Rămâi conectat

Societate

FOTO/VIDEO: Minunat concert aniversar de colinde cu „Theotokos”, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Duminică seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc un minunat concert de colinde oferit de Corul de copii „Theotokos”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare.

Peste 500 de albaiulieni, părinţi, bunici şi prieteni ai copiilor  dar şi mulţi credincioşi au venit şi şi-au deschis inimile pentru a primi colindul drag şi sfânt al neamului românesc adus Domnului Iisus Hristos. Seara a fost deschisă cu o binecuvântare a Arhiepiscopului de Alba Iulia – ÎPS Irineu şi o proiecţie foto-video cu instantanee din viaţa Corului de copii „Theotokos”, după care Călin Bulac  – dirijorul şi „părintele” corului a prezentat succint publicului istoria celor două decenii şi jumătate de activitate fructuoasă a corului. Totodată acesta a ţinut să  mulţumească public tuturor celor care au sprijinit şi au susţinut îndeaproape activitatea acestuia de la înfiinţare şi până în prezent. De aici, a început concertul mult aşteptat.

Zeci de cântece vechi, dar şi mai noi le-au adus în inimile celor prezenţi atmosfera sărbătorilor de iarnă. Mai bine de trei ore, publicul a asistat la un spectacol de zile mari cu cântece de Crăciun, minirecitaluri ale soliştilor şi colinde tradiţionale româneşti. Minunata seară s-a încheiat cu un cântec de „La mulţi ani” şi un tort imens, cu care au fost recompensaţi şi de altfel au şi gustat toţi membrii corului.

De-a lungul celor 25  de ani, Corul de copii „Theotokos”, dirijat de părintele arhidiacon Nicolae-Călin Bulac, a devenit un reper cu o identitate aparte şi respectată în arealul cultural-artistic al meleagurilor noastre. Peste 1500 de copii au trecut prin acest cor, iar în prezent „Theotokos” este cel mai vechi cor religios de copii  din ţara noastră. Dar pentru a afla mai multe despre activitatea corului „Theotokos” vă prezentăm mai jos cuvântul dirijorului Călin Bulac – „părintele”Corului, care, în câteva rânduri, descrie povestea acestuia.

„Există momente în viaţă când ne oprim pentru a privi înapoi, uneori cu nostalgia anilor ce au trecut, a clipelor ce s-au scurs şi pe care le-am petrecut alături de cei dragi, cu bucuria împlinirilor, dar, alteori, şi cu obsesia lucrurilor pe care, poate, le-am fi putut clădi mai trainic. Un astfel de popas pe calea vieţii este şi aniversarea celor 25 de  ani de când, într-o seară plină de mister, dar şi de căldură, a anului 1987, în 15 noiembrie, începea povestea Corului de copii „Theotokos”. Erau, sau mai bine spus, ERAM 24 de copii strânşi în jurul bisericii de părintele paroh de atunci, Ioan Andreicuţ. Cine s-ar fi gândit în acele vremuri, că din acel moment, fără întrerupere, vor urma atâţia ani de bucurii nespuse, de împliniri şi cântece? Ştiam însă, de pe atunci, că ne aflăm în casa Domnului, în biserică şi că nicio clipă petrecută acolo nu este în zadar. Şi darurile lui Dumnezeu n-au întârziat să se reverse asupra noastră. O atmosferă aparte, de prietenie şi colegialitate s-a înfiripat încet-încet, dar trainic, în mijlocul corului. O tainică şi specială legătură cu Dumnezeu ne-a încurajat să-i spunem în rugăciune dorinţele noastre, poate dintre cele mai năstruşnice; iar El, cu bunătatea şi iubirea Sa pentru copii, a zâmbit îngăduitor şi nu ne-a lăsat să aşteptăm prea mult, dăruindu-ne clipe minunate peste care colbul uitării nu se va putea aşterne nicicând.  Aceste clipe sunt adevăratul tezaur ce aparţine tuturor celor ce au făcut, fac, sau vor face parte din „Theotokos”. Este dificil să pot cuprinde în câteva cuvinte cei 25 de ani  ai corului, poate şi pentru simplul fapt că fiecare dintre cei ce au fost corişti în aceşti ani, are o poveste frumoasă de depănat. Şi toate aceste poveşti ar putea alcătui acel basm frumos care ar începe cu „A fost odată ca niciodată”. Aproape 1500 de copii au trecut prin acest cor. Dintre ei, peste 850 au participat la cele 18 turnee din străinătate, străbătând 25 de ţări din Europa, Asia, America şi Australia. De-a lungul anilor cele mai frumoase cântece au fost strânse în trei CD-uri, iar aplauzele celor ce ne-au ascultat au fost cea mai frumoasă răsplată a zecilor de concerte prezentate de corul nostru. Desigur, ne amintim cu emoţie de momentele de-a dreptul istorice la care am participat: Întâlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea în faţa căruia am susţinut un scurt concert, întâlnirile cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, momentul în care am primit cheia oraşului Little Rock sau când am fost numiţi cetăţeni onorifici ai statului Arkansas, dar şi clipele teribile ale acelui 11 septembrie 2001, care ne-a surprins în America, în mijlocul evenimentelor.

Şi cum vom putea uita, oare, locurile minunate pe care le-am văzut, cunoscute până atunci doar de la televizor, din cărţile de geografie şi din filme?… Paris, Lyon, Viena, Bari, Pompei, New York, Philadelphia, Washington, Arkansas, Adelaide, Melbourne, Londra, Roma, Milano, Napoli, Veneţia, Bruxelles, Glasgow, Edinburgh, Budapesta, Atena, Rodhos, chiar şi Cascada Niagara, sunt doar câteva locuri care-mi vin acum în minte (sunt şi altele, desigur), şi care ne-au lăsat atât de multe amintiri. Peste tot am fost primiţi nu doar ca un cor de copii, ci şi ca reprezentanţi ai meleagurilor noastre. Poate că aceste lucruri nu au o însemnătate deosebită pentru cineva care le ascultă din afară. Dar pentru noi, cei ce le-am trăit, reprezintă ceva special: o parte din copilăria noastră, un sfert de veac din viaţă…

Fără ajutorul lui Dumnezeu, nimic din toate acestea nu s-ar fi putut împlini. Iar Dumnezeu, aproape întotdeauna îşi trimite ajutorul Său prin oameni. Am avut şi noi parte de astfel de oameni, unelte în mâna lui Dumnezeu, care ne-au înţeles misiunea noastră şi ne-au ajutat să dăm o picătură de farmec şi culoare copilăriei coriştilor noştri. Acum, la ceas aniversar, le mulţumim! „

Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia, precum şi politicienii Dorin Nistor şi Ştefan Bardan.

La mulţi ani, Theotokos!

Vă prezentăm mai jos câteva secvenţe video şi imagini din cadrul spectacolului:

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

YouTube video

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea