupra celor aflați în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă și ca o amenințare la adresa sănătății publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar la adulții expuși. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv, se arată în comunicatul ANA.

Ziua Națională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie. (V.N.)

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de la 1 iunie: Singura condiție care trebuie îndelpinită

Bogdan Ilea

Publicat

în

Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de la 1 iunie: Singura condiție care trebuie îndelpinită Românii vor putea călători în Turcia doar cu buletinu, fără a mai avea nevoie de pașaport, cu o singură condiție, conform unei măsuri anunțate de guvernul de la Ankara. Citește și: Voucherele de vacanță 2024 impozitate cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea