Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Protest zgomotos al transportatorilor la Alba Iulia – „Vrem drumuri şi autostrăzi nu doar taxe şi amenzi”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Transportatorii din Alba dar şi din zona Ardealului nu se lasă! După protestul organizat în luna aprilie a acestui an, sâmbătă, 21 septembrie, au ieşit din nou în stradă. Aceştia sunt nemulţumiţi că Guvernul nu şi-a respectat promisiunile făcute în urmă cu câteva luni protestatarilor dar şi de prevederile noului Cod Rutier.

Circa 150 de persoane cu autovehicule (de masă maximă de 40 de tone) de la cele mai importante societăţi de producţie şi transport din judeţ şi din alte zone transilvane au mărşăluit începând cu ora 13.00, pornind de la intrarea în Alba Iulia dinspre Cluj – zona Ambient RAR, pe traseul strada Tudor Vladimirescu – Bulevardul Republicii – Calea Moţilor – Bulevardul Horea – 1 Decembrie – Încoronării – Ferdinand I. În zona gării, autovehiculele s-au despărţit, cele cu tonaj mare au luat-o înspre Partoş iar cele cu masa mai mică de 3,5 tone s-au îndreptat spre sediul Prefecturii.

Pe tot parcursul traseului aceştia au scandat lozinci precum: „Vrem drumuri şi autostrăzi, nu doar taxe şi amenzi”, „Opriţi jaful! Stop abuzurilor. Jos incompetenţii!”; „De pe noi ne omorâţi, pe cine mai jecmăniţi?”, „Ministerul Transporturilor, Ministerul Hoţilor„.

Speriaţi de zgomotul produs de claxoanele camioanelor, numeroşi localnici sau angajaţi ai firmelor şi magazinelor au ieşit în stradă pentru că nu ştiau ce se întâmplă. Şoferii blocaţi în trafic din cauza mitingului s-au arătat de asemenea nervoşi pentru că au trebuit să aştepte reluarea traficului.

Dumitru Blaga – economist la firma de transport „Parpanghel” din Sebeş – „Guvernanţii ne duc cu zăhărelul!”

Dumitru Blaga, economistul firmei de transport Parpanghel Sebeş spune că i-au scos în stradă  „aceleaşi motive care i-au scos şi în luna aprilie. „Se pare că guvernanţii noştri ne duc cu zăhărelul ca de obicei şi se aşteaptă ca noi să o lăsăm baltă. Ei iată că obiceiul s-a schimbat la noi în Ardeal cel puţin, şi continuăm să ne organizăm. Acesta este punctul de început al declanşării grevei generale. Pentru că la fel cum în aprilie în Alba Iulia s-a dat startul mobilizării generale sperăm şi sigur va fi acelaşi lucru şi acum pentru şi în cazul de faţă astăzi avem la Alba Iulia reprezentanţi ai Consiliului Naţional Rutier, prin domnii de la Arad. Inclusiv pancartele ne-au fost furnizate de dânşii deci sunt alături de noi”, a declarat acesta precizând că de 20 de ani „nu s-a făcut nimic bun în Transporturi, decât rău”.

Printre principalele nemulţumiri ale acestuia se află amenzile aberante, controalele des făcute asupra lor, licenţierea sprinterelor.Totodată, acesta a precizat că la mitingul de la Alba Iulia au avut confirmată prezenţa a unor transportatori din mai multe judeţe precum Cluj, Târgu Mureş, Bistriţa, Arad, Caransebeş, Sibiu.

Legat de noul Cod Rutier, Dumitru Blaga spune că nu îl mai miră nimic. „Ce părere să avem. Noi suntem obişnuiţi cu astfel de amenzi pentru că noi transportatorii, adică firma, oricum şoferul lua amendă de 80 de milioane dacă nu avea atestatul la el, nu că nu îl deţinea. Deci pe noi nu ne mai miră nimic.”

„Nu mai acceptăm înăsprirea sancţiunilor conducătorilor auto. Dorim responsabilizarea tuturor participanţilor şi factorii implicaţi în traficul rutier. Cine merge fără permis şi cu el suspendat: şeful ANI, care dă note mie şi dumneavoastră şi celorlalţi din ţară; cine merge băut la volan: judecătoarea X-ulescu sau fiul bancherului nu ştiu cui. Cine încalcă legea în ţara asta, cei care dau legea şi care oricum nu o să respecte oricât de mult am înăspri sancţiunile. Nu asta este soluţia”, a concluzionat acesta.

Miron Sporea, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Eruopa 2002” Arad – Acest protest  este un început în baza tuturor păcălelilor care se fac de către toate ministerele!

„Am venit astăzi la protestul de la Alba Iulia în primul rând pentru că suntem transportatori. Acest protest care se face aici este un început în baza tuturor păcălelilor care se fac de către toate ministerele, şi aici este vorba despre toate ministerele implicate, Ministerul Transporturilor, Ministerul Marilor Proiecte şi bătaia de joc care se continuă cu transportatorii români. Acum, vă daţi seama că noi, cu noul cod rutier, suntem cei mai implicaţi şi o să avem cel mai mult de suferit…  Sunt nişte amenzi aberante şi exagerate, ce nu-şi au locul şi nu cred că ar trebui să existe  într-un stat de drept şi într-o Europă care ne-o dorim liberă”, a declarat Miron Sporea.

Mihai Trif, dispecer  la firma „Trans Avram” din Alba: Dacă nu rezolvăm o să continuăm protestele în anvergură mult mai mare! „Vrem să protestăm împotrivă la amenzile care se dau, la condiţiile ce le avem pe drum în trafic, controalele care sunt pe noi tot timpul…şi sperăm că prin asta să rezolvăm ceva. Dacă nu rezolvăm o să continuăm protestele în anvergură mult mai mare”.

Protestul a fost autorizat de comisia locală,  între orele 12.00-16.00, iar poliţiştii din Alba Iulia au asigurat buna desfăşurare a protestului.

La miting au participant reprezentanţi ai firmelor Alpin 57 Lux, Oprean, Trans Avram, Trută Spedition, Trans Prima, Eden Lucia, FSR Raic Service, RM Genova, Elit, Elcon, Florea Grup, Tobimar, Supremia Grup.

La finalul traseului, protestatarii s-au oprit în faţa Prefecturii Alba, pentru a  înmâna o scrisoare reprezentanţilor Guvernului , adresată domnului prefect Gheorghe Feneşer, iar  ataşată Minuta încheiată în 22.05.2013, cu nemulţumirile lor. Aceştia spun că protestul de asăzi a fost doar unul de avertisment şi că dacă nimeni nu-i va lua în seamă, va porni o grevă generală a operatorilor de transport din întreaga Românie.

Transportatorii sunt nemulţumiţi că Ministerul Transporturilor nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin reprezentanţii săi cu ocazia semnării Minutei nr. 23207/ 22.05.2013.

În Minută sunt 25 de puncte, prin care aceştia îşi exprimă nemulţumirile şi solicită reprezentanţilor Ministerului Trasnporturilor următoarele probleme mai importante: ” Un protocol clar încheiat între CNR, UNTRR şi MTI de colaborare în CDS, ce nu va permite ca un proiect legislativ să fie publicat în monitorul oficial într-o formă nedezbătută cu patronatele; „Modificare HG 69/2012 reducerea cuantumului amenzilor, introducerea avertismentului în cazul abaterilor minore şi responsabilizarea echitabilă a factorilor implicaţi în activitatea de transport.

Ei vor anularea tuturor restricţilor de tonaj pe infrastructura rutieră cuprinsă în lista celor cu portanta de 40 de tone; Eliminarea taxelor de drum la nivel judeţean, intrare fără taxe în toate localităţile ţării, intrare liberă în toate localităţile ţării, pentru încărcare/descărcare, indiferent de tonaj; Eliminarea taxelor de tranzit prin oraşele unde nu există centuri ocolitoare, Introducerea zonelor libere în vămi la ieşirile din ţară, în care Rovigneta să nu fie obligatorie; Repararea urgentă a podurilor ce leagă drumurile europene (ex. Oituz), recuperarea unei cote părţi din acciza din carburanţii profesionali şi eliminarea accizei pentru motorină utilizată la temperatură controlată sau la încărcarea/descărcarea materialelor pulverulente, Eliminarea cântarelor din frontierele interne cu UE; Eliminarea raportării la ARR a situaţiei angajaţilor şi unificarea bazelor de date RAR-ARR-ISCTR-ITM (Revisal); Eliminarea cântăririi axă cu axă şi trecerea la sistemul de cântărire pe platformă fixă Responsabilizarea exclusivă a conducătorilor auto pentru nerespectarea timpilor de odihnă şi conducere.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea adresată domnului prefect de Alba, Gheorghe Feneşer:

Domnule prefect, protestul organizat astăzi 21 septembrie 2013, de operatorii de transport rutier este o consecinţă a faptului că Ministerul Transporturilor nu şi-a îndeplinit obligaţiile prin reprezentanţii săi în urma semnării Minutei numprul 23207/22.05.2013 (ataşată).

De asemenea vă aducem la cunoştinţă că prin semnarea şi asumarea răspunderii în vederea soluţionării problemelor semnalate de către operatorii de transport rutier, a fost suspendată greva generală ce urma să înceapă în data de 23.05.2013.

Prin această acţiune ne exprimăm şi dezacordul faţă de noul proiect de modificare a Codului Rutier.

În acest sens solicităm rezolvarea imediată, împreună cu reprezentanţii Operatorilor de transport rutier, a problemelor menţionate în Minuta 23207/22.05.2013 şi retragerea proiectului de modificare a Codului Rutier.

Vă rugăm să transmiteţi şi domnului prim-ministru Victor- Viorel Ponta, doamnei ministru al Transporturilor Ramona-Nicole Mănescu, domnului ministru a Marilor Proiecte Dan-Coman Şova şi domnului ministru al Afacerilor Interne Radu Stroe nemulţumirile noastre, cu precizarea că dacă acestea nu vor fi soluţionate imediat, operatorii de transport rutier din România vor porni greva generală, fapt ce poate duce la destabilizarea situaţiei economico-financiare a ţării şi la mişcări sociale de amploare. Vă mulţumim

[nggallery id=304]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Calendar ortodox MAI 2024: Sfintele Paști, Izvorul Tămăduirii și Sfinții Împărați Constantin și Elena, principalele sărbători religioase ale lunii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar ortodox MAI 2024: Sfintele Paști, Izvorul Tămăduirii și Sfinții Împărați Constantin și Elena, principalele sărbători religioase ale lunii În luna mai 2024, Biserica Ortodoxă prăznuiește mai multe sărbători, cea mai importantă fiind Învierea Domnului. În acest an, în luna mai 2024, Biserica Ortodoxă prăznuiește o sărbătoare foarte importantă, anume Învierea Domnului sau Sfintele Paști. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea