Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: O scriitoare de ”proză afurisită” a adus Ambulanța pentru literatură la Târgul de Carte de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doina Popescu – Brăila vă așteaptă pentru o ”perfuzie” în proză, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia

Joi, 17 mai, în peisajul Cetății Alba Carolina și-a făcut apariția și o mașină de Ambulanță. Nu, nu s-au gândit ambulanțierii din urbe că o să ne călcăm în picioare și o să ne sufocăm unii pe alții la deschiderea Târgului de carte ”Alba Transilvana”, ca să ne vină în ajutor, dar s-a gândit Doina Popescu – Brăila (profesor de matematică la origine, jurnalist, pilot și scriitor), să ne ofere o variantă de a ne salva de la incultură, de la moartea sigură a literaților din noi, proptiți în telefoane inteligente și alte șmecherii.

Scriitoarea cu ambulanță personalizată colindă târgurile de carte din țară încă din anul 2009, oferind doritorilor autograful autorului pe mai bine de 10 romane („Comisia Zurich“, „Dumnezeu era-n vacanță“, „Copilul Dunării“, „Ardei iuți“, „Pisica cu papion“, „Fericire la preț redus“, „Dragoste și ciocolată“, „Terente-Zodia zmeilor“, „Menage a trois cu Diavolul“ și două ediții bilingve: „Copilul Dunării“ ediție româno-spaniolă în traducerea doamnei Gabriela Banu și „Copilul Dunării“, ediție româno-engleză în traducerea Sabrinei Popescu).

Spune despre ea că scrie de toate, ”roman, pamflet, proză afurisită și alte răutăți…”. Ideea cu ambulanța pentru literatură este una mai veche, inițial autoarea s-a gândit la o caravană, dar în data de 1 ianuarie 2016, în timp ce se afla într-o ambulanță cât se poate de reală, pe targă, cu tensiunea cât casa, i-a picat fisa, o ambulanță poate fi vehiculul proiectelor sale culturale, și brusc, la această idee, tensiunea i-a scăzut, până la spital ajungând în parametrii normali. În câteva luni și-a cumpărat ambulanța proprie, în ea doarme, în ea gătește, cu ea cutreieră țara. Are și instalație de oxigen. Dincolo de vehiculul propriu-zis, ambulanța pentru literatură a Doinei Popescu intrigă de la prima vedere.

YouTube video

”Oamenii se opresc, o fotografiază, zâmbesc, apoi încep să se întrebe când au citit ultima dată o carte. Din curiozitate cumpără o carte sau două, le citesc, apoi devin cititorii mei, cine mă citește o dată, devine fanul meu”, admite fără vreo falsă modestie scriitoarea. De ce era nevoie de o ambulanță a literaturii? Ne-a răspuns chiar Doina Popescu, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia: ”Literatura astăzi este puțin bolnavă, puțin uitată, puțin neglijată, puțin minimalizată. Literatura, practic, are nevoie de o șansă, eu sunt doar o picătură într-un ocean, dar simt că sunt pe un drum bun, că fac bine ce fac”.

Dincolo de târgurile de carte, Doina Popescu poartă ambulanța pentru literatură prin orașele și satele României, în vârfuri de munte. Dacă la Valea Urdii, tanti Elisaveta și tanti Viorica i-au cumpărat și citit toate cărțile, o speranță tot mai avem. A 10-a oară la Alba Iulia, scriitoarea ne-a mărturisit că vine aici nu doar pentru că suntem inima țării și avem cea mai mare cetate, ci pentru că ea, cetatea, are suflet. De altfel, dacă ar fi să se dezlipească vreodată de prea iubitul oraș natal, Brăila, s-ar muta fără doar și poate la noi, la Alba Iulia. În era internetului, oamenii au pierdut obișnuința de a citi, dar nu toți, ne spune Doina Popescu.

”Dacă veți merge, de pildă, la Gaudeamus Oradea, Cluj, București, veți vedea oameni care trag după ei trolere ticsite de cărți. Sunt oameni care încă citesc, care înțeleg că prin literatură au o șansă, sau au o bucurie și care ne caută pe noi, scriitorii”. La fel de adevărat este că astăzi în România nu se prea poate trăi din literatură, din vânzarea propriilor cărți.

Doina Popescu însă a pus un pariu cu literatura. Atunci când confrații scriitori se tot plângeau că le-a apus era și că ar trebui să se lase de ”meserie” și să se apuce de ceva mai profitabil, scriitoarea e de părere că atunci când e vorba de cultură, de literatură, cuvântul profitabil nu își are rostul. Trebuie doar să facem ceva durabil, care să placă, să pasioneze și să readucă oamenii la lectură.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea