Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Alba Iulia, prima zi ”sub gunoaie”. Legal, competența exclusivă aparține primarului și UAT-ului. Ce spune Gabriel Pleșa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
FOTO VIDEO| Alba Iulia, prima zi ”sub gunoaie”. Legal, competența exclusivă aparține primarului și UAT-ului. Ce spune Gabriel Pleșa

Municipiul Alba Iulia se află doar în prima zi a sistării ridicării deșeurilor menajere de către Polaris M Holding și deja mai multe zone ale orașului se confruntă cu problema tomberoanelor pline până la refuz.

Potrivit legii serviciului de salubrizare a localităților nr. 101 din 25 aprilie 2006, articolul 6, „Autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale/sectoarelor municipiului București au competențe exclusive în ceea ce privește înființarea, organizarea, gestionarea, coordonarea și atribuirea seviciului de salubrizarea a localităților”.

De asemenea, autoritățile locale sunt însărcinare cu „monitorizarea și exercitarea controlului cu privire la furnizarea/prestarea serviciului de salubrizare”, arată aceeași lege.

YouTube video

Totodată, articolul 7 al Legii nr. 101/2006 arată că „Consiliile județene pot avea competențe cu privire la înființarea, organizarea și coordonarea sistemelor de management integrat al deșeurilor, precum și a activităților specifice realizate prin intermediul acestora.

Astfel, în baza Legii nr. 51 din 8 martie 2006, „Unităților administrativ-teritoriale, în baza competențelor exclusive pe care le au în organizarea serviciilor de utilități publice, le revine responsabilitatea pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate”.

YouTube video

„Anunț albaiulienii că nu trebuie să fie îngrijorați, e adevărat că astăzi societatea Polaris nu a ridicat gunoiul menajer, sperăm ca toată această sitauție să se deblocheze în cursul zilei de mâine, când am speranțe că dosarul pentru autorizație temporară, pe maxim patru săptămâni, pentru depozitarea pe rampa Polaris, rampa de transportare de pe centura orașului, va fi aprobată de Agenția de Mediu Alba.

Știți foarte bine că există o rampă de transbordare, gunoiul menajer se poate ține acolo doar 24 de ore maxim, este vorba de 1000 de metri pătrați betonați, împrejmuiți, iar dacă Agenția de Mediu analizează dosarul depus de operatorul de salubritate Polaris, în cursul zilei de mâine avem speranța că vor da acest aviz de depozitare temporară.

Ce înseamnă acest lucru? Atât Alba Iulia cât și cele opt UAT-uri care mai au contract cu Polaris vor putea depozita pe maxim patru săptămâni pe centura orașului, la rampa de transbordare de acum, viitoarea rampă de depozitare temporară, să sperăm, iar după această perioadă, terenul ar trebui să revină la starea inițială.

Ca rezervă, am inițiat discuții și zic că suntem destul de înaintați cu o rampă de gunoi de depozitare din județul Caraș Severin și cu o rampă de depozitare de lângă Oradea, din județul Bihor.

O să le avem ca variantă de rezervă, dacă nu reușim ceea ce ne-am propus și să putem să depozităm pe centura orașului pe o perioadă de patru săptămâni, vom apela la una din variantele de rezervă.

Ce trebuie să mai știe albaiulienii este că această perioadă de patru săptămâni va fi suficientă ca după 15 aprilie să putem să ducem deja gunoi la rampa ecologică de la Galda de Jos”, a declarat Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

[nggallery id=8132]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea