Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Care este stadiul lucrărilor de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia. BIJUTERIA din inima orașului nostru, aproape de finalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Care este stadiul lucrărilor de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia. BIJUTERIA din inima orașului nostru, aproape de finalizare

Lucrările de restaurare a Palatului Principilor din Alba Iulia, una dintre clădirile emblematice ale orașului nostru, se află în plină desfășurare.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la servicii culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat pentru ziarulunirea.ro următoarele: „Ne aflăm în fața Corpului E din Palatul Principilor, corpul care este în plină restaurare, pe fonduri europene, acel proiect de 5 milioane de euro. Sperăm ca, în această vară, în august, sau cel târziu în septembrie, să terminăm lucrările la corpul E.

YouTube video

Vestea bună este că alte 16 milioane de lei, aproape 3 200 000 de euro, am reușit să-i obținem printr-un lobby puternic la București, sumă prinsă direct în bugetul național, prin Ministerul Dezvoltării. Deci, vor veni 16 milioane de lei în acest an pentru a reface complet acoperișul clădirii, în mare parte deteriorate de pe celelalte corpuri, în afară de cel care se află în spatele nostru.

O să încercăm să aducem bani în continuare, pentru că e nevoie de încă aproximativ 12-15 milioane de euro, pentru a termina complet restaurarea celei mai importante clădiri din Transilvania, dacă vom reuși să facem acest lucru. Este important de știut valoarea istorică a acestei clădiri. Ne propunem să fie deschis vizitatorilor, cu toate sălile. Sperăm să avem și o parte și vom avea o parte de muzeu, expoziții temporare și permanente.”

Vorbind în detaliu despre scopul lucrărilor din cadrul acestui proiect, edilul a transmis că: „În principal, proiectul vizează lucrări ample ale clădirii, mai bine zis a corpului E din această clădire, dotarea spațiilor interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile, în acord cu statutul său istoric. Într-un centru expozițional, se presupune că este nevoie de o serie de intervenții complexe, atât din punct de vedere structural, arhitectural, cât și funcțional.

Restaurarea acestui edificiu impune și protecția și conservarea tuturor componentelor artistice valoroase, componente din piatră, picturi murale decorative, componente metalice. Acestea sunt de altfel principalele lucrări care se desfășoară în prezent în Palat, după cum se vede. Lucrărire de restaurare, conservare și valorificare durabile ale acestui corp expozițional E sunt în derulare atât la interior cât și la exterior.”

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

De asemenea, primarul Gabriel Pleșa a mai adăugat că „Potrivit ultimelor date, pe care le avem din situațiile de lucrări și după cum se vede și în teren, potrivit stadiului fizic atins, până la această dată, s-au realizat lucrări de restaurare ale fațadelor, lucrări de reabilitare ale acoperișului și a șarpantei, inclusiv a învelitorii. Am avut edificate lucrări de alimentare cu apă și canalizare, atât exterioară cât și interioară, am avut de asemenea pozate rețelele de curent electric, respectiv parte de infrastructură, pentru a asigurarea supravegherii video a acestui obiectiv.

În stări avansate de realizările se află și lucrările pentru componentele artistice din piatră, tencuielile interioare și exterioare, restaurarea ferestrelor vechi, realizarea și montarea ferestrelor noi. În derulare se află de asemenea și lucrările pentru realizarea grupurilor sanitare, execuția ușilor noi de lemn. Stadiul fizic atins până la această dată este la un procent de 75%. După cum se cunoaște, acest obiectiv a fost fundamentat și implementat încă din anul 2015, când a fost semnat contractul pentru  elaborarea documentației de intervenție.

Se vor desfășura spectacole și concerte în aer liber în curtea Palatului, deci sunt o grămadă de lucruri, pe care turiștii, în anii viitori, le vor savura la Alba Iulia.

Mulțumesc pe această cale, pentru că ne-au ascultat doleanțele și ne-au oferit această sumă, pentru conservarea celorlalte corpuri, care nu sunt încă în restaurare, mulțumesc Guvernului României, parlamentarilor de Alba, Beniamin Todosiu, Florin Roman, mulțumesc în special Ministrului Dezvoltării, care au înțeles acest lucru și au alocat aceste sume.”

În acord cu statutul său, cu valențe naționale și europene, în corpul principal al Palatului Principilor va fi amenajat, în primul rând, primul muzeu dedicat Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Funcțiunile propuse prin proiect sunt culturale și turistice și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști.

[nggallery id=8130]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea