Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Noua STAŢIE de EPURARE din Blaj a fost INAUGURATĂ. Va deservi peste 25.000 de locuitori. Gheorghe Rotar: „Mă simt un primar fericit!”

Publicat

în

statia de epurare blaj13Panglica inaugurală la noua Staţie de epurare din Blaj a fost tăiată joi, 23 octombrie.  Investiţia de peste 5 milioane de euro finanţată din fonduri europene, cea mai importantă din ultimii 20 de ani realizată în protecţia mediului în oraş, a fost inaugurată  în prezenţa reprezentanţilor APA CTTA,  în frunte cu directorul general Viorel Lazăr, a Ministerului Mediului, reprezentat de Cristina Popa, a constructorilor, a colaboratorilor şi a oficialităţilor locale.  Din partea Consiliului Judeţean a fost prezent la eveniment preşedintele Ion Dumitrel.

Oficial, de aici înainte, blăjenii se pot mândri că au o staţie de epurare modernă, construită cu respectarea celor mai noi reglementări de calitate şi eficientă. Totul graţie unui proiect european major derulat de operatorul unic Apa CTTA Alba. Staţia va deservi peste 25.000 de locuitori, persoane fizice şi agenţi economici din oraş şi din zonă.

statia de epurare blaj72Staţia de epurare a apelor uzate Blaj utilizează acum un proces de epurare biologică avansată, aceasta incluzând 3 grupe principale de obiecte tehnologice: Tratarea Primară (Treapta Mecanică), Tratarea Biologică Avansată (Treapta Biologică) şi Tratarea Nămolului.

Electrica Furnizare Discount

Impactul cel mai important al acestei investiţii va fi asupra râului Târnava Mare. Evacuarea apelor uzate menajere colectate de la populaţie şi de la agenţii economici se va face acum după curăţarea acestora de substanţele poluante. Practic, puritatea apei ce va fi deversată în râu se va încadra în limitele maxime admisibile.

Un alt beneficiu important îl va avea mediul agricol din zonă, prin fertilizarea terenurilor agricole cu nămolul biologic rezultat în urma procesului de epurare.

Staţia de epurare din Blaj, cu o capacitate de 26.000 de locuitori echivalenţi, a fost realizată în cadrul proiectului major  „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, finanţat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”.

Lucrarea a fost executată de firma Bilfinger Berger Baugesellschaftm.b.H, iar contractul, în valoare de 21.467.396,90 lei (fără TVA), adică circa 5 milioane de euro, a vizat construcţia unei Staţii noi de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) şi demolarea completă a structurilor abandonate anterior, în condiţiile în care aceasta din urmă era complet depăşită, atât tehnologic cât şi din punct de vedere a capacităţii de epurare, iar calitatea efluentului nu era conformă cu prevederile Directivei CE privind tratarea apelor uzate cetăţeneşti.

Contractul a fost semnat în data de 12 martie 2012, în timp ce ordinul de începere a fost dat în 9 aprilie 2012. Durata de execuţie a fost de 24 de luni, urmând o perioadă de notificare a defectelor de 12 luni.  În prezent se află în perioada probelor şi notificarea defectelor. Timp de un an, constructorul este la dispoziţie, în perioada de garanţie.

statia de epurare blaj62Staţia va prelua şi trata apele uzate menajere colectate atât prin reţelele de canalizare existente, din care s-au reabilitat circa 2 km, cât şi cele din zonele unde reţelele au fost extinse cu circa 30 de km. Noua staţie de epurare a fost proiectată să funcţioneze 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

„În momentul de faţă suntem fericiţi că am terminat această staţie. Staţia este deja în perioada de predare-preluare, este intrată în parametri, funcţionează în ceea ce am promis iniţial”, a declarat constructorul, dând asigurări că vor fi alături de reprezentanţii APA CTTA pe perioada garanţiei.

statia de epurare blaj33„Pot să vă spun că sunt un primar fericit astăzi, pentru că, şi pentru mine şi pentru blăjeni, realizarea unei staţii de epurare este un vis de peste 20 de ani. Noi am mai avut o încercare în anii  95, 98, finalizată cu un eşec. Nu a mai existat finanţare şi lucrările la vechea staţie de epurare au fost întrerupte, rămânând o ruină. Astăzi, acest obiectiv îl vedem cu toţii, şi ştiindu-i pe blăjeni nişte oameni cu pasiune pentru ecologie, oameni care protejează mediul şi dorindu-şi atât de mult această staţie, cred că este o mare realizare, şi de aceea v-am spus că sunt un primar fericit”, a declarat primarul Gheorghe Rotar.

Pe de altă parte, tot în cadrul evenimentului, acesta s-a arătat nemulţumit în ceea ce priveşte lucrările la canalizare. „Mai puţin fericit voi fi când plec de aici şi mă duc la lucrările de canalizare, care sunt demult rămase în urmă şi pe care acum, după noua mobilizare a lui Fibec, sper să fie finalizate. Vreau să vă spun că dacă ne ajută Dumnezeu şi ne ajutăm şi noi, la anu, pe vremea asta, nu o să mai existe nicio locuinţă din Blaj care să nu poată fi racordată la canalizare, plus această staţie de epurare. Înseamnă că avem un orăşel normal din toate punctele de vedere, mă refer la apele uzate ecologic. Acesta este unul dintre obiectivele celui de-al treilea mandat al meu de a realiza aceste lucruri”, a mai spus primarul Gheorghe Rotar.

statia de epurare blaj34Directorul APA CTTA a transmis felicitări firmei care execută în prezent aceste lucrări, Fibec. „Vreau să vă spun că acest proiect, CL8,  a fost întârziat. Motivele au fost şi obiective şi subiective, în prezent firma Fibec care execută aceste lucrări s-a mobilizat exemplar, în termen de 2 luni, până la sfârşitul anului, proiectul să fie terminat. Noi SC APA CTTA, în felul cum s-au mobilizat, credem că vor respecta acest termen şi la sfârşitul anului putem vorbi de terminarea acestor lucrări de apă şi canal pe programul POS Mediu în municipiul Blaj. Lucrările la canalizare sunt în valoare de 6,63 de milioane de euro”.

„Vreau să mulţumesc colegilor de la APA CTTA, Ministerului Mediului, pentru că toată lupta pe care o duc colegii noştri cu constructorii şi cu toţi colaboratorii de ani de zile, trecând şi ei prin emoţii nu tocmai plăcute ca cele de astăzi, au reuşit să se apropie de finalizarea acestui mare proiect şi să-l pregătească pe cel care urmează. Vorbeam de emoţii. Încă sunt mulţi în judeţ care au emoţii. Eu nici aici nu am emoţie pozitivă, am avut-o una la Alba Iulia, pentru că cele 300 de semne de întrebare a prerecepţiei încă pe mine mă fac să mai aştept să văd cum funcţionează. Arată foarte bine, dar să vedem cum funcţionează. Rotar spunea că e un primar fericit, dar vreau să vă spun că din cauza constructorilor avem comunităţi nefericite la acest moment şi nu o să pot să mulţumesc niciodată unui constructor pentru că ei trebuie să-şi facă treaba, pentru ce s-au angajat. Am ajuns în situaţia să ne rugăm la Dumnezeu să avem noroc să câştige un cosntructor care îşi face treaba aşa cum trebuie”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, spunând totodată că speră ca anul 2015 să fie unul fericit, în ce priveşte finalizarea proiectului.

Investiţiile din proiectul major “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba” vizează oraşele Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureş, Cugir, Sebeş şi Aiud, pentru extinderea reţelelor de canalizare şi construirea unor staţii de epurare. Valoarea totală a proiectului, cu durată de finanţare 49 de luni, în perioada 22 noiembrie 2010  – 31 decembrie 2014, este de 378.261.973 lei, din care 348.940.680 lei sumă eligibilă POS Mediu.

Proiectul a fost implementat prin intermediul a unei serii de contracte, după cum urmează: trei contracte de servicii, unul de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, unul de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, şi unul pentru servicii de audit al proiectului. 1 contract de furnizare vehicule operaţionale; 11 contracte de lucrări pentru extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru apă şi apă uzată la nivelul aglomerărilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Câmpeni şi comuna Sohodol.

Până în prezent, potrivit reprezentanţilor APA CTTA,  din cele 11 contracte sunt finalizate 5, 4 se vor finaliza până la sfârştiul anului şi 2 până la jumătatea anului 2015.

Această investiţie, noua staţie de epurare, vine să alinieze municipiul Blaj la standardele europene în privinţa mediului şi sănătăţii publice, având o durată de funcţionare prognozată de 50 de ani.

Publicitate

Ştirea zilei

Operațiune de salvare a pompierilor din Alba Iulia: O persoană rănită după ce a căzut într-un canal cu apă, extrasă de către salvatori

Publicat

în

Operațiune de salvare a pompierilor din Alba Iulia: O persoană rănită după ce a căzut într-un canal cu apă, extrasă de către salvatori

În cursul serii de marți, în jurul orei 20.20, detașamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină pentru extragerea și acordarea primului ajutor medical unei persoane, în municipiul Alba, zona centru.

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării persoana era căzută într-un canal hidrologic, conștientă.

Aceasta a fost extrasă cu succes de către forțele prezente la locul solicitării, iar la momentul de față aceasta este asistată de către echipajul SMURD.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul s-a ales doar cu contuzii minore, în special la membrele inferioare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

IȘJ Alba cumpără echipamente IT și licențe pentru proiectul „încă o șansă la educație”: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

IȘJ Alba cumpără echipamente IT și licențe pentru proiectul „încă o șansă la educație”: Licitația, lansată în SEAP

Inspectoratul Școlar Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea de echipamente IT și licențe. Valoarea totală estimată a achiziției este de 197.600 lei, fără TVA.

Echipamentele IT și licențele aferente care fac obiectul prezenței proceduri de achiziție sunt destinate pentru bună desfășurare a activității în cadrul proiectului INSIST,,Încă o șansă la educație”.

Inspectoratul Școlar Județean Albă este Partener 1 în cadrul proiectului cu titlul: INSIST„Încă o șansă la educație”, proiect finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 6 -Educație și competențe.

Electrica Furnizare Discount

Echipamente IT și licențe:

Denumire produs component U.M Necesar

UM

Preț unitar maxim estimat, fara

TVA (lei)

Valoare totala maxim estimata, fara TVA(lei)
Laptop(computer portabil) Buc. 12 2500 30000
Set licențe(licență operare laptop, licență office laptop, licență antivirus laptop Buc. 12 1800 21600
Videoproiector Buc. 12 1800 21600
Imprimantă Buc. 12 2200 26400
Multifuncțională Buc. 5 10000 50000
Ecran interactiv Buc. 4 12000 48000

Specificații tehnice minimale:

Denumire Produs Caracteristici minime
Computere portabile (laptop) Procesor Intel Core i5-gen 11, ecran 15.6 in, 16GB memorie RAM DDR4, SSD 512TB, video dedicat 2 GB, fara SO,mouse optic wireless, geantă, garanție 2 ani
Sistem de operare de rețea Microsoft Windows 10 Pro 64 bit English
Pachete software pentru tehnoredactare computerizată Microsoft Professional 2019, 32-bit/x64, Romanian
Pachete software antivirus Antivirus Internet security compatibil Windows 10-64 bit, durată licență 2 ani
Videoproiectoare Videoproiector Full HD 1080p, 1920 x 1080, 3500 lumeni, contrast 16000:1, lampa 6000 ore, RCA, VGA, Component, HDMI, USB, Telecomandă
Imprimante laser Imprimantă laser monocrom A4 rapidă, mono, 40 pag/min, WiFi, LAN, USB, ADF, duplex,, 256MB

rezoluție imprimare 1200x1200dpi,

Multifuncțională Dimensiune A3, duplex, viteza max 41 ppm A4 (26ppm duplex), 20 ppm A3 (13ppm duplex), rezoluție 1200x1200dpi, alimentare hârtie 250 coli + 250 coli, 1 tava multifuncționala de 100 de coli, limbaje de printare PCL 5e, PCL 6, PostScript 3 Emulation, native PDF printing v1.4,, volum de printare max 200000 pagini/luna, interfața: USB , GB Ethernet, USB front, ePrint, AirPrint, optional: retea wireless, tava 500 coli,
Citește mai mult

Ştirea zilei

România celor PREA MULȚI: Două fetițe își vând jucăriile pentru ca părinții să achite facturile. Vulnerabilii din economia care „bubuie”

Publicat

în

România celor PREA MULȚI: Două fetițe își vând jucăriile pentru ca părinții să achite facturile. Vulnerabilii din economia care „bubuie”

Două fetiţe, încălzite de ultimele raze ale soarelui de toamnă, încercau zilele trecute să convingă trecătorii să le cumpere jucăriile. Împinse de sărăcia de acasă, copilele au decis să-şi sprijine familia numeroasă, pentru a putea achita FACTURA la curent şi la întreţinere.

În ciuda festivismului aproape deșănțat al clasei politice, care conduce România spre noi culmi, undeva în societate, viața e grea, în unele cazuri chiar o luptă pentru supraviețuire.

Electrica Furnizare Discount

Persoanele care treceau sâmbătă, 25 septembrie, prin dreptul scărilor de la Colegiul Naţional Roman Vodă, din Roman, nu puteau să nu se oprească, impresionaţi de faptul că două copile: una de 12 şi alta de 9 ani, stăteau pe un carton încercând să-şi vândă jucărioarele, celor dispuşi să le cumpere.

Încălzite de ultimele raze ale soarelui de toamnă şi vizibil ruşinate de situaţie, lăsau ochii în jos de umilinţă şi neputinţă. Din păcate, mulţi treceau pe lângă ele, se uitau şi plecau mai departe, fiecare cu necazurile lui. Iasmina, elevă în clasa a V-a şi surioara mai mică, Iuliana (prenumele celor două nu sunt cele reale, fiind inventate pentru a nu le pune într-o postură delicată, dată fiind situaţia lor familială) , răspundeau cu o lacrimă prelinsă din colţul ochilor, întrebării fireşti a trecătorilor curioşi să ştie de ce-şi vând jucăriile.

Citește și: CERERE ajutor consumator vulnerabil: DESCARCĂ FORMULARUL necesar pentru ajutorul de încălzire. Norme și condiții pentru acordare

Lângă ele, pe bucata de carton, erau înşirate un iepure de pluş, un căţel, un ursuleţ, o minge şi câteva creioane de colorat, pe care, probabil, le primiseră la deschiderea anului şcolar de la primărie, care a asigurat pachete cu rechizite pentru copiii proveniţi din familiii cu posibilităţi materiale modeste. Impresionat de gestul copilelor, care erau modest îmbrăcate, redactorul articolului citat le-a întrebat pe puştoaice: „De ce vă vindeţi jucăriile?“. Iar răspunsul a fost dezarmant: „Ca să achite mama facturile. N-avem încotro“, a încercat, ruşinată fiind, să lămurească situaţia, Iasmina.

„Suntem acasă şase fraţi, mama e bolnavă. Tata mai lucrează cu ziua, dar în ultima vreme mai greu găseşte de treabă. Alocaţiile noastre abia ne ajung să mâncăm. Mama a spus că trebuie să facem rost de bani să achităm facturile la curent. Trebuie să le plătim că sunt foarte mari şi ne taie altfel curentul“.

Citește și: Pensiile, salariul minim și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022

Fata povesteşte că mari sunt şi cele la gunoi, la întreţinerea la bloc. La deşeuri se plăteşte la persoană şi scump pentru cele opt persoane câte trăiesc în casă. Cea mai afectată de situaţie pare a fi mezina, Iuliana, care ţinea în mâini o păpuşică de care se vedea că-i este foarte greu să se despartă. Le-am lăsat copilelor o hârtie de 50 de lei, în speranţa că poate şi alţi romaşcani vor face acelaşi lucru, impresionaţi de situaţia disperată în care au ajuns cele două feţiţe, la fel ca alte sute sau mii de familii, acei „consumatori vulnerabili“.

Şi ce poate fi mai trist decât să vezi un copil că-şi vinde jucăriile, pentru ca părinţii să poată achita facturile. Asta în timp ce politicienii pun la cale planuri pentru miile de români care se află în situaţia disperată de a nu avea resurse să-şi achite facturile la utilităţi, umflate, fără scrupule, de furnizorii de servicii. Am mai aflat că fetele merg la şcoală, deşi familiei îi e greu să asigure tot ceea ce este necesar traiului de zi cu zi.

sursa: monitorulneamt.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare