Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Prima condică a vizitatorilor Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, din perioada 1888-1911, prezentată ca exponatul lunii la 127 de ani de înființarea instituției

Publicat

în

condica exponat muzeul unirii01Anul acesta, pe 9 noiembrie, se împlinesc 127 de ani de la înființarea muzeului albaiulian, iar cu această ocazie, Muzeul Național al Unirii a ales să prezinte ca exponat al acestei luni prima condică a vizitatorilor instituției, din perioada 1888-1911. Condica conține semnături ale oficialităților orașului Alba Iulia, printre care și a primarului din acea vreme, Ferencz Novak, dar și semnături ale unor personalități și arheologi renumiți care au vizitat muzeul în 9 noiembrie 1888.

Vernisajul exponatului lunii a avut loc marți, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și a fost prezentat de istoricul Tudor Roșu.

”Exponatul lunii noiembrie ne prilejuiește o incursiune în istoria muzeului nostru. Ne mândrim, iată, cu o istorie de 127 de ani. Astfel de muzee au apărut ca urmare a inițiativelor unsor societăți specializate pe ideea de a întemeia muzee, încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea în Germania. Modelul a fost preluat și în Transilvania, în special în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Între primele 10 înființate, cronologic, se numără și Societatea de Istorie, Arheologie și Științele Naturii din Comitatul Alba Inferioară, înființată în anul 1886. Data de început a muzeului este considerată anul 1888, însă eu aș putea interpreta totuși anul 1886 ca an de debut al muzeului, pentru că scopul acestei societăți care s-a înființat în 1886 acesta era de a înființa o colecție, de a crea un muzeu, chiar dacă data de deschidere este mai târziu cu doi ani”, a precizat Tudor Roșu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Exponatul de care vorbim astăzi este o primă condică a vizitatorilor care au ajuns la Alba Iulia. Printre cei care au semnat condica în perioada 1888-1911 s-au numărat arheologi renumiți, primari, parlamentari, consilieri, căpitani, notari, medici, farmaciști, profesori universitari. Dintre vizitatorii amintiți se remarcă, printre alții, Julius Jung (1851-1910), istoric și epigrafist, profesor la Univ. din Isbruck apoi la Univ. germană din Praga. În august septembrie 1890, acesta a întreprins o vizită de studii în Transilvania, ocazie cu care, la 5 sept a vizitat și muzeul din Alba Iulia, însoțit de arheologii Transilvaniei Finaly Henrik, profesor universitar la Cluj, și Torma Zsofia din Orăștie, prima femeie arheolog din Transilvania.

condica exponat muzeul unirii13”Revenind la istoria muzeului, prima colecție care a stat la baza înființării muzeului albaiulian, sau cea mai importantă colecție, a aparținut lui Sigismund Reiner, un avocat din Alba Iulia, pasionat de arheologie și colecționar, care a călătorit destul de mult prin Europa și în afara acesteia. El a donat în mai multe rânduri piesele sale către societatea înființată. De asemenea, Adalbert Cserni, primul custode al muzeului, și mai târziu și directorul muzeului, a donat și el o parte din colecția sa, dar ce a făcut cel mai important este că a început campaniile de cercetări arheologice de la Apulum. De fapt și nevoia de a se înființa un muzeu la Alba Iulia a fost determinată tot de patrimoniul acesta uriaș al Apulumului, al orașului roman, pentru că de-a lungul deceniilor, secolelor chiar să zicem, astfel de vestigii au ieșit mereu la iveală. Un caz destul de cunoscut este la începutul secolului al XVIII-lea, când în timpul săpăturilor din Cetatea Alba Carolina au fost descoperite foarte multe vestigii, inscripții, altare, care au luat drumul Vienei”, a declarat Tudor Roșu.

Potrivit acestuia, muzeul a trecut și prin perioade mai puțin faste, în anii Primului Război Mondial, când o parte din piese au luat drumul Budapestei(…)

Un moment hotărâtor l-a constituit cel din data de 20 mai anul 1929, când, în cadrul Serbărilor Unirii, a fost deschis public noul muzeu, sub titulatura de Muzeul Unirii. După aceea, în anii comunismului s-a numit ”Muzeu Regional Alba Iulia”.

În anul 1968, are loc o primă inaugurare a expoziției din această clădire, Babilon, în prezența lui Nicolae Ceaușescu și o nouă inagurare în 1975 pentru expoziția reînoită, expoziția care în mare parte este aceeași cu ce vedeți astăzi în muzeu, tot în prezența lui Nicolae Ceaușescu”, a încheiat Tudor Roșu.

[nggallery id=1225]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare