Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Grefierii Judecătoriei Alba Iulia și Tribunalului Alba, ”ruda săracă a justiției”, protestează fiind nemulțumiți de salarii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Grefierii de la Judecătoria Alba Iulia și Tribunalul Alba protestează, luni la prânz, în fața acestor instituții, o parte îmbrăcați în robe, fiind nemulțumiți de salarii, acuzând nerespectarea unei decizii a Curții Constituționale, care a permis recunoașterea unor hotărâri privind drepturi salariale restante și care nu sunt aplicate până în prezent. 

protest grefieri005Liderul sindical din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, grefier Raul Ban Nicolae, a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că la protest participă grefieri, arhivari, agenți procedurali, șoferi și aprozi, respectiv corpul personalului auxiliar și conex din cadrul instanțelor. Ei se simt discriminați față de magistrați. 

Grefierii și celelalte categorii de personal sunt nemulțumite și de creșterea continuă și alarmantă a volumului de muncă, inechitățile salariale, lipsa unor sedii corespunzătoare desfăşurării activităţii profesionale şi a dotărilor necesare în multe dintre instanţe şi parchete, potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de grefierul Raul Ban Nicolae.

”Principalul motiv pentru care protestăm este nerespectarea legii, cu precădere a deciziei Curţii Constituţionale nr. 794 din 2016. Această decizie a permis recunoaşterea unor hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale restante, neaplicate până acum. Hotărârile datează din anii 2007 – 2010 şi nu sunt puse în aplicare nici la acest moment. La construirea noului buget pe 2017 şi estimarea pentru 2018 ni s-a comunicat faptul că vor fi avute în vedere aceste sume şi incluse în proiectul de buget”, potrivit sursei citate.

Potrivit comunicatului de presă, Ministerul Justiţiei (MJ) a trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă prin care comunica faptul că au fost incluse sumele pentru plata diferenţelor doar pentru magistraţi.

”Noi suntem ruda săracă a familiei justiţiei. Decizia Curţii Constituţionale spune că acea valoare de referinţă sectorială recunoscută pentru noi prin hotărâri judecătoreşti se aplică întregii familii ocupaţionale a justiţiei. Acum, se pare că cineva se gândeşte dacă noi facem parte sau nu din justiţie. Sigur că facem parte”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată precizează că grefierii vor recurge la toate  acțiunile legale în vederea respectării drepturilor ce decurg din lege şi care sunt încălcate abuziv.

”Totodată, vă facem cunoscut că suntem în imposibilitatea de a gestiona eventuale forme de protest spontan ce se pot declanşa la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea”, se mai arată în comunicat.

Totodată, alte motive de nemulțumire a corpului personalului auxiliar și conex din cadrul Judecătoriei Alba Iulia și Tribunalului Alba sunt: lipsa unei legislații și a unor reglementări adaptate la realităţile din instanţe şi parchete, sporirea atribuţiilor şi a responsabilităţilor, inechităţile salariale existente în rândul acestor categorii de personal, chiar între salariaţi aflaţi în situaţii identice, precum şi necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii și imposibilitatea compensării orelor suplimentare efectuate peste orele de program legal de către personalul auxiliar de specialitate, prin raportare la volumul de activitate şi complexitatea atribuţiilor.

[nggallery id=3333]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea