Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ziua Internaţională a Iei şi Sânzâienele sărbătorite la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înainte de a intra în mult aşteptata vacanţa de vară, liceenii Colegiului Naţional ,,David Prodan” din Cugir au sărbătorit ziua Internaţională a Iei şi tradiţionalele Sânzâiene (Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul).

sanziene cugir003Ia românească, cămașa tradițională, este cunoscută în zilele noastre atât de mult pe plan mondial, încât vedetele internaționale au început să o poarte ca ținută în tendințe. Ia românească, adevărat simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, a devenit un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de ţări. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial chiar de Primăria Washington DC. Cu atât mai mult, românii, fete şi băieţi, sunt încurajaţi să poarte vestitele bluze româneşti, întru redescoperirea frumoaselor porturi naţionale tradiţionale.

Despre Sânzâienele sărbătorite pe 24 iunie, elevii şi alături de ei profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, au aflat din referatele şi power pointul prezentat la CDI, că sunt cunoscute în mitologia românească drept zânele rele din clasa ielelor, sinonime cu Drăgaicele. Sânzâienele plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, împart rod holdelor, tămăduiesc bolnavii și apăra semănăturile de grindină. În ajunul sărbătorii, pe 23 iunie, în timp ce băieții făceau ruguri, aprindeau făclii și le învârteau în sensul mișcării soarelu, fetele culegeau de pe câmp flori de sânzâiene și împleteau cununi pe care le aruncau peste case pentru a afla cât de aproape este ziua cununiei lor. Flori de Sânziene neîmpletite erau puse de fete sub căpătâi, pentru că în acea noapte își vor visa ursitul. Dacă cununa va fi purtată în păr sau în sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atrăgătoare și drăgăstoase. (C.P.)

[nggallery id=2334]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat, căzut cu bicicleta, aflat în stop cardio-respirator, în localitatea Boz. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbat, căzut cu bicicleta, aflat în stop cardio-respirator, în localitatea Boz. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea echipajului medical la locul producerii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea