Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Turnul Studentului din Sebeș ar putea fi restaurat cu o finanțare nerambursabilă prin PNRR. Primăria a depus documentația

Ziarul Unirea

Publicat

în

Turnul Studentului din Sebeș ar putea fi restaurat cu o finanțare nerambursabilă prin PNRR. Primăria a depus documentația

Primăria Municipiului Sebeș, în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, a elaborat și depus documentația necesară unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) – Componenta C11. Turism și Cultură, prin care se dorește restaurarea Turnului Croitorilor, cunoscut mai bine drept Turnul Studentului, din municipiul Sebeș.

Prin proiect, se urmărește creșterea vizibilității unui obiectiv cultural de o reală valoare istorică și culturală care este încă insuficient cunoscut şi promovat, reabilitarea, digitalizarea, marcarea și semnalizarea Turnului Studentului din Sebeș, precum și dezvoltarea şi diversificarea ofertei culturale accesibile cetățenilor din municipiu. Activitățile propuse în cadrul proiectului vizează următoarele aspecte: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea turnului, dotări interioare (instalații, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), iluminat arhitectural interior și exterior, împrejmuire, amenajare peisagistică, alei de acces. De asemenea, sunt propuse activități de marketing și de promovare turistică, evenimente culturale pentru punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu (inițiative de artă plastică, artă dramatică, muzică).

Turnul Croitorilor (Studentului) din Sebeș, parte din ansamblul fortificațiilor orașului, a fost înălțat în secolul XV și este situat în colțul de sud-est al cetății. De formă paralelipipedică, are parter și patru nivele, fiind construit din piatră brută de râu legată cu mortar. Zidul are o grosime de un metru. Primele două nivele aparțin fazei incipiente, iar celelalte au fost adăugate ulterior. Denumirea de Turnul Studentului vine de la evenimentul legat de atacul turcesc din anul 1438, când sudul Transilvaniei a fost devastat. Mulți locuitori ai Sebeșului au fost uciși sau duși în robie. Dintre cei care au rezistat făcea parte și un student. Dus în robie de turci, a fost ținut prizonier 20 de ani, apoi eliberat. După eliberare, studentul și-a povestit viața într-o carte apărută în anul 1475. Ansamblul fortificațiilor orașului cu Poarta de nord a cetății, Turnul Octogonal, Turnul Croitorilor, Turn, Turnul Semicircular, curtine (sec. XIV-XVII) este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin Componenta C11. Turism și Cultură din PNRR se are în vedere finanțarea reabilitării unor obiective istorice și culturale cu potențial turistic, precum și promovarea acestora și crearea aplicației naționale „România atractivă”, care va cuprinde obiectivele selectate.

Alocarea financiară la nivel național aferentă rutei cetăților – secțiunea în cadrul căreia a fost depus proiectul – este structurată astfel:

a. Reabilitarea a 5 cetăți și a infrastructurii specifice – 10,775 mil euro fără TVA (2,155 mil euro/cetate);

b. Digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea rutei / obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing, management – 0,9 milioane euro (30.000 euro/destinație x 30).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret”, a declarat, miercuri, că pentru unii se pot face măriri de salarii, în timp ce pentru profesori încă se negociază. Reacția sa vine la anunțul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care a decis, marţi, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, majorarea soldelor şi salariilor de funcţie.

„Pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază, în timp ce în alte domnii, nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”, a transmis acesta la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, sindicaliștii din Sănătate au primit, la rândul lor, asigurări de la Marcel Ciolacu că „toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”.

Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc marţi, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului şi reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, discuţiile fiind purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială şi cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

„Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu ziua de joi, pentru soldele şi salariile de funcţie să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, se precizează în comunicat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea de 1 IUNIE 2023: Prognoza meteo de Ziua Internațională a Copilului

De 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, vremea va fi caldă cu temperaturi maxime ce se vor încadra între 21 şi 30 de grade, dar şi în general instabilă.

Citește și: Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii

Local în Crişana, Transilvania, precum şi în zona de munte, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii

În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe suprafeţe mult mai restrânse şi la intensitate mai redusă – în a doua parte a zilei, cu o probabilitate mai mare în Maramureş şi Banat. Minimele termice vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiunile intramontane şi 17…18 grade pe litoral. Izolat vor fi condiţii de ceaţă.

La munte, vremea va fi caldă şi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara, când local vor fi averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea caracter torenţial şi pe alocuri va cădea grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări asociate averselor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ordonanță pentru majorarea salariilor profesorilor: Vor nu vor, vor avea salariile mărite cu 1.000 de lei de la 1 iunie

Guvernul va adopta joi, 1 iunie, ordonanța de urgență cu prevederile din oferta majorării salariale care a fost respinsă de profesori, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri seară, după încheierea discuțiilor cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ.

Citește și: GREVA profesorilor CONTINUĂ: Sindicatele din Educație au respins oferta Guvernului – SURSE Edupedu

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Greva profesorilor 2023: De unde vor veni banii pentru creșterea salariilor din educație

– Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.

– În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare