Rămâi conectat

Actualitate

FOTO-VIDEO| Alba Iulia: Peste 300 de oameni au participat la „Marşul persoanelor cu handicap „Cursa inimii Cetăţii”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Directorul DGASPC Alba, Sorin Chirilă Valerian: „Ei sunt egalii noştri. Nu trebuie trataţi cu milă, ci cu respect!”

La Alba Iulia a avut loc marţi, 3 decembrie, pentru a şasea oară, ,,Marşul persoanelor cu handicap – Cursa inimii Cetăţii”, un eveniment menit să marcheze Ziua Internaţională a persoanelor cu handicap. Manifestarea, ce a avut loc începând cu ora 11.00, în Piaţa Cetăţii, a adunat peste 300 de persoane cu dizabilităţi, însoţitori ai acestora dar şi persoane publice şi cetăţeni simpli ai oraşului, care li s-au alăturat în dorinţa de a le fi aproape şi de a reprezenta suportul de care au nevoie persoanele cu handicap din partea societăţii.

Cu mesajul „Să mergem împreună”, cu toţii au pornit pe un traseu cu plecare din Piaţa Cetăţii, spre Catedrala Reîntregirii şi apoi Casa de Cultură a Sindicatelor. Traseul a fost parcurs de toţi cei prezenţi, pe un fond sonor cu muzică de promenadă asigurat de Fanfara de copii din Petreşti. Simbolul acestei acţiuni a fost inima roşie purtată în  piept, care, potrivit organizatorilor, a deschids propriile inimi spre înţelegerea acestor oameni şi a curajului cu care trăiesc în fiecare zi. De asemenea, toţi participanţii au purtat un fular roşu, inscripţionat cu o inima albă.

Alături de persoanele cu dizabilităţi, la eveniment au fost prezenţi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, directorul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Alba, Sorin Chirilă, preotul Nicolae Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, solista de muzică populară Leontina Fărcaş, dar şi alţi cetăţeni care au ieşti în stradă în semn de solidaritate cu aceştia.

„Este o acţiune pe care am iniţiat-o acum şase ani, un lucru extraordinar ţinând cont de faptul că consecvenţa nu este o totuşi caracteristică generală la noi la români, şi el de fapt doreşte,  în primul rând, prin mişcarea care se face a ONG-urilor în pregătirea acestui marş, aceştia să aibă o tribună în care să-şi discute problemele şi să ridice problemele cu care se confruntă, iar prin marşul în sine să atragem atenţia asupra oamenilor că persoanele încadrate în grad de handicap există, că ei sunt concetăţenii noştri, că sunt egalii noştri, că au nevoie de dragoste şi respect din partea noastră şi că în niciun caz nu trebuie trataţi cu milă ci cu respect, pentru că sunt nişte persoane demne. Au toate drepturile, acest pământ, această ţară le aparţine şi lor în aceeaşi măsură în care ne aparţine nouă tuturor”, a declarat prof. Sorin Valerian Chirilă, directorul DGASPC Alba.

Evenimentul face parte din cadrul manifestărilor ce marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În continuare, de la ora 15.45, la Casa de Cultură a Sindicatelor, a avut loc o expoziţie cu obiecte şi decoraţiuni confecţionate de către persoanele cu dizabilităţi. De la ora 16.15, tot aici, se va desfăşura un un spectacol artistic, intitulat  “Bucuria darului”- susţinut de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia: doamna profesoară Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur, Fanfara Copiilor din Petreşti, Grupul „Primavera”- coordonat de doamna profesoară Marinela Popa, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Mitropolit Ştefan” – dirijat de părintele prof.dr. Nicolae Topîrcean, Grupul de Colindători din Ighiu şi Corul Centrului „Sfântul Meletie” Alba Iulia.

Ca în fiecare an, partenerii-sponsorii acestor activităţi sunt instituţii, organizaţii neguvernamentale, societăţi comerciale şi persoane fizice: Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia,Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Alba, Asociaţia „Echange Partage” Franţa, Transavia SA, Rotary Club Civitas SolisAlba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Organizaţia pentru copii şi adulţi cu nevoi speciale „Trebuie” Sebeş, Asociaţia „Maria Agapia” Aiud, Cofetăria Crina, Societatea Naţională a Handicapaţilor Fizic Alba Iulia, Societatea de Ajutorare „Diakonia” Alba Iulia, Societatea Handicapaţilor Neuropsihic „Speranţa” Alba Iulia, Asociaţia Naţională a Surzilor din România – Filiala Alba, Asociaţia Nevăzătorilor din România Alba – Hunedoara, Asociaţia SM Speromax Alba, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco – Catolic Blaj, Societatea „Elisa Med” SRL, SC Euro Farm SRL, Asociaţia pentru Consiliere şi Asistenţă Specializată,  Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali  – Structura  Teritorială Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Alba, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba.

[nggallery id=809]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea