FOTO. Un agricultor din Alba susține că a descoperit cea mai profitabilă cultură pe suprafață mică. În jurul acesteia a dezvoltat un business cu siropuri, dulcețuri și sosuri – ”Bunătăți din Apuseni”
Un agricultor din Alba susține că a descoperit cea mai profitabilă cultură pe suprafață mică. În jurul acesteia a dezvoltat un business cu siropuri, dulcețuri și sosuri – ”Bunătăți din Apuseni”
Plantația de afin este cea mai profitabilă cultură pe suprafață mică de teren, ce se pretează foarte bine în zonele montane, apreciază un agricultor care a investit circa 20.000 de euro în două hectare de afine, în Apuseni. În jurul acestei plantații a dezvoltat un business – Bunătăți din Apuseni – după ce agricultorul și-a înființat la Alba Iulia o grădină cu legume, iar acum produce siropuri, dulcețuri, zacuște sau sosuri.
Petrașcu Bogdan, originar din Alba Iulia, a decis să investească în agricultură, deoarece are socrii și teren în Munții Apuseni, mizând pe cultura de afin, pe care o consideră foarte profitabilă, întrucât investiția la hectar este 10.000 de euro (fără teren), iar în al șaselea an (când ajunge la maturitate) producția se ridică la circa 5.000 de kilograme. Prețul mediu al unui kilogram de afine este 30 de lei, iar astfel ar putea face dintr-un hectar de afine 150.000 de lei (circa 32.000 de euro). Din această sumă trebuie scăzute anumite cheltuieli, privind culegerea, întreținerea sau transportul.
”La noi în județ sunt foarte puțini producători de afine, dar și la nivel de țară. Cultura se pretează cel mai bine pentru zonele de munte pentru că acolo solul e destinat pentru așa ceva. Terenul trebuie să fie îngrădit și este un mare avantaj dacă există în apropiere o sursă de apă. În cinci ani se amortizează totul! În primul an este doar investiția, în al doilea an cheltuieli de întreținere, în anul trei plantele încep să producă, dar destul de puțin, doar să vezi cum este soiul de fructe. În al patrulea an începi să recuperezi o parte din bani, iar în anul cinci se amortizează investiția. Din al șaselea mergem doar pe profit”, a spus Petrașcu Bogdan.
Plantația sa se află în al șaselea an. Afinele le vinde în supermarketurile din Alba, în marile orașe din țară, iar de curând a început să exporte și în Germania prin comerț intracomunitar. 80% dintre fructe le comercializează în stare proaspătă, iar 20% le procesează, deoarece nu mai au aspect comercial, dar în schimb sunt foarte gustoase și face din ele gem, compot și sirop.
De câțiva ani, el s-a extins, iar pe lângă preparate pe bază de afine mai produce gemuri de caise, piersici, coacăză, zmeură, căpșuni, dar și siropuri, de brad, mentă, vișine, soc, păpădie, precum și compoturi din fructe care cresc bine în zona de munte.
La Alba Iulia și-a deschis o grădină, iar aici cultivă roșii, castraveți, ardei și alte legume cu care face zacuște, sosuri de ardei capia, dulce sau picant, ketchup, sos picant de roșii cu usturoi pentru fripturi, gem de ardei iute, sucuri de tomate, ardei iuți, castraveți, gogonele în oțet sau salate asortate.
Petrașcu Bogdan a fost prezent, în weekend, cu un stand, la Târgul Apulum Agraria, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii județului Alba. El a afirmat că a decis să vândă produsele sub brandul ”Bunătăți din Apuseni”, deoarece majoritatea (exceptând cele făcute din legume) provin din zona Munților Apuseni și sunt foarte bune. De asemenea, în viitorul apropiat vizează extinderea culturii de afin cu încă un hectar.
[nggallery id=6248]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Născuți de Crăciun: Un băiețel și o fetiță sănătoși au venit pe lume în Ziua de Crăciun, la Spitalul Județean Alba
Născuți de Crăciun: Un băiețel și o fetiță sănătoși au venit pe lume în Ziua de Crăciun, la Spitalul Județean Alba Din acest an, Crăciunul va fi sărbătorit cu și mai multă bucurie pentru două familii din Alba, data de 25 decembrie 2025 fiind ziua care le-a adus cel mai frumos cadou. Fetița s-a născut […]
FOTO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, a pierdut marea finală în competiția Chefi la cuțite. Premiul era de 30.000 de euro
FOTO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, a pierdut marea finală în competiția Chefi la cuțite. Premiul era de 30.000 de euro Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, a pierdut după o finală extrem de discutată, marea finală din emisiunea Chefi la Cuțite și nu a […]
FOTO | Canep Art, proiect născut în Alba din dorința de a readuce în prezent tradițiile și meșteșugurile autentice. Identitatea românească adusă în prezent prin ateliere de cusut și brodat
Canep Art, proiect născut în Alba din dorința de a readuce în prezent tradițiile și meșteșugurile autentice. Identitatea românească adusă în prezent prin ateliere de cusut și brodat Cu siguranță fiecare dintre noi a auzit povești despre tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile românești, fiecare zonă având o frumusețe aparte. De curând am cunoscut-o pe Anca Țîrlea, […]