Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO:”Portul popular tradițional din județul Alba”, expus la Sala Unirii din Alba Iulia. Podoabe și costume populare din mai multe zone etnografice

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

expo09La Sala Unirii din Alba Iulia a fost vernisată, miercuri, 23 noiembrie 2016, ora 12.00, expoziția ”Portul popular tradițional din județul Alba”. Evenimentul aduce la lumină costume populare și piese de podoabă tradiționale din județulAlba.

Realizarea expoziției a fost posibilă datorită unui proiect finanțat de către Consiliul Județean Alba. Cei interesați pot admira o mică parte a pieselor din portul popular din județul Alba. Sunt expuse piese de port femeiesc, bărbătesc dar și accesorii și bijuterii din zonele etnografice ale Munților Apuseni (Valea Ampoiului, Buciumănimea, Mocănimea Arieșului, Mocănimea Trascăului și Țara Moților), Zona viticolă Alba și zona viticolă a Târnavelor, dar și portul popular maghiar de la Râmetea și portul popular săsesc din Gârbova de Sebeș.

Cele mai spectaculoase piese sunt bijuteriile și anume salbele realizate din bani și salbele din bani și globurele sau doar globurele confecționate pentru fetele care nu își permiteau o salbă cu bani echivalentul acesteia fiind costul unei perechi de boi.

Mai sunt expuse bijuterii săsești, acele de vălitoare extreme de scumpe, paftalele și cordoanele ( spangengurtel) și punguțele de mirese pe care acestea le primeau în dar de la nași iar ulterior le foloseau pentru a păstra cheile gospodăriilor.

La eveniment au luat parte președintele Consiliului Județean Ion Dumitrel, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, organizatori și peste 50 de persoane.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2016 – 30 aprilie 2017.

[nggallery id=3029]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea