Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Reîntorși în Alba Iulia după ce au muncit în străinătate, doi tineri, viitori soț și soție, au deschis un magazin de vinuri și au făcut dintr-o pasiune un business

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Doi tineri din Alba Iulia, Rareș Moga și Andreea Bogdana, viitori soț și soție, au deschis crama Fonten Wine Shop, după ce au muncit un an în Marea Britanie, făcând astfel dintr-o pasiune, o mică afacere, pe care vor să o extindă constant și care să răspundă la cerințele albaiulienilor în materie de vinuri. Povestea ”Fonten”, nu este una oarecare, denumirea cramei provenind de la porecla tatălui Andreei, care a murit în urmă cu un an, iar pasiunea pentru ceea ce înseamnă drumul și arta vinului i-a fost insuflată lui Rareș de la fratele său, somelierul Bogdan, care lucrează în domeniu de aproape zece ani.

Marți seara, la Fonten Wine Shop, situat pe strada Arnsberg, aproape de intersecția cu Bulevardul Revoluției, a avut loc deschiderea oficială. Cu această ocazie, s-a făcut și o degustare de vinuri, din patru sortimente, sec, demisec, demidulce și dulce. Pe lângă sfaturile pe care le-a dat invitaților, somelierul Bogdan a spus că prin deschiderea acestui magazin fratele său și-a îndeplinit un vis.

”Tot ce în se întâmplă aici, cândva a fost un vis, dar iată că acest vis a devenit realitate și asta e cel mai important. Faptul că suntem înconjurați de prieteni, de o vietate, de vin, denotă foarte multe lucruri. Dragii mei frați s-au ocupat de legume și fructe (n.r. a glumit), acelea mor iute, vinul nu moare niciodată. Și mai ales că are o poveste de spus. Noi doi (n.r. frații Moga) am avut ocazia să degustăm prima dată la o vârstă foarte fragedă, eram la Găbud. Acolo, moșul Toader, ne ducea prin pivnițe și ne dădea să bem din ciubere. Visul nostru era să creștem atât de mari încât să putem să tragem singuri din furtun și un alt vis era să cresc suficient de mare încât să pot lua furtunul de pe cârligul agățat de tavan. N-am crescut oricum. Mi s-a îndeplinit un vis, pot trage din furtun, dar înainte de toate îi am pe Rareș și pe Andreea și de miercuri putem lua de jos, din butoaie, vinul. (n.r. nu are nevoie să ia furtunul din tavan)”, a spus Bogdan Moga, în deschiderea evenimentului.

YouTube video

Rareș și Andreea trăiesc de câțiva ani o frumoasă poveste de dragoste. Rareș Moga a jucat fotbal mai mulți ani la Unirea Alba Iulia, echipa sa de suflet, dar și la Oțelul Galați II și Performanța Ighiu. A spus stop fotbalului și a ales să meargă un an în străinătate, pentru a strânge un ban și a-l reinvesti apoi în România.

După ce a venit, a ales ”drumul vinului”.

”Totul a plecat de când eu și viitoarea mea soție ne-am întors acasă. Am fost plecați un an în Marea Britanie. Pasiunea pentru vin o aveam de mult, depinsă de la fratele meu, care e un bun cunoscător. Astfel, am prin și eu gustul vinului și am învățat multe de la el. Am devenit foarte pasionat. România e țara noastră și am vrut să ne investim bănuții aici”, a spus Rareș.

Pentru el, vinul e ”o poezie îmbuteliată”, iar în fiecare sticlă ”se poate găsi ceva frumos”, dar contează foarte mult ”ce mănânci, cu cine îl bei”, deoarece ”e ceva fin”.

Crama Fonten, care poată numele poreclei tatălui Andreei, domnul Fântână, nu are să fie care oricare alta. Aici se vor organiza ocazional seri de degustare, concursuri cu premii, se vor face promoții, iar cu timpul intenționează punerea spre vânzare a unor suveniruri, cutiuțe de cadouri, dar și amenajarea unei vitrine frigorifice cu brânzeturi. Tot ce merge cu vinul, cum le place să spună.

”Sperăm că oamenii din Alba Iulia să fie atrași de ceea ce vrem să le oferim. Vrem să ajutăm la conturarea feței frumoase a acestui oraș. Încercăm să fim cât se poate de profesioniști în ceea ce înseamnă ”ale vinului”, perfecționăm și creștem constant”, a mai spus Rareș.

La ”Fonten” găsiți vinuri de la mai mulți producători români, spre pildă Ciumbrud, Recaș, Domeniile Vlădoi, iar prețurile variază între 15 și 100 de lei.

La vrac, un litru de vin, cunoscutul de Ciumbrud, este 7,5 lei. Cei doi tineri mizează pe extinderea afacerii și crearea unui brand din ”Fonten”, care să existe în mai multe orașe.

Magazinul de vinuri este deschis, între orele 9.00 și 19.00, iar pentru mai multe informații este pus la dispoziție numărul de telefon 0740.248.342.

Galerie foto de la degustarea de vinuri.

[nggallery id=4989]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea