Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Claudiu Popa, militarul din Alba Iulia decedat în Afganistan, comemorat de Ziua Veteranilor din teatrele de operații: Povestea eroului pe care orașul nu l-a uitat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sublocotenentul (pm) Vasile Claudiu Popa este înmormântat în Cimitirul Veteranilor de Război din Alba Iulia, iar în fiecare an, la 11 noiembrie, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război din teatrele de operații, este comemorat în cadrul unei ceremonii militare la care participă familia eroului, cadre militare, elevi militari.

Sublocotentul (pm) Vasile Claudiu Popa a absolvit Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, în anul 2004, iar în 2006, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ,,Amiral Ion Murgescu”, obținând, atunci, gradul de maistru militar clasa a V-a, în arma artilerie antiaeriană şi navală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Trei ani mai târziu, în 2009, și-a urmat visul, devenind scafandru militar. Foștii colegi spun despre el că a fost un adevărat camarad, cu excelente calități fizice, psihice și morale, foarte bun profesionist, cu o fire dârză și luptătoare, toate acestea contribuind la selecția acestuia ca scafandru de luptă de elită al Grupului Naval de Forțe pentru Operații Speciale.

În vara anului 2011, a participat pentru prima dată la misiune, în teatrul de operații Afganistan.

Profesionalismul, în special, dar și dorința de a-și consolida cariera militară, l-au îndemnat să aleagă a doua misiune, tot în Afganistan, unde a îndeplinit atribuţii de instructor militar pentru grupul format din români, americani și afgani. Din păcate, această misiune, a fost ultima.

La data de 22 septembrie 2013, în timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, şi-a pierdut viaţa alături de alţi colegi români şi americani.

Tânărul militar a fost ucis de o bombă, detonată de rebelii afgani.

Pe parcursul carierei sale militare, a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO non-article five şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale, iar pentru faptele lui de eroism a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Trai pe vătrai la Primăria Alba Iulia: CRESC SALARIILE cu 15% pentru o categorie de angajați

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Trai pe vătrai la Primăria Alba Iulia: CRESC SALARIILE cu 15% pentru o categorie de angajați

În cadrul ședinței Consiliului Local din Alba Iulia, din data de 29 noiembrie, pe masa consilierilor locali se află un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din Aparatul de specialitate al Primarului municipiului Alba lulia şi din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba lulia, începând cu data de 1 decembrie 2022.

Sumele prezentate nu includ sporul de 25%, pentru activitatea prestată în proiecte finanţate din fonduri europene.

Elit - Gustul Desăvârșit

Analizând datele publicate de Institutul Naţional de Statistică, potrivit cărora indicele preţului de consum în septembrie 2022 comparativ cu aceeaşi lună a anului 2021 a fost de 15,88%, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar tarifele serviciilor s-au mărit cu 8%, şi raportul BNR asupra inflaţiei din luna august conform căruia Rata anuală a inflaţiei IPC a fost în trimestrul II al anului 2022, de 15,05 la sută, precum şi prognoza Băncii Naţionale României privind trendul crescător al inflaţiei, estimate înjur de 16,3 la sută până la finele anului, efectele indirecte ale majorării costului cu energia, adică transmiterea majorării costurilor cu energia în costurile mai multor produse şi a preţurilor de consum.

Constatând că în lipsa unor măsuri ferme privind politica salariară angajaţii instituţiei vor fi obligaţi să identifice variante de mobilitate a locului de muncă spre alte autorităţi executive sau deliberative cu o grilă de salarizare mai convenabilă, generând în acest mod o criză a specialiştilor în domeniile principale de activitate.

Văzând şi avizul consultativ nr. 140/18.11.2022 al Sindicatului Liber „Solidaritatea” din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia, se impune o majorare a salariilor de bază cu 15 la sută, fapt pentru care:

Propun luarea în dezbatere a proiectului de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază funcţionarilor publici şi personalului contractual din Aparatul de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia şi din serviciile publice aflate în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, începând cu data de 01 decembrie 2022.

Proiectul de hotărâre nu cuprinde personalul contractual salarizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Salarizarea funcţionarilor publici

a) Funcţii publice de conducere

NOTĂ: Salariile de bază prevăzute la gradul I şi gradul II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

b) Funcţii publice generale de execuţie
c) Funcţii publice specifice de manager public

NOTĂ: Salariul de bază individual al administratorului public se stabileşte de către primar, preşedintele consiliului judeţean sau primarul general al municipiului Bucureşti, în condiţiile legii, în fimcţie de tipul unităţii administrativ-teritoriale şi de atribuţiile stabilite în fişa postului, între limite, astfel: limita minimă este nivelul salariului de bază al secretarului unităţii administrativ-teritoriale, iar limita maximă este indemnizaţia viceprimarului, a vicepreşedintelui consiliului judeţean sau a viceprimarului municipiului Bucureşti, după caz, care cuprinde şi majorarea prevăzută la art. 16 alin. (2).

Salarizarea personalului contractual din, municipii, administraţia publică locală – consilii, primării şi servicii publice din subordinea acestora

a) Funcţii de conducere

NOTĂ: Salariile de bază prevăzute la gradul I şi gradul II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

b) Funcţii de execuţie pe grade şi trepte profesionale

Salarizarea personalului contractual din cadrul Direcţiei Programe

a) Funcţii de conducere
b) Funcţii de execuţie

Salarizarea personalului contractual din cadrul Cabinetului Primarului şi Cabinetul Viceprimarilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| INCENDIUL din Parcul Arini din Sebeș ar fi fost pornit INTENȚIONAT: O cabană de peste 200mp a fost distrusă

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIUL din Parcul Arini din Sebeș ar fi fost pornit INTENȚIONAT: O cabană de peste 200mp a fost distrusă

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de marți, 22 noiembrie, în jurul orei 20.00, la o clădire dezafectată din municipiul Sebeș.

Potrivit reprezentanților ISU Alba, care au fost contactați de ziarulunirea.ro, cauza probabilă al acestui incendiu a fost stabilită ca și o acțiune intenționată.

În cursul serii de ieri, 22 noiembrie, secția de pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Sebeș a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Sebeș, parcul Arini.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile preliminare ar fi despre un incendiu la o clădire dezafectată.

UPDATE 2: Incendiul a fost lichidat. A ars o construcție din lemn pe o suprafață de aproximativ 220mp.

La momentul actual forțele de intervenție lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

UPDATE: Incendiul se manifestă cu ardere generalizată la o cabană, pe o suprafață de aproximativ 120 mp.

La momentul de față se lucrează la localizarea acestuia.

Forțele de intervenție au fost suplimentate cu încă două autospeciale ( una de la Secția Sebeș și una de la Detașamentul de pompieri Alba Iulia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Plafonarea prețului la energie electrică, adoptată de Parlament: Cât vor plăti românii pentru facturile la curent

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonarea prețului la energie electrică, adoptată de Parlament: Cât vor plăti românii pentru facturile la curent

Plenul Camerei Deputaților a adoptat legea de plafonarea prețurilor la energie electrică. Astfel, clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv.

Legea a fost adoptată cu 177 de voturi pentru, 77 împotrivă și 11 abțineri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate:

-0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.
-0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh
-1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare, aeroporturi.
-1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni (regularizare).

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea