Rămâi conectat

Ştirea zilei

(FOTO-VIDEO) Ministrul Apelor şi Pădurilor – Lucia Varga: „Realitatea în Alba este mai gravă decât îmi puteam imagina”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lucia Varga, ministrul delegat al Apelor şi Pădurilor s-a aflat astăzi, 30 mai, în judeţul Alba, unde a  derulat un control cu privire la modul în care se fac exploatările de material lemnos în zonă. Ministrul, împreună cu prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, s-au deplasat în teren în jurul orei 11:00.

La invitaţia prefectul judeţului Alba – domnul Gheorghe Feneşer, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, doamna Lucia Ana Varga a vizitat astăzi judeţul Alba. Aceştia au efectuat o deplasare în teren, ocazie cu care au fost verificate la faţa locului o serie de exploatări forestiere şi cursuri de ape.  Controalele s-au desfăşurat pe Valea Sebeşului, în zona Curmături, unde există exploatări forestiere, atât a Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva” cât şi a ocoalelor private. De asemenea, a fost trecută în revistă şi starea DN 67C Transalpina, care, în ultima perioadă s-a deteriorat, urmare a unor transporturi supraîncărcate de material lemnos, care depăşeau cantitatea maximă prevăzută de lege.

În urma controalelor efectuate, au fost descoperite zone cu păduri distruse, exploatate necorespunzător, şi arbori tăiaţi ilegal, depozitaţi pe albia râului. Potrivit doamnei ministru, „acest control se va lăsa inclusiv cu ridicarea atestatelor pentru firmele de exploatare din zonă”. Iată, pe scurt, ce a declarat Lucia Varga la conferinţa de presă:

Realitatea este mai gravă de cât îmi puteam imagina. Am fost pe Valea Sebeşului. Din păcate am constatat că sunt păduri distruse, păduri exploatate necorespunzător fără a se respecta regulile minime silvice. Am solicitat împreună cu domnul prefect deplasarea acolo a Inspectoratului Silvic, împreună cu Poliţia, pentru a confisca lemnul care este tăiat ilegal şi depozitat pe marginea cursului de apă şi am solicitat prefectului să trimită Garda de Mediu pentru că în cursul de apă erau depozitate necorespunzător acei arbori, care până la urmă punea în pericol, în aval, construcţiile existente„, a declarat Lucia Varga.

Chiar dacă să spunem că acolo s-au făcut tăieri legale, s-au făcut tăieri fără a se respecta niciun fel de regim silvic. Practic e o bătaie de joc, lemn abandonat necorespunzător în albie. Cred că se va lăsa acest control inclusiv cu ridicarea atestatelor pentru firmele de exploatare care au lucrat în acea zonă„, a mai spus ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga.

În cea de-a doua parte a zilei, doamna ministru participă la o dezbatere cu primari, reprezentanţi ai Ocoalelor Silvice, agenţi economici, dar şi alţii interesaţi, pe tema Codului Silvic şi celelalte legi pe care vor să le modifice. La conferinţă, ce se desfăşoară la Instituţia Prefectului Alba, iau parte de asemenea, Elena Ignat –  consilier al ministrului Lucia Varga pe probleme de promovare, conştientizare şi educaţie şi Angela Iancu – consilier.

Sper ca astăzi, la această dezbatere, să pot să conving auditoriul asupra necesităţii schimbării Codului Silvic şi să spun în ce constă aceste schimbări şi să ascult opiniile lor şi punctele lor de vedere pentru că vrem să facem un Cod Silvic  în conformitate cu realitatea în teren şi care să rezolve problemele din teren, şi nu un Cod Silvic din birou. Acesta este şi motivul pentru care sunt de mai bine de două luni în deplasări în diverse zone ale ţării, în special  în judeţele cu suprafaţă mare de pădure, cum este şi Alba„, a precizat Lucia Varga.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea